Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. január 15., péntek

4.310 - Imre János főigzazgató, Központi szolgáltatási Főigazgatóság: Kérdéseikre az alábbi információval tudok szolgálni! > Dobogóko Pilis Hotel (volt BM üdülo)

Von: Imre János [mailto:Janos.Imre@kszf.gov.hu]
Gesendet: péntek, 2010. január 15. 08:51
An: 'Kutasi József'
Betreff: 4.240 - Tisztelt / Kedves Janos.imre! Dobogóko Pilis Hotel (volt BM üdülo) - Dobogókon helyzet van....


Tisztelt Címzettek!
Kérdéseikre az alábbi információval tudok szolgálni:
A köztisztviselői üdültetési rendszer gyökeres átalakítását az tette szükségessé, hogy a gazdasági világválság eredményeként az üdültetési rendszer költségvetési támogatása a 2010. évre egymilliárd forinttal csökkent. A gazdasági visszaesés idején nem a veszteséges és ki nem használt üdülők fenntartására, sokkal inkább a közszféra munkahelyeinek megtartására kell a rendelkezésre álló forrásokat felhasználni.
A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság a rendelkezésre álló forrásokat a legcélszerűbben, vagyis a leginkább takarékos módon kívánta felhasználni, ezért mind a 22 működő üdülő támogatási igényét, kihasználtságát és műszaki állapotát felmérte, ami alapján 16 üdülő vagyonkezelésben tartására látott lehetőséget, míg a többi üdülő – az állami tulajdon fennmaradása mellett – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez kerül. A továbbra is a Főigazgatóság vagyonkezelésében maradó üdülők közül kettőt hosszabb távon is a Főigazgatóság fog üzemeltetni, míg 14 üdülő esetében – a tulajdonjog és a vagyonkezelés állami kézben maradása mellett – külső vállalkozó végzi majd az üzemeltetést. E vállalkozókat nyílt közbeszerzési eljárásban választja ki a Főigazgatóság olyan módon, hogy a nyertesekről szóló döntés már a következő kormány megbízatása alatt szülessen meg. Szó sincsen tehát privatizációról, hiszen ezek az üdülők állami tulajdonban és vagyonkezelésben maradnak, a működtetésüket végző, nyílt közbeszerzés során kiválasztott vállalkozókról pedig a következő kormányzat dönthet majd.
A Főigazgatóság nem látott lehetőséget arra, hogy a jelentős támogatásra szoruló, vagyis komoly veszteséget termelő dobogókői  (és balatonlellei) üdülőket a továbbiakban működtesse, ugyanis  az üdülő(k)  jelenlegi állapota, illetve kihasználtsága olyan mértékű költségvetési támogatást igényelt volna, mellyel a KSZF nem rendelkezik. Ezt követően kerestük meg az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot és a Rendőrséget, hogy vizsgálják meg pótlólagos támogatás lehetőségét. Az IRM és a Rendőrség 50 millió Ft-ot tud elkülöníteni a célra, mellyel a balatonlellei üdülő 2010-ben változatlan formában  - KSZF üzemeltetésben - működhet  A dobogókői  üdülő több száz millió Ft összegű pótlólagos támogatására  a társtárcának sincs módja. Ennek megfelelően az ingatlan a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésébe kerül át, amely az azzal kapcsolatos döntéseit az állami vagyonról szóló törvény rendelkezései szerint hozza meg. Ez a döntés a későbbiekben szólhat az ingatlan más állami szerv vagyonkezelésébe adásáról, de akár az értékesítéséről is. Mindenesetre ebben a kormányzati ciklusban a dobogókői ingatlant az MNV Zrt. nem fogja értékesítésre meghirdetni, így azt értelemszerűem eladni sem lehet. Ennek megfelelően sem vevője, sem külső vállalkozó üzemeltetője nincsen az ingatlannak, és ebben a kormányzati ciklusban nem is lesz.
Az ingatan forgalmi értékéről nem készült szakértői vélemény, mivel sem annak értékesítéséről, sem pedig az értékesítés előkészítéséről nem született döntés. A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság mindössze visszaadja az ingatlant az állami vagyon kezelésére a törvény szerint főszabályként hatáskörrel rendelkező Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, mivel az üdülő további fenntartását költségvetési források hiányában nem tudja biztosítani. Annak vizsgálata, hogy a leghatékonyabban miként hasznosítható az üdülő, a vagyonkezelői jog átvételét követően az MNV Zrt. feladata lesz.
A dobogókői üdülővel kapcsolatos valamennyi adat közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatnak tekinthető, így mind az üdülőt eddig üzemeltető Humán Jövő 2000 Kft., mind pedig a vagyonkezelői jogokkal eddig rendelkező Központi Szolgáltatási Főigazgatóság a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerint tájékoztatja a hozzá konkrét kérdéssel fordulókat.
Üdvözlettel:
Imre János
főigazgató



From: Kutasi József [mailto:antal@jozsef-kutasi.de]
Sent: Friday, January 08, 2010 9:27 PM
To: Imre János
Subject: 4.240 - Tisztelt / Kedves Janos.imre! Dobogóko Pilis Hotel (volt BM üdülo) - Dobogókon helyzet van....


Tisztelt / Kedves Janos.imre!
Kutasi József - Politikai Hírfutár

2010. január 8., péntek

4.240 - Dobogókő Pilis Hotel (volt BM üdülő) - Dobogókőn helyzet van....

4240.png
42402.png