Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. augusztus 31., szombat

17.666 - Óriások vállán állok – beszélgetés Bán Zsolt Jónás atyával, plébános: Szeged-Alsóváros

Óriások vállán állok – beszélgetés
Bán Zsolt
Jónás atyával
, plébános: Szeged-Alsóváros

2013.04.14


Bán Zsolt Jónás ferences atya, a nagyszőlősi ferences rendház házfőnöke, Verbőc plébánosa Kárpátalján végzett missziós tevékenysége elismeréséül március 15-én a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át Magyarország köztársasági elnökétől. Ennek kapcsán készített vele interjút a Kárpátalja.ma hírportál, melyet az alábbiakban közlünk.

 

jónás

– Bár Magyarországon, Budapesten születtél, tizennyolc éves papságodból tíz évet Kárpátalján töltöttél. Hol teljesítettél szolgálatot?

– 1995-ben szenteltek pappá, egy évig Budapest-Pasaréten, majd három éven át Szécsényben voltam káplán. Ezt követően jöttem Kárpátaljára a nagyszőlősi ferences rendházba, hogy missziós tevékenységet végezzek ebben a régióban. Első alkalommal 1999-től 2004-ig teljesítettem szolgálatot a Nagyszőlősi járás Királyháza, Feketeardó, Nevetlen, Csepe és Aklihegy közösségeiben, illetve 2002-től 2004-ig Nagyszőlősön. Ezt követően a rendi elöljáróm visszahívott Magyarországra, és Szeged-Alsóvároson láttam el a plébánosi teendőket. 2008-ban újra Kárpátaljára helyeztek, és a nagyszőlősi ferences közösség vezetésével, valamint a plébánia szolgálatával bíztak meg.

–Melyek az elsődleges tapasztalataid Kárpátaljával kapcsolatban?

– Nekem nem adatott meg, hogy Kárpátalján szülessek, de ahogyan egy családot a közös ünnepek, az együtt töltött idő és egymás szeretete tart össze, úgy bennünket, magyarokat is. Igazán megismerni, elfogadni és megszeretni az erdélyieket Erdélyben, a kárpátaljaiakat pedig Kárpátalján lehet. Ezért kell minél több anyaországi magyarnak Kárpátaljára jönni, mert szükségünk van egymásra. Azonban lehet, hogy ezt még sokan nem látják teljesen, sem itt, sem az anyaországban.

– Mi volt az első benyomásod a kárpátaljai emberekről?

– Amikor először jártam Kárpátalján, azt tapasztaltam, hogy az emberek hagyományosan vallásosabbak, mint Magyarországon. A férfiak is nagyobb számban és természetesebben járnak templomba, mint akár Magyarországon, akár Nyugat-Európában.  Általánosan tapasztalható jelenség, hogy az elmúlt években személyesebbé vált az emberek Istennel való kapcsolata. Talán mindez azért van így, mert mi is, mint mindenki előttünk, saját korunk gyermekei vagyunk. Rengeteg információhoz jutunk sok-sok csatornán keresztül, s az élet személyes volta sok helyen csorbát szenvedett. Emiatt fölértékelődtek a személyes kapcsolatok mind az emberek között, mind pedig az Isten és ember között.

– A világ folyamatos fejlődésével, alakulásával párhuzamosan tapasztalható-e valamiféle változás abban, hogy az emberek miként élik meg hitüket?

– Komoly változások csak ott születnek, ahol élet van. Hiszem, hogy igazi változást, vagyis a valóság egy új szemléletét a Megváltó Krisztus hozta el számunkra. Ha csak külső változásokra törekszünk, akkor az életünk minősége nem fog javulni, csupán a környezetünk állapota. Az igazi változás az, amikor a földi életemre az öröklét felől kezdek tekinteni. Ekkor megváltozik az élethez való viszonyom is, mert az életet már nem megtartani és a vágyaimat nem beteljesíteni akarom, hanem elfogadni ezt a tökéletlen és sérülékeny életet, és odaajándékozni annak, akitől kaptam. Azt gondolom, ez a szabadság útja.

– Milyen érzés, hogy kitüntetést kaptál tevékenységed elismerése jeléül?

– Egykori filozófiatanárom, Nyíri Tamás professzor mondta el többször nekünk, hogy „Soha ne felejtsék el, önök csak azért látnak messzebbre, mert óriások vállán állnak!” Ezt a kitüntetést is balgaság volna a magam érdemének tartani. Több száz éve vannak már ferencesek Kárpátalján, és akadtak bőven köztük hősök, sőt vértanúk is. Azt gondolom, hogy az ő magvetésük az, ami megalapozta a mi mostani munkánkat.

– Milyen terveid vannak a jövőben?

– Papként és szerzetesként a legfontosabb, hogy nyitottnak kell lenni a Szentlélek indításaira, eszerint kell élni. Ez pedig elsősorban az Örömhír továbbadását jelenti, valamint tanúságtételt, mely saját életünkön keresztül válik láthatóvá. Fontos tervezgetni és elképzelni a jövőt, és ezért minden tudásunkat, tehetségünket latba vetni, de ennél fontosabb az, hogy ha felismerjük egy dolog hiábavalóságát, akkor tudjunk szabadon továbblépni. Én is dolgozom mindig valamin, s remélem, ezek nem csak az én terveim.

Marosi Anita


Kutasi József Antal írja: Jónás atya Piliscsabai! Távoli rokonom. Édesanyja itt él Piliscsabán, és Édesapja sírja a piliscsabai temetőben található! 

17.665 - Magyarország az elmúlt években megújult > Magyarország az elmúlt években megújult

Magyarország az elmúlt években megújult. Mindannyian nagy áldozatokat hoztunk, hogy talpra állítsuk az országot. Kiszolgáltatottságunk jelentősen csökkent. Magyarország ma már nemcsak a 2010 előtti időszakhoz, hanem Európa számos országához viszonyítva is jobb teljesítményre képes. Ez a honlap azzal a céllal készült, hogy bemutassa az elmúlt évek legfontosabb kormányzati döntéseit, amelyek eredményeként Magyarország az elmúlt években megújult

Melyik uniós országban csökken 10 százalékkal a rezsi idén januártól?

Melyik uniós ország tudta növelni a nyugdíjak értékét idén januártól?

Mennyivel emelte a minimálbért a mostani kormány?

Hány európai országban csökkentették felére a politikusok számát az elmúlt húsz évben?

Melyik évben támogatja először a magyar kormány adócsökkentéssel a nők szülés utáni elhelyezkedését?

Mit ért el Magyarország az uniós tárgyalásokon?

Miről nevezetes a 2013 januárjában bevezetett Munkahelyvédelmi Akció?

Hány fővel nőtt a rendőrség létszáma az utóbbi három évben?

Mikortól jár újra három éves korig a GYES?

Melyik ország tudta csökkenteni a nemzeti össztermékhez viszonyított államadósságát az elmúlt két évben?

Melyik évben sikerült először 3% alá szorítani a magyar költségvetési hiányt?

Melyik évtől jár a gyermekek után családi adókedvezményt?

Hogyan változott a kis- és közepes vállalkozások társasági adója 2009-hez képest?

Hosszú évek után mikor vásárolt először a kormány új mentőautókat?

Mikor vetettek ki adót a sokmilliós végkielégítésekre Magyarországon?

Mióta mehetnek a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba?

Hány rászoruló üdülhetett a kormány segítségével 2012-ben?

Mióta vásárolhatnak a közétkeztetést végző intézmények közvetlenül az őstermelőktől élelmiszert?

Melyik európai kormány döntött a települések adósságának átvállalásáról 2012 végén?

Mióta létezik Magyarországon a visszaeső, erőszakos bűnözőket sújtó „Három csapás” törvény?

Hogyan változott 2009 és 2012 között a devizában felvett lakáshitelek állománya?

Hány év börtönt kaphatnak azok, akik bántalmaznak egy tanárt?

Melyik szervezeten keresztül támogatja a kormány a legszegényebb gyermekek élelmezését?

Melyik kormány szünteti meg a spekulánsok és a külföldiek földszerzését Magyarországon?

Mióta nem kaphat családi pótlékot az a szülő, aki nem járatja iskolába gyermekét?

17.664 - Magyarország Külügyminisztériuma a szíriai válságról


Feladó: Külügyminisztérium
Dátum: 2013. augusztus 30. 14:30
Tárgy: A Külügyminisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Külügyminisztérium heti hírlevele 2013-08-30
Magyarország Külügyminisztériuma a szíriai válságról

Magyarország megvárja, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértői milyen eredményre jutnak szíriai vizsgálódásuk után, valamint folyamatosan egyeztet a szövetségeseivel, és ezek függvényében alakítja ki álláspontját egy esetleges katonai akcióról - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője 2013. augusztus 28-án az MTI-nek.

Magyarország újranyitja a Santiago de Chile-i nagykövetségét

Martonyi János külügyminiszter javaslatára a Kormány 2013. augusztus 28-i ülésén döntést hozott a 2009-ben bezárt Santiago de Chile-i nagykövetségünk újranyitásáról.

Martonyi János és Boris Tadić találkozója

Martonyi János miniszter 2013. augusztus 27-én fogadta Boris Tadić volt szerb köztársasági elnököt, aki a Szent László Akadémiáért Alapítvány szervezésében látogatott Magyarországra.

A Külügyminisztérium elítéli a szíriai vegyifegyver-támadást

Magyarország mélységesen elítéli a Szíriában 2013. augusztus 21-én végrehajtott, nagyszámú civil áldozattal is járó vegyifegyver-támadást. Közlemény.

Martonyi János válasza a Jobbik felvetésére

Martonyi János miniszter az Országgyűlés 2013. augusztus 26-i ülésnapján Szávay István (Jobbik) képviselő Vona Gábor Erdélyi Magyar Ifjak táborában adott nyilatkozata kapcsán feltett kérdésére válaszolt.

Győri Enikő: szeptemberben tárgyalnak újra a befagyasztott uniós pénzekről

Szeptember elején tárgyal újra Brüsszelben Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését is ellátja kormánybiztosként és Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos - válaszolta Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára újságírói kérdésre a visegrádi négyek uniós ügyekért felelős államtitkáraival folytatott egyeztetés utáni sajtótájékoztatón 2013. augusztus 26-án Balatonfüreden.

Prőhle Gergely: bővíteni kell a Magyarországról szóló ismereteket külföldön

Prőhle Gergely szerint mindent el kell követni annak érdekében, hogy bővüljenek külföldön a Magyarországról szóló ismeretek, és minél jobban megismerje a külvilág, ami ebben az országban történik.

Martonyi János: az energiabiztonság ma az egyik legnagyobb kihívás

Az energiához való biztonságos hozzáférés megteremtése az egyik legnagyobb kihívás, amellyel ma az országoknak szembe kell nézniük – mondta Martonyi János külügyminiszter egy az energiabiztonságról és a diplomáciáról szóló nemzetközi konferencián 2013. augusztus 26-án Budapesten.

A Külügyminisztérium megkülönböztetett figyelemmel kíséri Tóásó Előd helyzetét

Magyarország Külügyminisztériuma megkülönböztetett figyelemmel kíséri a Bolíviában már több mint négy éve jogellenesen fogvatartott Tóásó Előd helyzetét, és szorgalmazza az eljárás politikai befolyástól mentes gyors és korrekt lezárását, Tóásó Előd bolíviai törvényeknek megfelelő szabadlábra helyezését.

Tóásó-ügy - A magyar kormány a nyilvánosság erejében bízik

Mostanra olyan nemzetközi "láthatósága" lett a Bolíviában már több mint négy éve jogellenesen fogva tartott Tóásó Előd ügyének, az úgynevezett terrorista pernek, hogy a bolíviaiak már nem tehetnek meg bármit - mondta a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.