Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. március 31., péntek

21.979 - KÖNYVBEMUTATÓ és SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ / Bozóki Antal - A DÉLVIDÉKI .... / 2017. április. 7. (PÉNTEK) 16:00


Feladó: JOGINFO
Dátum: 2017. március 30. 23:23
Tárgy: MEGHÍVÓ - KÖNYVBEMUTATÓ és SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ / Bozóki Antal - A DÉLVIDÉKI .... / 2017. ÁPR. 7. (PÉNTEK) 16:00 - Aranytíz Kultúrház - Budapest, V. ker. Arany János u. 10.
Címzett: 



MEGHÍVÓ

KÖNYVBEMUTATÓ és SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

Bozóki Antal

A délvidéki magyarok helyzete és jogai – valóban

"minden a legnagyobb rendben" ?

(Árnyék)jelentés 2017.

Az Európai Bizottság és Európai Parlament Szerbiáról szóló jelentéseinek magyar

jogvédő árnyékjelentése a kiábrándító valóságról

 Köszöntő  -  Dr. Morvai Krisztina - az Európai Parlament független képviselője

Mgr. Bozóki Antal – Az őshonos magyarok helyzete és a népességfogyás Bácska-Bánát-Szerémségben

Tari István költő – Autonómia, kultúra, oktatás, magyar nemzeti ünnepek és szimbólumok Délvidéken

Rácz Szabó László – Délvidéki magyarok az Európai Unió „küszöbén"

Dr.Novozánszky Ilona - Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnök 

-  A nemzeti jogvédelem szerepe az elcsatolt magyarok önrendelkezési küzdelmeiben –

Dr. Gaudi-Nagy Tamás  -  Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezető

- Önrendelkezés- történelmi esély a délvidéki magyarság számára –

A rendezvény sajtó-nyilvános, amelyre a tisztelt médiumok képviselőit is szeretettel várjuk.

Az (Árnyék) jelentés 2017. című kötetet a helyszínen átadjuk a sajtó képviselőinek. 

Helyszín: Aranytíz Kultúrház - Budapest, V. ker. Arany János u. 10.

Nagylovag terem

 Időpont : 2017. ÁPRILIS 7. (PÉNTEK) 16 - 20 óra

 A rendezvény alatt büfé, majd állófogadás.

Tisztelettel kérjük Önt, hogy részvételi szándékát regisztráció formájában a

 joginfo@morvaikrisztina.hu   e-mail címre legkésőbb ÁPRILIS 5-ig szíveskedjék elküldeni!

Szeretettel várjuk Önt, barátait és ismerőseit, megjelenésére feltétlenül számítunk !

 

Dr. Novozánszky Ilona     Dr. Morvai Krisztina      Dr. Gaudi - Nagy Tamás

www.morvaikrisztina.hu    http://bozokiantal.blogspot.hu    https://www.facebook.com/morvai.krisztina    www.njsz.hu

A szervezők a változtatás jogát fenntartják!

 



21.980 - Munkáspárt hírlevél 2017.03.31.


Feladó: Munkáspárt Információs Iroda
Dátum: 2017. március 31. 12:10
Tárgy: Munkáspárt hírlevél 2017.03.31.
Címzett: jozsef@kutasi.eu

Munkáspárt hírlevél 2017.03.31.


Segélyalapot hozna létre Szentpáli Kolos

A Hungária körút-Kerepesi út kereszteződésénél tartott sajtótájékoztatót a Munkáspárt önkormányzati képviselőjelöltje, aki a kapitalizmus áldozatairól emlékezett meg pénteken. Szentpáli Kolos azt mondta: azoknak, akik kételkednek benne, hogy a kapitalizmusnak vannak áldozatai, javasolja, hogy keressék fel Zugló 3. számú választókörzetét, és nézzék meg, milyen körülmények között élnek ott az emberek. Szentpáli elmondta, rövidtávon egy segélyalapot hoznának létre a körzetben, és kiharcolnák, hogy a 77-es vonalon több alacsonypadlós troli közlekedjen. (https://www.zuglo.hu)

Bővebben...


Béke, munka, szolidaritás! Három ok, hogy kommunista legyek.

A Német Kommunista Párt folytatja kampányát a 2017-es parlamenti választásokra. Németországot 130 milliárdos uralja. A német lakosság 15.5 százaléka szegény. A gyerekek 20%-a szegénységben él. 130 milliárd euróra akarják növelni a katonai kiadásokat, ahelyett, hogy kórházakra, iskolákra, a szegénység leküzdésére költenék. (http://news.dkp.suhail.uberspace.de)

Bővebben...


Ukrajna: a tolószékes lányt kitiltották

Az idei orosz induló kiléte és dala az utolsó pillanatokban derült ki, sokaknál felmerült a kérdés, hogy vajon visszalépnek-e az oroszok. Friss hír, hogy a "Flame is burning" című dal előadóját, Julia Szamojlovát kizárták Ukrajnából, amiből az következik, hogy nem léphet fel a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon. A kizárás oka, hogy Julia 2015-ben fellépett a 2014-ben, az oroszok által elcsatolt Krím-félszigeten. Az ukrán SBU úgy döntött, hogy 3 éves időtartamra megtiltja, hogy az énekesnő Ukrajna területére lépjen. (http://eschungary.hu)

Bővebben...


Európa, fizess!

Az USA katonai költségvetése 2009-ben a GDP 5,29 százalékát tette ki, 2015-ben 3.59 százalékát. Az EU-országok átlaga 2009-ben 1,7 százalék volt, 2015-ben 1.45. Az USA ma állampolgáronként 1845 dollárt költ katonai célokra, az EU pedig 450 dollárt. Az USA ezen akar változtatni. (http://aa.com.tr)

Bővebben...


Folytatódik az USA-EU párviadal

Az Egyesült Államok gratulál az Európai Uniónak az 1957-es római szerződés aláírásának az Európai Gazdasági Közösség megalakításának hatvanadik évfordulója alkalmából.  Földrészeinket közös értékek kötik össze, mindenekelőtt a közös szándék, hogy elősegítjük a békét és a fejlődést a szabadság, a demokrácia és a jog érvényesítésével. Várakozással tekintünk a közös biztonság és a közös virágzás újabb hatvan éve elé. – nyilatkozta a Fehér Ház. (https://www.whitehouse.gov)

Bővebben...


Zeman: minek nekünk a NATO?

Minek nekünk egyáltalán a NATO, ha nem képes megakadályozni az iszlám terrorizmust? – vetette fel Miloš Zeman cseh köztársasági elnök  a Frekvence1 cseh rádióadó műsorában. (https://www.frekvence1.cz)

Bővebben...


Juhász Péter: fütyülő és rohadt paradicsom

Közös választási listát és jelölteket szeretne az LMP-vel, a Párbeszéddel, a Momentummal és a Kétfarkú Kutya Párttal Juhász Péter.  Az Együtt elnöke az új pólusnak nevezett összefogásba minden ellenzékit bevenne, aki szemben áll a 2010 előtti baloldali világgal, tehát az MSZP, a DK és a Liberálisok pártja ebbe nem fér bele. Orbánt a radikálisabbak rohadt paradicsommal is megdobálhatnák, de ő fütyüléssel tiltakozik mindaddig, amíg a miniszterelnök nem vállalja a nyilvános vitát. (http://index.hu)

Bővebben...


Végegyháza: a Munkáspárt friss erőt jelent

Időközi polgármester-választás lesz vasárnap a Békés megyei Végegyházán. Négy független jelölt indul, egy jelölt a Jobbiktól, és Gál Ferenc, a Magyar Munkáspárt színeiben. (http://vegegyhaza.hu)

Bővebben...


Kishartyán: a Munkáspárt és Nagy Attila Tibor a jó választás!

Új képviselő-testületet és polgármestert választanak vasárnap a Nógrád megyei Kishartyánban, miután az eddigi testület januárban feloszlatta magát. A Helyi Választási Bizottság által elvégzett sorsolás alapján, a szavazólapon az alábbi sorrendben szerepelnek a polgármester-jelöltek: 1) Sándor Attila – Független jelölt, 2) Nagy Attila Tibor– Munkáspárt 3) Kovács Istvánné – Független jelölt. 13 fő indul a négy képviselői helyért. A Munkáspárt jelöltjei: Angyal Róbert, Felföldi István, Nagy Attila Tibor, Telek László (http://www.nograd24.hu)

Bővebben...


Szerbia: most álljatok meg, holnap már késő!

A belgrádi Nikola Pašić téren tartottak tiltakozó megmozdulást a nyugdíjasok, amiért csökkentették a nyugdíjukat. A gyülekező után a tüntetők elsétáltak az Alkotmánybíróság épülete elé, ahol azt üzenték a bíróknak, hogy még a „kádik is becsületesebben ítélkeztek, mint ők‟. (http://www.vajma.info)

Bővebben...


Sarkad: itt a lehetőség, válasszuk a Munkáspártot!

A Békés megyei Sarkadon az 5. számú egyéni választókerületében időközi választás lesz vasárnap. Hatan pályáznak: Óré Tamás Roland, Oláh József, Debreceni Gábor Tamás, Rácz Kinga és Dávid Csaba függetlenként. A Munkáspárt jelöltje Ujj György Imre. (http://mti.hu)

Bővebben...


Újabb amerikai tankok jönnek?

Több katonai erőre van szükség Európában, főleg a szárazföldi csapatok terén. Szükségem van egy páncélos hadosztályra. – jelentette ki az amerikai szenátusi meghallgatáson Curtis M. Scaparrotti vezérezredes, az USA európai haderőinek főparancsnoka. (http://www.military.com)

Bővebben...


Sok sikert a görög kommunistáknak!

Ma kezdődik a Görög Kommunista Párt 20. Kongresszusa Athénban. Az előadói beszédet Dimitris Koutsoumpas főtitkár tartja. (http://inter.kke.gr)

Bővebben...


Kína: a faültetés társadalmi ügy

Az ország fásítása, új erdők telepítése minden kínai ember számára feladat, Ebben az önkéntes társadalmi munkának fontos szerepe van. A fatelepítés a természet védelmének és a fiatalok nevelésének lényeges eszköze. - Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára, a Kínai Népköztársaság elnöke. (http://news.xinhuanet.com)

Bővebben...


Közép-Európai Egyetem: nem munkások gyerekeinek hozták létre

A Közép-Európai Egyetem nemzeti érték, a kormány ellene indított támadása hazaárulás! -jelentette ki Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke. (http://mszp.hu)

Bővebben...


Opel: támogatjuk a gazdagokat, hogy még gazdagabbak legyenek

A magyar kormány feladata és felelőssége, hogy minden feltételt biztosítson ahhoz, hogy az Opel új tulajdonosa a magyarországi tevékenység bővítésében és fejlesztésében legyen érdekelt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szentgotthárdon, az Opel-gyárban, a gyártás megkezdésének 25. évfordulójának alkalmából tartott ünnepségen. (http://mti.hu)

Bővebben...


Porosenko-Orbán-megállapodás: mindent adunk, semmit se kapunk

Az Európai Néppárt kongresszusa során Petro Poroshenko ukrán elnök találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Az elnök "aggodalmát fejezte ki magyar kormányzati képviselőknek elkülönült területi autonómiák létrehozására vonatkozó nyilatkozataival kapcsolatban."- közölte az ukrán fél. (http://www.president.gov.ua)

Bővebben...


Tanítsuk rendre az amerikaiakat!

A Közép-európai Egyetemnek (CEU) továbbra is szándékában áll, hogy párbeszédet folytasson a magyar kormánnyal, de a benyújtott felsőoktatási törvénytervezetet nem tudják az egyeztetések alapjául elfogadni - közölte az intézmény elnök-rektora csütörtökön.  A felsőoktatási intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elnök-rektor, Michael Ingatieff és Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelős rektor-helyettes vett részt a Palkovics László oktatási államtitkárral folytatott szerdai egyeztetésen. Ezen megismételték és fenntartották azt a kérésüket, hogy a kormány vonja vissza a törvénytervezetet, és kezdjen egyeztetést a helyzet megoldására. (http://mti.hu)

Bővebben...


A Jobbik lenyúlja a Munkáspárt lakásprogramját

Állami háttérű bérlakás-építési programot szorgalmaz a Jobbik, amelynek keretében a jelenlegi piaci ár feléért, harmadáért is otthonhoz juthatnának a rászorulók. Az ellenzéki párt az üresen álló állami és önkormányzati ingatlanokat is hasznosítaná, miután a közfoglalkoztatottak bevonásával azokat alkalmassá tették a lakhatásra. (http://mti.hu)

Bővebben...


Csak a szocializmus mentheti meg Európát

Csak a szocializmus mentheti meg Európát. – jelentette ki Thürmer Gyula a http://haber.sol.org.tr  török hírportálnak adott interjúban. Az európai ház falai ingadoznak, Ha valami váratlan történik, legyen az egy háború Ukrajnában vagy a Balkánon, vagy az EU migrációs politikájának totális összeomlása, ez új irányokat adhat a tőke ellenes osztályharcnak. (http://icp.sol.org.tr)

Bővebben...


Románia fegyverkezik

Három amerikai óriás cég, a General Dynamics, a Bell Helicopter és a The Boeing Company képviselői tárgyaltak Romániában a román hadsereg korszerű fegyverekkel való ellátásáról, beleértve az AH 1Z típusú harci helikoptereket is. (http://www.romania-insider.com)

Bővebben...



2017. március 30., csütörtök

21.978 - Meghívó Baumgartner Bernadette előadására Münchenbe, Márton Áronról, 2017. március 31.


Feladó:
​​
Krisztina Busa

Dátum: 2017. március 30. 9:46
Tárgy: Meghívó Baumgartner Bernadette elöadására Márton Áronról, 2017. március 31.
Címzett: 


Szeretettel várunk minden érdeklődőt következő programunkra,


2017. március 31-én, pénteken, 19.00-kor,

​Münchenbe,​
a Magyar Katolikus Misszió nagytermébe, melyen

Dr. Baumgartner Bernadette (Kaplony/Budapest/Regensburg):

Márton Áron (1896-1980), Erdély püspökének közéleti tevékenysége

címmel tart előadást.
A rendezőség nevében,
üdvözlettel
Busa Krisztina, M.A

UIM és KMÉM Pax Romana Müncheni Csoportja

 

PS: Előzetesként jelzem, hogy ezt követő programunkat május 12-ére tervezzük:

Dr. (ifj.) Bertényi Iván (Bécs): Az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés rendszere és helye az emlékezetpolitikában címmel.

 

 

21.977 - ​Morvai Krisztina: Hogyan juthatnak a „kisemberek” is uniós pénzhez, támogatáshoz? > ​2017. március 30. 20:28


Feladó: Attila Árpád Péteri
Dátum:
​​
2017. március 30. 20:28

Tárgy: Hogyan juthatnak a „kisemberek" is uniós pénzhez, támogatáshoz? (Morvai újabb levele hangfelvételen)
Címzett: 


Szeretném figyelmükbe ajánlani Dr. Morvai Krisztina egyetemi docens, büntetőjogász, európai parlamenti képviselő Csepreghy Nándor államtitkárnak, valamint a Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökeinek, Parragh Lászlónak és Győrffy Balázsnak írt és hangfelvételre rögzített (nyílt) levelét az alábbi kiemelten fontos és aktuális témában.

Hogyan juthatnak a „kisemberek" is uniós pénzhez, támogatáshoz? (Morvai újabb levele hangfelvételen

A hangfelvétel linkje itt található:

https://www.youtube.com/watch?v=YpnL5vOSQoY

Tartalom: 
Összefogva kell követelni a frissen megnyíló és pillanatok alatt gazdára találó hatalmas összegű európai uniós támogatások igazságos elosztását. 
Ehhez kéri a nézők segítségét Morvai Krisztina a mellékelt hangfelvételen, amelyen felolvassa az illetékes államtitkárnak, valamint a Kereskedelmi és Iparkamara elnökének és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének írt nyílt levelét a 9 ezer milliárd forintnyi EU támogatás tárgyában. 
Tekintettel arra, hogy fennáll a veszélye e pénzek „csókosok közötti elosztásának", s ezt igyekeznünk kell megakadályozni, Krisztina kéri, hogy ezt a levelet és üzenetet minél többen osszák meg. 

​​
Morvai Krisztina az államtitkárnak, valamint a Kereskedelmi és Iparkamara elnökének és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének írt nyílt levele:
http://morvaikrisztina.hu/images/doc/levl%20a%20kamarknak%20s%20az%20llamtitkrnak.pdf

Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy Morvai Krisztina EP képviselő minden felszólalása, illetve a tevékenységeivel kapcsolatos egyéb hírek megtalálhatók a 

https://www.facebook.com/morvai.krisztina oldalon.

 

Köszönettel és tisztelettel: 
Dr. Zsoldos Andrea
Dr. Morvai Krisztina EP képviselő
sajtókapcsolatokért felelős asszisztense

E-mail:andrea.zsoldos@europarl.europa.eu
+32488804942

 

21.976 - ​Az abai megnyitón hirdette ki a Fejér Szövetség az Országos Tudománytörténeti Verseny Fejér megyei fordulóinak versenykiírását

2017. MÁRCIUS 30., CSÜTÖRTÖK

21.976 - ​Országos Tudománytörténeti Verseny alábbi helyszínen és időben rendezett Fejér megyei kétfordulós döntőjén,

Feladó: Fejér Szövetség
Dátum: 2017. március 27. 23:34
Tárgy:
​​
Az abai megnyitón hirdette ki a Fejér Szövetség az Országos Tudománytörténeti Verseny Fejér megyei fordulóinak versenykiírását
Címzett: 

Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy a mai napon nyitottuk meg a 2016. novemberben elindított Tudománytörténeti Vándorkiállítás 6. állomását az Abai Atilla Király Gimnáziumban
​.​

Mindenek előtt szeretném kifejezni újra köszönetemet az iskoláknak, amelyek már jelentkeztek a Vándorkiállítás helyszíneként és elismerésemet minden érvényesen nevező diáknak!
Előzetes hírünknek megfelelően ezen a megnyitón hirdettük ki a "Merjünk nagyok lenni! Országos Tudománytörténeti Verseny Fejér megyei kétfordulós döntőjének versenykiírását is.
A nevező diákok adatainak feldolgozása és egyeztetése folyamatosan zajlik. Köszönhetően a kiállításra jelentkező iskolaközösségeknek eddig több, mint 200 érvényes nevezés érkezett a szervezést vállaló Fejér Szövetséghez. 
Hangsúlyozni szeretnénk, hogy azok is jelentkezhetnek a versenyre, akiknek iskolájában még nem járt a Vándorkiállítás, és azok is, akik honlapunk - a kiállítás híreivel is folyamatosan frissülő - Magyarságtudomány oldalán, az érvénytelen nevezők között szerepelnek, csupán helyesen és hiánytalanul kell kitölteniük és leadniuk az iskolájuk titkárságán a nevezési lapjukat.
Alább mellékeltem a Versenykiírást és az eddig feldolgozott nevezések kiértékelt listájának elérési adatait. Kérjük, az iskolai közösségeket, hogy az érvényes nevezést leadottak listájában az esetlegesen félreolvasott, így hibásan írt neveket, erre a levélre válaszban feltétlenül jelezzék nekünk, hogy nehogy néhány nevező diák hibánkból maradjon hírek nélkül.
Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök, társelnök
MVSZ Fejér Megyei Szervezete, Fejér Szövetség

Előzetes - eredményes és eredménytelen - nevezések iskolánként bontásban (2017. március 27.-i állapot szerint) a honlapunk Magyarságtudomány oldalán olvashatók
  1. Hunyadi Mátyás Szakiskola
  2. Cecei Általános Iskola
  3. Tóparti Gimnázium
  4. Vasvári Pál Gimnázium (folyamatban)
  5. Abai Atilla Király Gimnázium (folyamatban)
  6. Vörösmarty Mihály Szakiskola (folyamatban)
A részvételi feltételeket és a Fejér megyei versenykiírást a 2017. május 21.-i első - csapatos - és a 2017. május 29.-i második - egyéni - versenyfordulóra 2017. március 27-én 15 órakor Abán, a hatodik iskolai helyszínen, az Atilla Király Gimnázium kiállításának megnyitóján hirdettük ki az alábbiak szerint.

a "Merjünk nagyok lenni" Országos Tudománytörténeti Verseny Fejér megyei fordulóira
(első körlevél)

S, ha egy hajdani vagy mai tudóst hősnek nevezni, kicsit túlzottnak is tűnhet, kell-e hangsúlyozni, hogy a Kárpát-medence szülötteiként hazánkból hosszú évtizedes útra indult szellemi nagyjaink a saját harcaikat sem éppen „párnák közt" vívták meg. S, ha hajdan tudták, hogy a tudás hatalom, akkor ma még inkább tudnunk kell, hogy a tudás is lehet fegyver. Talán a legjobb fegyver, hogy harcainkat ne vérrel, ne rombolással, hanem a szellem erejével és alkotással, teremtéssel vívjuk meg nemzeti és emberi sorsunk jobbítása érdekében. 

Kedves Diákok, Ifjak! Kedves Tanárok! Tisztelt Iskolai Közösségek! 

A Kárpát-medence Természeti Kincseiért Alapítvány által gondozott és a Magyarok IX. Világkongresszusán felkarolt tudománytörténeti kiállítás a Fejér Szövetség szervezésében, mint vándorkiállítás a megyénkben, itt, Fejérben a hatodik iskolai állomásához érkezett. A sors hozta így, hogy a vándorkiállítás állomásainak szervezési feladatai közepette éppen itt és most, az Atilla nagykirályunkról elnevezett gimnáziumban jött el az idő, hogy a – már a Vándorkiállítás megnyitóján, 2016. novemberében – „Merjünk nagyok lenni!" címmel meghirdetett Országos Tudománytörténeti Szakmai Verseny májusra tervezett Fejér megyei fordulóinak részletes versenykiírását ismertethessük a résztvevőkkel, a nevezni szándékozó diákokkal, tanáraikkal és szüleikkel, családtagjaikkal. 

Kedves Diákok, Nevelők és Tanítók! 

Ezúton hívunk és szólítunk Benneteket, várjuk Önöket, hogy vegyetek, vegyenek részt a
„Merjünk nagyok lenni!"
​​
Országos Tudománytörténeti Verseny
alábbi helyszínen és időben rendezett
Fejér megyei kétfordulós döntőjén,

amelynek első 3 helyezettje és az általuk megnevezett résztvevőkkel kibővített csapat tagjai (összesen legfeljebb 15 fő) jogosultságot nyer és meghívást kap az országos verseny következő fordulójára, az országos elődöntőbe. 
Előzetes nevezés: 2017. május 14.-ig hiánytalanul és helyesen kitöltött és az iskolai titkárságokon leadott nevezési lappal (minden egyes résztvevő számára kötelező) 
A megyei verseny első fordulója: Csapatverseny (ajánlottan 3-5, legfeljebb 5 fős csapatokkal)
  • időpontja: 2017. május 21-én (vasárnap) 10 óra (esőnap: 2017. május 28-án 10 óra)
  • helyszíne: Székesfehérvár, Zichy liget (Tudománytörténeti Versenypont)
  • helyszíni nevezés: 2017. május 21-én 8-9 óráig a versenykiírásnak megfelelő alkotás(ok) átadásával a verseny döntőbizottságának és érvényes nevezési lappal rendelkező csapattagok megnevezésével
A megyei verseny második fordulója: Egyéni döntő (csak az első forduló résztvevői számára)
  • időpontja: 2017. május 29-én (hétfő) 10 óra
  • helyszíne: Székesfehérvár, Hunyadi Mátyás Szakgimnázium (Szfvár, Várkörút 35.)
  • helyszíni nevezés: 2017. május 29-én 8-9 óráig érvényes személyi okmánnyal, vagy igazolással a helyszíniregisztrációs ponton
Feladatkiírás a megyei verseny első fordulójára; a csapatversenyre teljesítendő feladat:
  1. kötött csapatfeladat: Talányos zár, avagy közkeletű nevén: ÖRDÖGLAKAT és/vagy (tehát nem kötelező, azonban ajánlott mindkét feladatot teljesíteni; hiszen az összes pontszámra nagyobb esélyt jelent)
  2. szabad csapatfeladat: Egy szabadon választott – a kiállításban szereplő nem Nobel díjas – magyar tudós személyét, vagy alkotását, vagy életét megjelenítő (címmel megnevezett) MŰALKOTÁS
létrehozása és bemutatása a megyei versenyen
Ördöglakat verseny feladattal szemben támasztott műszaki előírások, feltételek:
  • legfeljebb 5 kg súlyú és szabványos futball labda méretű helyen tárolható,
  • (ajánlottan természetes anyagokból, de) bármilyen anyagból készített,
  • a csapat bármely kijelölt tagja által legfeljebb 1 perc alatt kinyitható, megfejthető szerkezet
Műalkotás verseny feladattal szemben támasztott előírások, feltételek:
  • egyetlen személy által is hordozható (ajánlottan természetes anyagokból, de) bármilyen anyagból készítettképzőművészeti műalkotás (grafika, festmény, szobor, építmény, …) vagy
  • a csapat tagjai által előadott, bemutatott irodalmi vagy zenei műalkotás, színjáték (vers, színdarab, próza, képzelt/valós történet, dal, vagy hangszeres zenemű)
  • ám a csapat tagjai által legfeljebb 5 percben bemutatható, ismertethető műalkotás, amely bemutató során az alkotó és alkotása nem hangozhat el, azonban előny, ha a műalkotás szemlélője, hallgatója találja ki a címét (melyből az alkotóra, vagy az alkotásra fény derül).
Az elbírálás fő szempontjai:
  • ötletesség és a kivitelezés minősége (esztétikusság),
  • nemes egyszerűség és könnyedség,
  • a célt megtestesítő kifejező képesség
Helyszíni díjazás és eredményhirdetés:
  1. Az első fordulón résztvevő és az előzetes nevezés feltételeit teljesítő minden csapattag
    a) a részvételt és eredményt hitelesítő oklevelet kap és jutalomban részesül és
    b) a csapat által elért eredménytől függően legfeljebb 50% pontot szerezhet (egységesen és egyénenként) a megyei verseny második, egyéni fordulójára, azaz a megyei döntőbe
  2. Az első három helyezett csapat tagjai különdíjban részesülnek
  3. A legnépszerűbb alkotás(ok) a helyszínen külön közönségdíjban is részesülhetnek
Az első fordulón csapattagként (igazolt) részvétel – az elért pontszámtól és jelenléttől függetlenül – a megyei döntőre, azaz a megyei verseny második fordulójára nevezés alapfeltétele (a csapattagságot a csapat jelenlévő tagjai által maguk közül választott helyi vezető, vagy az iskola képviselője igazolhatja).

További részletek és felkészülési segédletek itt, a fejlécben megjelölt honlap Magyarságtudomány rovatán folyamatosan frissítve olvashatók
Dr. Boór Ferenc sk. elnök, társelnök
MVSZ Fejér megye – Fejér Szövetség

21.976 - ​Országos Tudománytörténeti Verseny alábbi helyszínen és időben rendezett Fejér megyei kétfordulós döntőjén,

Feladó: Fejér Szövetség
Dátum: 2017. március 27. 23:34
Tárgy: Az abai megnyitón hirdette ki a Fejér Szövetség az Országos Tudománytörténeti Verseny Fejér megyei fordulóinak versenykiírását
Címzett: 

Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy a mai napon nyitottuk meg a 2016. novemberben elindított Tudománytörténeti Vándorkiállítás 6. állomását az Abai Atilla Király Gimnáziumban
​.​

Mindenek előtt szeretném kifejezni újra köszönetemet az iskoláknak, amelyek már jelentkeztek a Vándorkiállítás helyszíneként és elismerésemet minden érvényesen nevező diáknak!
Előzetes hírünknek megfelelően ezen a megnyitón hirdettük ki a "Merjünk nagyok lenni! Országos Tudománytörténeti Verseny Fejér megyei kétfordulós döntőjének versenykiírását is.
A nevező diákok adatainak feldolgozása és egyeztetése folyamatosan zajlik. Köszönhetően a kiállításra jelentkező iskolaközösségeknek eddig több, mint 200 érvényes nevezés érkezett a szervezést vállaló Fejér Szövetséghez. 
Hangsúlyozni szeretnénk, hogy azok is jelentkezhetnek a versenyre, akiknek iskolájában még nem járt a Vándorkiállítás, és azok is, akik honlapunk - a kiállítás híreivel is folyamatosan frissülő - Magyarságtudomány oldalán, az érvénytelen nevezők között szerepelnek, csupán helyesen és hiánytalanul kell kitölteniük és leadniuk az iskolájuk titkárságán a nevezési lapjukat.
Alább mellékeltem a Versenykiírást és az eddig feldolgozott nevezések kiértékelt listájának elérési adatait. Kérjük, az iskolai közösségeket, hogy az érvényes nevezést leadottak listájában az esetlegesen félreolvasott, így hibásan írt neveket, erre a levélre válaszban feltétlenül jelezzék nekünk, hogy nehogy néhány nevező diák hibánkból maradjon hírek nélkül.
Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök, társelnök
MVSZ Fejér Megyei Szervezete, Fejér Szövetség

Előzetes - eredményes és eredménytelen - nevezések iskolánként bontásban (2017. március 27.-i állapot szerint) a honlapunk Magyarságtudomány oldalán olvashatók
  1. Hunyadi Mátyás Szakiskola
  2. Cecei Általános Iskola
  3. Tóparti Gimnázium
  4. Vasvári Pál Gimnázium (folyamatban)
  5. Abai Atilla Király Gimnázium (folyamatban)
  6. Vörösmarty Mihály Szakiskola (folyamatban)
A részvételi feltételeket és a Fejér megyei versenykiírást a 2017. május 21.-i első - csapatos - és a 2017. május 29.-i második - egyéni - versenyfordulóra 2017. március 27-én 15 órakor Abán, a hatodik iskolai helyszínen, az Atilla Király Gimnázium kiállításának megnyitóján hirdettük ki az alábbiak szerint.

a "Merjünk nagyok lenni" Országos Tudománytörténeti Verseny Fejér megyei fordulóira
(első körlevél)

S, ha egy hajdani vagy mai tudóst hősnek nevezni, kicsit túlzottnak is tűnhet, kell-e hangsúlyozni, hogy a Kárpát-medence szülötteiként hazánkból hosszú évtizedes útra indult szellemi nagyjaink a saját harcaikat sem éppen „párnák közt" vívták meg. S, ha hajdan tudták, hogy a tudás hatalom, akkor ma még inkább tudnunk kell, hogy a tudás is lehet fegyver. Talán a legjobb fegyver, hogy harcainkat ne vérrel, ne rombolással, hanem a szellem erejével és alkotással, teremtéssel vívjuk meg nemzeti és emberi sorsunk jobbítása érdekében. 

Kedves Diákok, Ifjak! Kedves Tanárok! Tisztelt Iskolai Közösségek! 

A Kárpát-medence Természeti Kincseiért Alapítvány által gondozott és a Magyarok IX. Világkongresszusán felkarolt tudománytörténeti kiállítás a Fejér Szövetség szervezésében, mint vándorkiállítás a megyénkben, itt, Fejérben a hatodik iskolai állomásához érkezett. A sors hozta így, hogy a vándorkiállítás állomásainak szervezési feladatai közepette éppen itt és most, az Atilla nagykirályunkról elnevezett gimnáziumban jött el az idő, hogy a – már a Vándorkiállítás megnyitóján, 2016. novemberében – „Merjünk nagyok lenni!" címmel meghirdetett Országos Tudománytörténeti Szakmai Verseny májusra tervezett Fejér megyei fordulóinak részletes versenykiírását ismertethessük a résztvevőkkel, a nevezni szándékozó diákokkal, tanáraikkal és szüleikkel, családtagjaikkal. 

Kedves Diákok, Nevelők és Tanítók! 

Ezúton hívunk és szólítunk Benneteket, várjuk Önöket, hogy vegyetek, vegyenek részt a
„Merjünk nagyok lenni!"
​​
Országos Tudománytörténeti Verseny
alábbi helyszínen és időben rendezett
Fejér megyei kétfordulós döntőjén,

amelynek első 3 helyezettje és az általuk megnevezett résztvevőkkel kibővített csapat tagjai (összesen legfeljebb 15 fő) jogosultságot nyer és meghívást kap az országos verseny következő fordulójára, az országos elődöntőbe. 
Előzetes nevezés: 2017. május 14.-ig hiánytalanul és helyesen kitöltött és az iskolai titkárságokon leadott nevezési lappal (minden egyes résztvevő számára kötelező) 
A megyei verseny első fordulója: Csapatverseny (ajánlottan 3-5, legfeljebb 5 fős csapatokkal)
  • időpontja: 2017. május 21-én (vasárnap) 10 óra (esőnap: 2017. május 28-án 10 óra)
  • helyszíne: Székesfehérvár, Zichy liget (Tudománytörténeti Versenypont)
  • helyszíni nevezés: 2017. május 21-én 8-9 óráig a versenykiírásnak megfelelő alkotás(ok) átadásával a verseny döntőbizottságának és érvényes nevezési lappal rendelkező csapattagok megnevezésével
A megyei verseny második fordulója: Egyéni döntő (csak az első forduló résztvevői számára)
  • időpontja: 2017. május 29-én (hétfő) 10 óra
  • helyszíne: Székesfehérvár, Hunyadi Mátyás Szakgimnázium (Szfvár, Várkörút 35.)
  • helyszíni nevezés: 2017. május 29-én 8-9 óráig érvényes személyi okmánnyal, vagy igazolással a helyszíniregisztrációs ponton
Feladatkiírás a megyei verseny első fordulójára; a csapatversenyre teljesítendő feladat:
  1. kötött csapatfeladat: Talányos zár, avagy közkeletű nevén: ÖRDÖGLAKAT és/vagy (tehát nem kötelező, azonban ajánlott mindkét feladatot teljesíteni; hiszen az összes pontszámra nagyobb esélyt jelent)
  2. szabad csapatfeladat: Egy szabadon választott – a kiállításban szereplő nem Nobel díjas – magyar tudós személyét, vagy alkotását, vagy életét megjelenítő (címmel megnevezett) MŰALKOTÁS
létrehozása és bemutatása a megyei versenyen
Ördöglakat verseny feladattal szemben támasztott műszaki előírások, feltételek:
  • legfeljebb 5 kg súlyú és szabványos futball labda méretű helyen tárolható,
  • (ajánlottan természetes anyagokból, de) bármilyen anyagból készített,
  • a csapat bármely kijelölt tagja által legfeljebb 1 perc alatt kinyitható, megfejthető szerkezet
Műalkotás verseny feladattal szemben támasztott előírások, feltételek:
  • egyetlen személy által is hordozható (ajánlottan természetes anyagokból, de) bármilyen anyagból készítettképzőművészeti műalkotás (grafika, festmény, szobor, építmény, …) vagy
  • a csapat tagjai által előadott, bemutatott irodalmi vagy zenei műalkotás, színjáték (vers, színdarab, próza, képzelt/valós történet, dal, vagy hangszeres zenemű)
  • ám a csapat tagjai által legfeljebb 5 percben bemutatható, ismertethető műalkotás, amely bemutató során az alkotó és alkotása nem hangozhat el, azonban előny, ha a műalkotás szemlélője, hallgatója találja ki a címét (melyből az alkotóra, vagy az alkotásra fény derül).
Az elbírálás fő szempontjai:
  • ötletesség és a kivitelezés minősége (esztétikusság),
  • nemes egyszerűség és könnyedség,
  • a célt megtestesítő kifejező képesség
Helyszíni díjazás és eredményhirdetés:
  1. Az első fordulón résztvevő és az előzetes nevezés feltételeit teljesítő minden csapattag
    a) a részvételt és eredményt hitelesítő oklevelet kap és jutalomban részesül és
    b) a csapat által elért eredménytől függően legfeljebb 50% pontot szerezhet (egységesen és egyénenként) a megyei verseny második, egyéni fordulójára, azaz a megyei döntőbe
  2. Az első három helyezett csapat tagjai különdíjban részesülnek
  3. A legnépszerűbb alkotás(ok) a helyszínen külön közönségdíjban is részesülhetnek
Az első fordulón csapattagként (igazolt) részvétel – az elért pontszámtól és jelenléttől függetlenül – a megyei döntőre, azaz a megyei verseny második fordulójára nevezés alapfeltétele (a csapattagságot a csapat jelenlévő tagjai által maguk közül választott helyi vezető, vagy az iskola képviselője igazolhatja).

További részletek és felkészülési segédletek itt, a fejlécben megjelölt honlap Magyarságtudomány rovatán folyamatosan frissítve olvashatók
Dr. Boór Ferenc sk. elnök, társelnök
MVSZ Fejér megye – Fejér Szövetség

21.975 - ​Bartha Szabó József: Alkotmánybíróság: legfrissebb döntések!


Feladó: mandinka.bt <
Dátum: 2017. március 28. 16:26
Tárgy: Alkotmánybíróság: legfrissebb döntések!
Címzett: 

 
Dübörögnek a vélt vagy valós felháborodást ecsetelő alkotmányjogi panaszok, hengerelnek a bírósági döntések ellen lázadó indítványok.
2017. március 28. 10:00

Személyes adatok védelméhez való jog.

A Kúria Pfv.IV.20.703/2016/8. számú ítélete, a Pécsi Ítélőtábla Pf.III.20.116/2015/7. számú ítélete, valamint a Kaposvári Törvényszék 19.P.21.212/2014/52. számú ítélete alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panasz vizsgálata.

Az indítványozó büntetőügyében született vádiratot az alperes úgy továbbította elektronikusan az Amerikai Egyesült Államokba, hogy az indítványozó személyes adatait nem törölte belőle, így az bárki számára megismerhetővé vált. Az indítványozó adatkezeléssel összefüggő jogszabálysértés megszüntetése iránt keresetet indított. Az első fokon eljárt bíróság elutasította, melyet a másodfokú bíróság jogerősen helybenhagyott, a Kúria pedig hatályában fenntartott.

A Kúriai ítélet szerint a felperes személyes adatait tartalmazó vádirathoz az adott büntetőeljárás sértettjeként jogszerűen jutott hozzá az alperes, és az Európai Bíróság döntései alapján közvetlenül alkalmazható 75/46/EK Irányelv 7. cikk f) pontja rendelkezésének figyelembe vételével a személyes adatokat részlegesen tartalmazó vádirat harmadik személy részére való továbbítása nem volt jogsértő.
Az indítványozó állítja: a döntések megsértették az Alaptörvény VI. cikk (1) bekezdésében foglalt magánélet védelméhez való jogát, valamint a (2) bekezdés szerinti személyes adatok védelméhez való jogát, mert a bírósági határozatok nem a maguk egészében esnek nyilvánosság vagy titkosság alá, hanem a bennük lévő egyes adatok nyilvánosak vagy titkosak, ezért a jogszerűen nyilvánosságra kerülő adat is élvezi a személyes adatokra vonatkozó szabályok védelmét.

***

Az Alkotmánybíróság nem találta megalapozottnak az indítványt. A határozat indokolása szerint az indítványozók adatai és maga a vádirat sem került nyilvánosságra, az abban szereplő adatokat pedig csak az eljárás szereplői ismerték meg, akik azokat az eljárási szerepük okán már amúgy is ismerték, így az indítvány által támadott Kúria Pfv.IV.20.703/2016/8. számú ítélete nem sértette meg az indítványozóknak az Alaptörvény VI. cikk (1) és (2) bekezdésében biztosított jogait.(AB határozat alkotmányjogi panasz elutasításáról: IV/1821/2016.)

   A határozathoz Stumpf István különvéleményt csatolt.

Közbeszerzés utólagos ellenőrzésének elévülési határideje.

A közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 181. § (11) bekezdése alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére, valamint a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság előtt folyamatban lévő 13.K.27.286/2016/20. számú ügyben való alkalmazási tilalmának kimondására irányuló bírói indítvány vizsgálata.

A támadott, 2015. január 1-től hatályos rendelkezés szerint a közbeszerzés mellőzésével történt beszerzéseknél a 2015. január 1-e után feltárt jogsértések esetén a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárásának kezdeményezésére nyitva álló határidő a tudomásszerzéstől számított öt év. A módosítást megelőzően, a perbeli esetben az alperesek közötti szerződés megkötésének időpontjában hatályos rendelkezés szerint az objektív elévülési határidő három év volt.

Az indítványozó bíró álláspontja szerint a sérelmezett rendelkezés sérti az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdésében foglalt jogbiztonság elvét, mivel a jogszabályi rendelkezés hatályba lépése előtt megkötött szerződésekre vonatkozóan ír elő a felek számára hátrányosabb rendelkezést, - visszaható hatályú jogalkotás.

Az indítványozó szerint a sérelmezett rendelkezés alaptörvény-ellenes, mert a hatályba lépése előtt megkötött szerződésekre a felek számára hátrányosabb rendelkezést ír elő.

***

Alkotmánybíróság nem találta megalapozottnak az indítványt, mert a vizsgált rendelkezés nem állapít meg visszamenőlegesen kötelezettséget a feleknek, nem is teszi a meglévő kötelezettséget terhesebbé, és a felek korábban biztosított jogát sem vonja el. (AB határozat bírói kezdeményezés elutasításáról: III/55/2017.)

A határozathoz Pokol Béla párhuzamos indokolást csatolt.

Becsületsértés.

A Szombathelyi Törvényszék 8.Bf.111/2015/7. számú ítélet, valamint a Szombathelyi Járásbíróság 1.B.832/2012/50. számú ítélet alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panasz vizsgálata.

Az indítványozó Felsőcsatáron, a fakitermelés helyszínen két tanú jelenlétében, a helyszínen tartózkodó polgármesterre a „maga meg egy fasiszta" kifejezést használta, majd mind a polgármesterre, mind pedig a jegyzőre a „rohadt kommunisták" kifejezést tette. Mindezek miatt az indítványozó ellen rágalmazás és becsületsértés miatt eljárás indult.

Az elsőfokon eljárt Szombathelyi Járásbíróság ítéletében megállapította, hogy a vizsgált időszakban az indítványozó különböző hatósági eljárások okán haragosi viszonyban állt a polgármesterrel és a jegyzővel. Az indítványozó a településen történt fakivágásokkal nem értett egyet, azokat helytelennek tartotta – e véleményének a fakivágások helyszínén hangot is adott. A bíróság ítéletében csak a „fasisztázó" kifejezést vizsgálta, ugyanis csak annak tekintetében volt igazolható, hogy az kifejezetten a polgármesterre irányult. A  „kommunistázás" vonatkozásában azonban a bíróság azt rögzítette, hogy az a mai felfogás szerint olyan „köznapi" kifejezés, ami nem alkalmas a becsület csorbítására. Az elsőfokú bíróság szerint a véleménynyilvánítás szabadsága ugyan a rendkívül éles kritikákat is magában foglalja, de az az Alkotmánybíróság 13/2014 (IV.18.) AB határozata szerint az emberi becsület védelmének határát, azaz a magánszférát nem lépheti át. A bíróság szerint az indítványozó nem közéleti véleménynyilvánítást tett a kijelentésekkel, hanem a polgármestert emberi mivoltában alázta meg.. A „maga egy fasiszta" kijelentés dehonesztáló és becsületsértő. Emiatt a bíróság – hivatkozva az AB határozatra – úgy ítélte meg, hogy az indítványozó büntetőjogi felelősségre vonása nem mellőzhető.

Az elsőfokú ítélet ellen az indítványozó védője jelentett be fellebbezést az indítványozó felmentését kérve. A fellebbezés szerint a polgármester a fakivágás napján többször jelezte az indítványozónak, hogy semmi keresnivalója nincs a helyszínen, mert ő csak egy betelepülő, bevándorló. Erre válaszul mondta az indítványozó – a fellebbezés szerint – hogy ha neki, mint bevándorlónak nem lehet szava, akkor „maga egy fasiszta". A fellebbezés szerint az alkotmánybírósági gyakorlatra való hivatkozás sem helyes, ugyanis a közszereplők nagyobb tűrési kötelezettségét előíró gyakorlatból indul ki, azonban azt a következtetést vonja le, hogy a fasisztázás nem áll összefüggésben a nevezett intézkedéssel, azaz a fakivágással. A fellebbezés szerint azonban az ítéleti tényállás szerint is az indítványozó közlése erős politikai kontextusban hangzott el, így azt nem lehet a közszereplői jellegtől elvonatkoztatni.

A másodfokú bíróság ítéletében helyben hagyta az elsőfokú döntést. A Törvényszék az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatát is alapul véve azt állapította meg, hogy bár az erős, túlzó kritika is a véleményszabadság oltalma alatt áll, de nem oltalmazza azon közléseket, amelyek célja önmagában másik személy megalázása, bántása, vagy a közügyekkel össze nem függő célú támadása. A másodfokú bíróság szerint nem a közéleti véleménynyilvánítás szabadságával él, aki a másik személy emberi mivoltában való megalázása érdekében használ súlyosan bántó vagy sértő kifejezéseket. A bíróság szerint az indítványozó által használt kifejezés kontextusából egyértelműen az következik, hogy az indítványozót a rosszhiszeműség vezette, célja a megalázás, gyalázkodás, becsmérlés volt.

Az indítványozó a másodfokú ítéletet követően fordult az Alkotmánybírósághoz, mivel azokat ellentétesnek tartotta az Alaptörvény IX. cikk (1) bekezdésével (véleménynyilvánítás szabadsága). Állította: a  polgármesterrel szemben megfogalmazott éles bírálat a szólásszabadság által védelmezett életviszonyok körébe.

***

Időközben az indítványozó az alkotmányjogi panasz benyújtásával egyidejűleg a jogerős ítélettel szemben felülvizsgálati kérelmet is előterjesztett a Kúriához.

A Kúria mint felülvizsgálati bíróság az indítványozó felülvizsgálati kérelmét megalapozottnak találta. A 2017. január 31-én kihirdetett ítéletével a Szombathelyi Törvényszék, valamint a Szombathelyi Járásbíróság ítéletét megváltoztatta, és az indítványozót az ellene becsületsértés vétsége miatt emelt vád alól felmentette.

***

Az Alkotmánybíróság  megállapította: az Ügyrend 67. § (2) bekezdés e) pontja kimondja, hogy okafogyottá válik az indítvány különösen, ha az eljárás folytatására okot adó körülmény már nem áll fenn. Tekintettel arra, hogy a Kúria ítélete az alkotmányjogi panasszal támadott jogerős ítéletet az indítványozó javára megváltoztatta, megállapítható, hogy az alkotmányjogi panasz alapján indult eljárás folytatására okot adó körülmény már nem áll fenn.

Mindezekre figyelemmel az Alkotmánybíróság az Ügyrend 67. § (2) bekezdés e) pontja alapján, tekintettel az Abtv. 59. §-ára az alkotmányjogi panasz alapján indult eljárást megszüntette. (AB végzés alkotmányjogi panasz eljárás megszüntetéséről: IV/1068/2016.)

Kártérítés, tisztességes eljáráshoz való jog.

A Kúria Mfv.II.10.033/2016/5. számú ítélet alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panasz vizsgálata.

Az indítványozó kártérítési igénnyel lépett fel korábbi ügyvezetőjével szemben, aki az igény érvényesítése érdekében kibocsátott fizetési meghagyással szemben ellentmondással élt. Az így perré alakult eljárás tárgya két olyan megbízási szerződés miatti kártérítés volt, amelyeket az ügyvezető (a per alperese) kötött az indítványozó (a per felperese) nevében.

Az egyik megbízási szerződést az alperes egy ügyvéddel kötötte, tárgya volt, hogy az ügyvéd az indítványozónak a vele szerződéses viszonyban álló cég felszámolója elleni perében jogi szakértőként vegyen részt 2.000.000 forint megbízási díj ellenében.  Az alperes a teljesítést igazolta, majd a megbízási díjat az indítványozó az ügyvéd részére kifizette.

Az alperes az indítványozó képviseletében megbízási szerződést kötött egy igazságügyi szakértői irodával is.  A szerződés tárgya szakértői vélemény adása volt. A szakértői iroda vállalta, hogy az eljárással kapcsolatosan szaktanácsot ad, és a tanácsait a szakértői véleményben is rögzíti. A megbízás díját 4 000 000 forint+Áfa összegben állapították meg. Az alperes igazolta a szakértői iroda teljesítését, majd intézkedett részére 5 080 000 forint három részletben történő átutalásáról. 

Az indítványozó az alperes tevékenységét nem tartotta megfelelőnek. Többször felhívta az alperest, hogy az iratokba való betekintést tegye lehetővé. Az alperes a szerződéseket többszöri kérés ellenére sem bocsátotta rendelkezésére.

Az indítványozó úgy ítélte meg, hogy a megbízási szerződések megkötése nem volt indokolt, az ügyvéddel kötött megbízási szerződés idején a gazdasági társaság nem állt perben; a szakértői iroda által adott szakvélemény nem nyújtott valóságos segítséget a perben, valamint nem szakkérdésben foglalt állást, hanem jogkérdésben, továbbá a megbízások az indítványozóval érdekellentétben álló cég érdekeit szolgálták. Az indítványozó mindezekre alapítva lépett fel kártérítési igényével. Álláspontja szerint az alperes a két megbízási szerződés megkötésével és a megbízási díjak kifizetésével kárt okozott, ezért a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény  209. § (5) bekezdése, valamint a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény  339. §-a alapján a teljes kár megfizetésére köteles.

A perben első fokon a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság járt el. Az indítványozó keresetében kérte, hogy a bíróság az alperest összesen 7 080 000 Ft kár és kamata megfizetésére kötelezze a perköltségek viselésével együtt. Az alperes a kereset elutasítását és az indítványozó perköltségben marasztalását kérte. Hivatkozott arra, hogy az indítványozó nem jelölt meg olyan kötelezettségszegő magatartást, amellyel összefüggésben kárt okozott. Vitatta azt az állítást is, hogy adott időszakban a megbízásokhoz az indítványozónak nem fűződött érdeke.

Az elsőfokú bíróság arra a következtetésre jutott – a szerződéskötés körülményei és a megbízott ügyvezetőjének tanúvallomása alapján –, hogy az alperes nem az elvárható gondossággal járt el, és az elvégzendő feladat számon kérhető módon történő meghatározása nem történt meg, így a díj kifizetése indokolatlan kiadás volt, ezért határozatában az alperest, 4 000 000 Ft kártérítés megfizetésére kötelezte.

A másodfokon eljárt Veszprémi Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletének nem fellebbezett rendelkezéseit nem érintette, fellebbezett rendelkezéseit viszont részben megváltoztatta és kötelezte az alperest további 2 000 000 forint és kamatai megfizetésére. Utalt arra, hogy az alperes munkaszerződése 5. pontjában tudomásul vette, hogy a vezetői tevékenységében okozott károkért a polgári jogi szabályok szerint felel.

Az alperes felülvizsgálati kérelmében kérte a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését és elsődlegesen a jogszabályoknak megfelelő új határozat meghozatalával az indítványozó keresetének elutasítását; másodlagosan az elsőfokú bíróság új eljárásra és új határozat meghozatalára való utasítását. Az indítványozó pedig a felülvizsgálati  ellenkérelmében a jogerős ítélet hatályában történő fenntartását és az alperes felülvizsgálati kérelmének elutasítását kérte.

A Kúria a Veszprémi Törvényszék ítéletét hatályon kívül helyezte, a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletét pedig megváltoztatta. Elfogadta azt az alperesi érvet, hogy a törvényszék a Pp. 3. § (3) bekezdése rendelkezéseinek megsértésével a bizonyítási teherről helytelenül tájékoztatta a feleket, és a bizonyítási terhet helytelenül hárította az alperesre. Ezért a törvényszék ítéletét a Pp. 164. § (1) bekezdésére tekintettel jogszabálysértőnek minősítette. A Kúria megítélése szerint a törvényszék a Pp. 206. § (1) bekezdés megsértésével, iratellenesen értékelte a rendelkezésre álló bizonyítékokat; a levont következtetésekkel sem értett egyet. Úgy ítélte meg – ellentétben mindkét eljárt bírósággal –, hogy mindkét szerződésben foglalt tanácsadás ténylegesen megvalósult.

Hivatkozott az Mt. 179. § (1) és (2) bekezdéseire, amely szerint a munkáltatót terheli a bizonyítás a munkavállaló vétkes kötelezettségszegése, a kár, valamint az okozati összefüggés körében. Hangsúlyozta, hogy a jogszabály fokozott gondosságot előíró rendelkezése nem jelenti a bizonyítási teher átfordulását, mindösszesen az elvárhatóság mércéjét állapítja meg Az indítványozó állítja: a Kúria határozata megsértette az Alaptörvény XXVIII. cikk (1) bekezdése szerinti tisztességes eljáráshoz való alapjogát, mert nem adott lehetőséget az indítványozónak további bizonyításra. A Kúria indokolása továbbá iratellenes is, mert az alsóbb fokú bíróságok érvelését figyelmen kívül hagyta, az alperes által megjelölt bizonyítékok tartalmát vizsgálta, és felülírta a már megállapított tényállást. Ezzel megsértette a kiszámíthatóság, az előreláthatóság, és a jogbiztonság követelményét. Sérült továbbá a XXVIII. cikk (7) bekezdése szerinti jogorvoslathoz való alapjoga is, mert a Kúria ítélete ellen nincsen helye jogorvoslatnak.

***

Az Alkotmánybíróság megállapította: az indítványozó hivatkozásai a jelen ügyben nem vetnek fel bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenességet. Önmagában nem tekinthető a tisztességes bírósági tárgyaláshoz való jog kérdésének az, ha a Kúria a különböző álláspontú első- és másodfokú ítéletekben megállapított tényállástól részben eltérve a másodfokú ítéletben foglaltakkal ellentétes döntést hoz. Az alkotmányjogi panasz nem jelenti továbbá a rendes bíróságok jogalkalmazási gyakorlatának felülvizsgálatát, aminek következtében az Alkotmánybíróság burkoltan negyedfokú bírósággá válna.

Mindezeket figyelembe véve az Alkotmánybíróság – az Abtv. 47. § (1) bekezdése és az 56. § (1)–(2) bekezdései, 63. §-a, valamint az Ügyrend 5. § (1) és (2) bekezdései, 31. § (6) bekezdése alapján eljárva – az indítványt elutasította. (AB határozat alkotmányjogi panasz elutasításáról: IV/1690/2016.)

Hallgatói jogviszony megszüntetése tárgyában készült határozattervezet.

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 112. § (1) bekezdése alaptörvény-ellenességének megállapítására, valamint a jogszabály alkalmazásának kizárására irányuló bírói kezdeményezés.

A támadott rendelkezés a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény alapján megkezdett képzések befejezését 2016. szeptember 1-jéig teszi lehetővé, és elrendeli azon hallgatók jogviszonyának megszüntetését, akik e határidőig nem szerzik meg a végbizonyítványt. Az indítványozó bíró szerint a támadott rendelkezés a visszaható hatály tilalmába ütközik, ugyanis a hatálybalépése előtt létrejött jogviszonyokra is alkalmazni kell. Álláspontja szerint a jogbiztonság elve megköveteli, hogy az a hallgató, akinek hallgatói jogviszonya olyan jogi szabályozás mellett jött létre, amely az egyetemi tanulmányok elvégzésének időtartamát nem szabályozta, utóbb se határozzon meg ezzel kapcsolatos követelményeket.

***

Az Alkotmánybíróság szerint a jogalkotó által egyszer kialakított feltételrendszer nem jelenti azt, hogy az soha többet nem módosítható, ilyen jellegű korlátozás sem az Alaptörvényből, sem a felsőoktatási hallgatói jogviszony jellegéből nem fakad. A visszaható hatályú jogalkalmazás tilalma nem értelmezhető akként, hogy a fennálló határozatlan időtartamú jogviszonyok a jövőre nézve semmilyen esetben sem változtathatók meg. Ha a jogviszonyok tartalmának megváltoztatása következtében az Alaptörvény valamely más rendelkezése, vagy valamely alapvető jog nem szenved sérelmet, az alkotmányellenesség nem állapítható meg. A hallgatói jogviszony a képzést nyújtó felsőoktatási intézmény és a hallgató között jön létre, célja az, hogy a hallgató meghatározott végzettséget szerezzen, ehhez a tanulmányok folytatása csupán eszköz. A jogviszony a hallgatónak nem biztosít jogot ahhoz, hogy a felsőoktatási intézményben korlátlan időtartamban folytasson tanulmányokat. A hallgatónak nemcsak jogosultságai vannak a képzésben való részvételre, hanem azzal kötelezettségek is együtt járnak. Az Alkotmánybíróság figyelemmel volt arra is, hogy a jogviszony megszűnése nem akadályozza meg azt, hogy a hallgató ismételten beiratkozzon, illetve a törvény meghatározott feltételek mellett lehetőséget nyújt a korábban teljesített tárgyak elismertetésére is.

Mindezek alapján megállapította: az Nftv. 112. § (1) bekezdése nem ütközik a visszamenőleges hatály tilalmába, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint a bírói kezdeményezés elutasításáról döntött.  (AB határozat bírói kezdeményezés elutasításáról: III/200/2017.)

Szabálysértő közbeszerzési eljárás, büntetőügy.

A Kúria Bf.II.980/2016/6. sorszámú végzése, a Fővárosi Törvényszék 23.Bf.7690/2015/30. sorszámú ítélete, valamint a Pesti Központi Kerületi Bíróság 105.B.10.001/2013/44. sorszámú ítélete alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panasz vizsgálata.

A tényállás szerint az indítványozó ügyvédként egy állami szervvel tartós megbízási jogviszonyban állt, amely ingatlanokat szerzett be szabálysértő közbeszerzési eljárás lefolytatásával. Egy várható kormányzati ellenőrzés hírére utólag készítettek iratokat valós közbeszerzés látszatának keltésére és visszadátumozott bonyolítói ajánlatokat szereztek be - többek között - az indítványozótól is. Az indítványozót az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki bűnpártolás vétségében, magánokirat-hamisítás vétségében és pénzbüntetésre ítélte. A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletében foglalt minősítést megváltoztatta és az indítványozót megrovásban részesítette. A döntés ellen az indítványozó felülvizsgálati kérelmet terjesztette elő, azonban a jogerős ítéletet a Kúria hatályában fenntartotta.
Az indítványozó állítja: a támadott döntések sértik a jogállamiság elvét, a törvény előtti egyenlőség elvét, mivel az egyszemélyi vezetőt az eljárásból kihagyták, a felelősségre vonása elmaradt, így indokolatlanul tettek különbséget a döntési hierarchia csúcsán lévő személy és a döntéseket végrehajtók között. Sérült továbbá a tisztességes bírói indokoláshoz való jog is, mert figyelmen kívül hagyták az irányadó jogszabályok rendelkezéseit, valamint a jogorvoslathoz való jog is. 

***

Az Alkotmánybíróság megállapította: az Alaptörvény XXVIII. cikk (1) bekezdésében foglalt tisztességes bírósági eljáráshoz való jog részét képező indokolási kötelezettség minimális elvárásként megfogalmazza, hogy a bíróság az eljárásban szereplő feleknek az ügy lényegi részeire vonatkozó észrevételeit kellő alapossággal megvizsgálja, és ennek értékeléséről határozatában számot adjon. Az indítványozó által előadott érvek alapján azonban az indokolási kötelezettség megsértése nem merül fel, mivel a bíróságok az indítványozóknak az ügy lényegi részeire vonatkozó észrevételeit megvizsgálták és ennek értékeléséről számot adtak. Önmagában az a körülmény, hogy az indítványozó nem ért egyet a bíróságok döntésével és annak indokolásával, nem elégséges érv a támadott döntés alaptörvény-ellenességének alátámasztására. Ezért az indítvány e vonatkozásban sem veti fel a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség kételyét.

Mindezekre tekintettel az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panaszt az Ügyrend 30. § (2) bekezdés a) és h) pontja alapján, figyelemmel az Abtv. 56. § (2) és (3) bekezdésére is, visszautasította.(AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról: IV/81/2017.)

​​
Bartha Szabó József