Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. január 19., kedd

4.355 - Kedves igaz Barátom, Jóska !! Továbbitom, a FIDESZ .- Kommunikációs iroda tájékoztatóját! Igaz Szeretettel Kovács Endre .

Von: Kovács Endre
Gesendet: kedd, 2010. január 19. 13:14
An: antal@jozsef-kutasi.de

Betreff: Fw: Sajtó szemle

 

SAJTÓSZEMLE HEVES MEGYEI HÍRLAP 2010-01-18 HÉTFŐ

PÉTERVÁSÁRAI VÁLASZTÓKERÜLET HÍREI:

BODONY: NYERTEK Az önkormányzat a közemúltban kapott értesítést arról, hogy a Petőfi út teljes felújítására közel 99 milliót nyertek. A tervek szerint a támogatási szerződés megkötése után tavasszal a közbeszerzési pályázatot is lebonyolíthatják, így a munkálatokhoz nyár elején hozzákezdhetnek. Ugyancsak pályáztak a komplex csapadékelvezető rendszer kiépítésére, amely 500 millió forintos beruházással valósulhatna meg.

EGERCSEHI:  TÁMOGATÁS Az óvodában jótékonysági bált rendeztek. Az volt a szervezők célja, hogy az előző évekhez hasonlóan a bevétellel biztosíthassák minden kisgyermek számára az ingyenes kirándulást. Tavaly Egerben voltak csoportosan, az idén még nem határozták meg a célpontot, de mindenképpen vonatos utazást szeretnének, mert azt nagyon élvezik a kicsik. A szülők jóvoltából a rendezvényen hetvenezer forint gyűlt össze, s ez fedezi majd a kiruccanás költségeit.SZERZŐ:HMH.2.OLDAL.

EGERCSEHI: Nem a négy évszakhoz, hanem a négy őselemhez - föld, tűz, víz, levegő - kapcsolják a foglalkozások tematikáját az egercsehi óvodában. Az intézmény vezetője, Dombiné Barta Ágnes elmondta, hogy ez az egyik változás azóta, amióta áttértek a kompetencia alapú oktatásra.   
Januártól továbbképzésen vesznek részt az óvodapedagógusaik, s elsajátítják az új módszereket. Az oktatás és a szükséges eszközök költségeire az európai uniós támogatás nyújt fedezetet. A mikrotérség az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 50 millió forintot nyert sikeres pályázatával. A jelentős összeg arra is lehetőséget teremtett, hogy az intézményben modernizálják a számítástechnikai gépeket és fejlesztő játékokat vásároljanak. A legutóbbi beszerzésük egy meseládikó volt, amiben bábok, fajátékok rejlenek. Mindezek lehetőséget adnak a kicsinyeknek az önkifejezésre, a nyelvi képességek kibontakoztatására, megerősítésére, a szorongások feloldására, leküzdésére, a magabiztosság elérésére. A különböző képességű gyermekek együtt munkálkodnak, miközben fejlődik humorérzékük, a képzeletük, fantáziájuk. Lehetőségük nyílik a családi szituációk, helyzetek eljátszására, a mese világába helyezve. Az alkotáshoz szükséges eszközök is megtalálhatók a csoportszobákban. A művészeteken keresztül megjeleníthetik élményeiket. Az intézményben 57 kisgyerekkel két csoportban foglalkoznak. Mindkettőben együtt van a 3-7 év közötti korosztály. Az óvodavezető családiasnak értékeli a légkört, a szülők együttműködőek, mindenben számíthatnak rájuk, s ebből a jó kapcsolatból leginkább a gyerekek profitálnak. SZERZŐ:HMH.3.OLDAL.
MEGYEI HÍREK:

EGER: Zsúfolásig megtelt pénteken az egri Ifjúsági Ház nagyterme érdeklődőkkel, amikor megkezdődött a három képzési napból álló Idősek Akadémiája. A résztvevők közül a legszorgalmasabbak akár oklevelet is kaphatnak a rendezvény végén.
A szervezők fő célja ugyanis az, hogy a jelenlévők az itt hallottakat magukkal vigyék és szűkebb hazájukban továbbadják nyugdíjas társaiknak, hiszen a számukra, idősebb korosztály számára legfontosabb kérdéseket tárgyalják meg. Előadóik nyugdíjas szervezetek vezetői, képviselői, akik, - mivel Heves megyében a lakosság egyharmada nyugdíjas, - fontosnak tartják azt, hogy a fiatalok pozitívan gondoljanak arra, hogy egyszer ők is idősek lesznek. Úgy vélik, hogy a generációk közötti egyensúly felbomlott napjainkban. A korosztály helyzetének megtárgyalásán kívül az egészségügyi ellátás, a szociális szolgáltatások, az esélyegyenlőség, az élethosszig tartó tanulás és a társadalmi megbecsültség is szóba kerül a program során, hiszen, mint mondják, a nyugdíjasok is éppen olyan tagjai a társadalomnak, mint a fiatalabbak. Viszont az időseknek van a legnagyobb szükségük az egészségügyi és szociális ellátásokra, ehhez pedig átalakítások kellenek. SZERZŐ:HMH.2.OLDAL.

RÉGIÓ:Az Észak-magyarországi Régiót az országosnál érzékenyebben érintette a válság. A felszámolás alá került cégek száma itt 41,5 százalékkal emelkedve meghaladta az 1200-at, ennél - hajszállal - rosszabb adatot csak a Közép-magyarországi Régió produkált. Ugyancsak rosszabb képet mutat a térség az országosnál a végelszámolások tekintetében, itt a növekedés 60 százalékos volt. Ilyen körülmények között meglepő, hogy a cégalapítási kedv - lényegében egyedül az országban - Észak-Magyarországon nem csökkent, hanem nőtt. Tavaly hat százalékkal több céget - 3 ezer 415-öt - jegyeztek be a három megyében, mint 2008-ban. Az Opten céginformációs szolgáltató adataiból kiderül: az egy évvel korábbinál 31,5 százalékkal több, mintegy 15 ezer cég ment tönkre tavaly Magyarországon. Az egész éves adat ugyan megfelel az előzetes várakozásoknak, az éven belüli megoszlás viszont elnyújtott válságot mutat, ami rossz hír a magyar gazdaság számára. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint a kedvező forgatókönyv az lett volna, ha az év első felében vagy nyár végéig gyors ütemben emelkedik a felszámolások mennyisége, az év utolsó hónapjaiban viszont már stagnál vagy csökken az eljárások száma. Aggasztó, hogy egyre nagyobb árbevételű társaságok kerülnek felszámolás alá, emiatt feltételezhető, hogy a bedőlt cégek egyre több kifizetetlen számlát hagynak hátra, magukkal rántva beszállítóikat, alvállalkozóikat. Nagyobb ütemben, 44 százalékkal, csaknem 14 ezerre emelkedett a tulajdonosok által kezdeményezett végelszámolások száma. Arra viszont a rendszerváltás óta még nem volt példa, hogy az egyik évben kevesebb új vállalkozást alapítsanak, mint az azt megelőzőben, márpedig most ez történt. Míg 2008-ban 48 ezer 500 új céget jegyeztek be a cégbíróságok, 2009-ben csak 47 ezret. A visszaesés nem számottevő, mégis kedvező lehet, annak tükrében, hogy gyakorlatilag következmények nélkül lehet cégeket felszámolásba vezetve bajban hagyni az üzleti partnereket.SZERZŐ:HMH.1-5.OLDAL.

EGER-THAIFÖLD: Szombat óta Magyarországon van őrizetben az az egri autókereskedő, akit a thaiföldi hatóságok - most első alkalommal a két ország bűnüldözési történetében - kiadtak a magyaroknak.
S. P. ellen az Egri Városi Bíróság adott ki nemzetközi elfogatóparancsot azt követően, hogy a kereskedést vivő kft.-t a Heves Megyei Bíróság fizetésképtelennek nyilvánította, majd elrendelte a felszámolását. A felszámolóbiztos tudomására jutott, hogy a kft. vezetője egy-egy járművet több bankkal is finanszíroztatott egyszerre, a megkapott pénzekkel pedig sajátjaként rendelkezett. A felszámoló 2009. május 5-én tett feljelentést, ami alapján a rendőrség csalás gyanújával kezdte meg az eljárást. Jelen állás szerint 200 millió forintos a kárérték - tudtuk meg Bényi Mónikától, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől, aki elmondta: az ügy különlegessége, hogy először döntöttek úgy a thai hatóságok, hogy elfogatóparancsra kiadnak egy magyart. S. P.-t, a csalással gyanúsított, és nemzetközi elfogatóparancs alapján keresett autókereskedőt információink szerint időközben Egerbe szállították és megtörtént a
kihallgatása is. A gyanúsítotti kihallgatásra egyébként 24 órán belüli kötelezettséget ír elő a törvény. Ez megtörtént, és az autószalont vivő kft. vezetője vallomást is tett. S. P. jelenleg bűnügyi őrizetben van, hétfőn a bíróság dönt arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezi-e. A jelek szerint egyébként a kapcsolat a két ország rendőrsége között jelentős javuláson ment át, hiszen vasárnap már kiadtak egy másik - miskolci illetőségű - férfit is. Ő ellene is nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, s a számlájára 500 millió forint eltüntetését rónak..

KAMARA:  Erőfeszítéseink sok tekintetben eredményesek voltak, hiszen csökkentek a foglalkoztatást sújtó terhek, s módosultak egyéb adószabályok is. Előrelépésnek tartjuk, hogy a hatóságok mértéktartóbbak a vizsgálatok és a büntetések terén. Az ellenőrzések során inkább a foglalkoztatás tisztaságát és a számlaadást vizsgálják, a gazdaság fehérítése a becsületes vállalkozók érdeke - fejtette ki Fülöp Gábor, a HKIK főtitkára. - Még több piacszerző programot indítottunk, bár ezek nem hoztak sok sikert, a jövőben sem mondunk le róluk, hiszen ez alapvető feladatunk. Örülünk viszont annak, hogy tagvállalataink túlnyomó többsége talpon maradt. Nagy tanulsága a válságnak, hogy egyedül nem megy. A cégek sorra kötik az együttműködéseket, divatos szóval élve klasztereket alakítanak, hogy közösen lépjenek föl a piacon - emelte ki Fülöp Gábor. A főtitkár hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy az uniós forrásokat elsősorban hazai vállalkozások által megcélzott fejlesztési és beruházási célokra fordítsák. Radikálisan gyorsítani kell a produktív vállalkozások pályázati elbírálását és a kifizetéseket. Fontos, hogy a válsággal sújtott ágazatokban, kistérségekben állami, uniós forrásokból megvalósuló beruházások előnyt élvezzenek. A vállalkozások érdekét is szolgálja, hogy a szociális ellátó rendszer úgy legyen átalakítva, hogy ösztönözzön munkavállalásra, illetve kötődjön a képzés, iskolába járás valamilyen szintjéhez. Haladásnak tekinti a kamara az építőipart segítő gyorsítási csomagot, valamint a kivitelezői regisztrációt, amelynek "piacfehérítő" szerepe lehet. A Széchenyi Kártya népszerűsége a válság, s a hitelek szinte elérhetetlenné válásának hatására megugrott. Készülnek a jövő esztendei uniós elnökségre Egy esztendő múlva, 2011 első felében Magyarország lesz az unió soros elnöke. A HKIK, valamint Eger is készül az eseményre, bízva abban, hogy a térség is olyan fontos programok helyszíne lehet, amelyek kedvezően befolyásolják az itteni gazdaságot és turizmust. Konferenciákat és szakmai programokat igyekeznek ide hozni, valamint megrendezik a tavaly első ízben megszervezett Kárpát Medence Kincsei Egerben című programsorozatot is.

AZ EVAT ÉLÉN VÁRKONYI: Január 1-jével vette át ügyvezető igazgatóként az egri EVAT Zrt. irányítását Várkonyi György. Őt kérdeztük.
- Lesznek-e zökkenők a váltás miatt? - A vezetésben történt változás meggyőződésem szerint nem okoz zavart. Korábban az igazgatótanács tagjaként tevékenykedtem, s továbbra is maradtam a testületben. Azt azért hozzáteszem: bizonyos belső összefüggéseket, amelyeket ma már látok, korábban nem volt módomban ismerni. - Folytonosság várható, vagy egy új korszak? - Három területen is komoly változtatásokra lesz szükség. Ezek egyike a távfűtőművet érinti. Ma már 100 millió forint felett van a kintlévőségük, ami az utóbbi időszakban halmozódott fel ugrásszerűen. Érzékelhető változtatásokat szeretnék - alapvetően az önkormányzati tulajdonos érdekeinek figyelembevételével - a várossal kapcsolatos vagyongazdálkodás területén. Át kell alakítanunk a költséggazdálkodást is. Erre a célra egy elemző csoportot hozunk létre, akik olyan elemző táblákat készítenek, amelyek rávilágítanak a hibákra. Ezeket rövid idő alatt ki szeretnénk küszöbölni. - Mire számíthatunk majd a közeljövőben? - A jövőben azokat a lehetőségeket újítjuk fel, amelyekkel jobbá, korszerűbbé tudjuk tenni a város vagyongazdálkodását, ugyanakkor új területeket is bevonunk - nagyobbrészt a városi feladatokból - a gazdálkodásba.SZERZŐ:HMH.5.OLDAL.

MEGYEBÁL: Elegáns környezetben, a Park & Hotel Eger Kongresszusi termében zajlott a 17. Megyebál, amelyet Heves megye Európa szívében címmel hirdettek meg. A mulatság mellett a báli közönség nem feledte a nemes célt sem: ilyenkor illik adakozni.

Az adományok címzettje ezúttal a Heves Megyei Fejlesztési Közalapítvány volt, melynek számlájára 1,3 millió forint kerülhet. Az összeghez a Nívóber Kft. félmillió, az ÉMÁSZ Zrt. 300 ezer, a Park & Hotel Eger pedig 200 ezer forinttal járult hozzá. A tombolából is befolyt 312 ezer forint. Az esten az is kiderült, hogy az Imola-cégcsoprt másfél millió forinttal segíti Eger sakksportját, egészen konkrétan Gledura Benjámin további tehetséggondozását. A bálra érkezőket egyébként Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, valamint dr. Benkár József főjegyző és feleségeik fogadták. Eljött az estre a svédországi Wärmland megyéből Eva Eriksson kormányzó, valamint Sture Hermansson megyei igazgató. Az erdélyi testvérmegyéből dr. Tatár Mária, a külügyi bizottság elnöke, a lengyelországi Przemysl megyéből pedig Czeslava Tluscik kincstárnok tisztelte meg a rendezvényt. A jó hangulatot fokozta, hogy két ismert színművészt - a kerecsendi származású, általános iskolai tanulmányait egyébként Egerben végző - Détár Enikőt és Rékasi Károlyt kérték fel műsorvezetőnek. A publikum nem csalódott bennük, hiszen a konfereáláson túl színvonalas műsorral is szórakoztatták a közönséget. Enikő ABBA-slágereket énekelt, párja pedig interaktív játékkal lepte meg a jelenlévőket. Ebbe Szabó Vilmos külügyi szakállamtitkárt, dr. Balás Istvánt, az államigazgatási hivatal regionális vezetőjét, Habis Lászlót Eger, és dr. Juhász Attilát, Felsőtárkány polgármesterét vonta be a színművész. A Sós Tamás, Eva Eriksson és Szabó Vilmos által megnyitott bálon nagy sikert arattak a kubai salsatáncosok, valamint az Agria Tánccsoport Egyesület produkciója is. SZERZŐ:HMH.16.OLDAL- Természetesen a fotós ST. Is látható

SAJTÓSZEMLE HEVES MEGYEI HÍRLAP 2010-01-15 PÉNTEK

PÉTERVÁSÁRAI VÁLASZTÓKERÜLET HÍREI:

PÉTERVÁSÁRA: Fotótárlat nyílt a művelődési házban  a Gyergyószentmiklósi Nemzetközi Fotótábor képeinek válogatásából.

RECSK:Ma délelőtt ünnepséggel emlékeznek meg az iskola névadójának 185. születésnapjáról, majd vasárnap szentmise keretében is a római katolikus templomban..

RECSK: A hulladékkezeléssel kapcsolatos kedvezményekhez a hivatalban átvehető nyomtatványok kitöltésével lehet hozzájutni.

ISTENMEZEJE: A helyi sportegyesület 60 ezer forintot nyert nyert a Wesselényi alapítványtól..

EGERSZALÓK: Szerdán képviselőtestületi ülést tartanak ahol az idei költségvetés tárgyalásának utolsó fordulója következik.

EGERSZÓLÁT: A képviselőtestület döntése alapján két család 300-300 forintos lakásépítési támogatást kapott az önkormányzattól, melyet 10. év alatt kell visszafizetniük.

BÉLAPÁTFALVA: Bélapátfalván is úgy tapasztalják, hogy a válság egyelőre nem múlik. E miatt is alaposabb megfontolás után születhet döntés a munkát adó vállalkozók támogatásáról.Csak a majd márciusban elfogadott költségvetés után dönthet a Bélkő Nonprofit Közhasznú Területfejlesztési Kft.-t alkotó, hét önkormányzatot képviselő taggyűlés arról az elképzelésről, hogy az idei esztendőben is segítik-e a Bélapátfalván munkát adó vállalkozókat. A város polgármestere, Ferencz Péter ezzel kapcsolatban elmondta azt is: úgy tapasztalják, hogy a válság egyelőre nem múlik, sőt inkább még mélyül is. Így aztán érthető, hogy minden kifizetést alapos mérlegelés előz meg. Tavaly 65 millió forintot különítettek el arra a célra, hogy a városban működő, a kistérségben élőknek is munkát kínáló cégek terheit könnyítsék, s ne kényszerüljenek a cég bezárására, a dolgozók tömeges elbocsátására. Felajánlották, hogy átvállalják az alkalmazottak munkabére járulékainak kifizetését. Az Ipari Parkban működő üzemek számára 50 millió, a város egyéb területein tevékenykedő vállalkozóknak 15 millió forint állt rendelkezésre. A pénz felhasználásáról a beszámolók elkészítésekor kapnak tájékoztatást az érdeklődők..

ERDŐKÖVESD: A fejenként havi 35 ezer forintot kitevő összeget az Erdőkövesdért Közalapítvány kapja meg a jövőben. Két testületi tag már korábban felajánlotta a tiszteletdíját, s most hozzájuk csatlakozott egy társuk. A helyi alapítvány egyébként már évek óta támogatja a 14 év alatti gyermekek úszásoktatását, az ünnepségek megszervezését, a falunapok fellépőinek költségtérítését, illetve a különböző sportrendezvényeket. A közelmúltban az ifjúsági klubnak egy DVD-lejátszót is vásároltak.

Heves megyei hírek:

GYÖNGYÖS: Bíróságon követeli a Heves Megyei Vízmű Zrt. azt a 20 millió forintot, amelytől azért estek el, mert a gyöngyösi testület alacsonyabb vízdíjat állapított meg az általuk javasoltnál. A megyei vízmű nettó húszmillió forintra pereli a gyöngyösi önkormányzatot - tudatta a képviselő-testület csütörtöki ülésén a jegyző. A pereskedés abból adódik, hogy a grémium 2008-ban nem fogadta el azt a vízdíj-összeget, amit a vízmű szolgáltatóként javasolt. A vízmű álláspontja szerint ebből kára származott a társaságnak.  A vízdíj aktuális összegének elfogadása már évek óta problémát jelent a mátraaljai városban: a képviselő-testület sem 2007-ben, sem 2008-ban nem értett egyet a szolgáltató következő évre vonatkozó emelési javaslatával. A 2009-es árakról is csak tavaly január végén született meg a végső döntés.Akkor a város azzal érvelt, hogy indokolatlanul magas az infláció kétszeresét-háromszorosát elérő emelés, ugyanakkor gyakran a javítási munkák színvonala sem mindig megfelelő. A vízmű erre azzal válaszolt, hogy épp Gyöngyös térségében a legolcsóbb a víz köbmétere, miközben saját erőből itt hajtották végre a legkomolyabb fejlesztéseket is. Dr. Bánhidy Péter, a szolgáltató cég vezérigazgatója akkor emlékeztetett arra is, hogy miután a 2008-ra vonatkozó emelési javaslatot sem fogadták el, a vállalat ezért 16 millió forint bevételtől esett el..

BELVÍZ: A belvíz jelenleg a megye egész területén 4200 hektárt borít el, de a tartósnak ígérkező hideg idő lassú javulást hozhat. Hasonló a helyzet a Tiszán is, ahol a vízszint már csupán néhány centit emelkedik, ami összességében stagnálásnak számít. – A hét második felében, legkésőbb a hét végére megkezdődhet a folyón a lassú apadás – jelezte Fejes Lőrinc, a Köti-kövízig kiskörei szakaszmérnöke –, s ugyanez jellemzi a belvízhelyzetet is. A hideg és a szárazabb időjárás nagyon lassú javulást hoz majd, s ennek folyamatos megtartásában is reménykedünk a hidrometeorológiai előrejelzések alapján.

ERDŐTELEK:  130 millióért eladó a Buttler kastély melyet immáron 16. esztendeje próbálnak értékesíteni, ezidáig hasztalanul. A turisztikai célú felhasználhatóság mellett kritériumként jelölték meg a testület tagjai a látogathatóságot is..

GYÖNGYÖS FŐISKOLA: A gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán szeptembertől önálló szakként, a bolognai rendszernek megfelelően indul el újra a szőlész-borász képzés. Mindezt dr. Barócsi Zoltán, a főiskola docense, a KRF Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója közölte. A gyöngyösi intézményben a hatvanas évek óta zajlik különféle formákban a szakterület oktatása, szeptembertől pedig – a már lezajlott sikeres akkreditáció után – önálló szakon tanulhatják a hallgatók hét féléven keresztül a szakma elméleti és gyakorlati ismereteit.Ez utóbbiak kapcsán a docens hangsúlyozta: Gyöngyösön hatvan hektár szőlőültetvény, Egerben a szintén a főiskolához tartozó szőlészeti kutatóintézet, illetve a 7 ezer hektoliteres kapacitású Károly Róbert Pincészet adja a képzés infrastrukturális hátterét. Ugyanígy az oktatói gárdába is bekerülnek ezen egységek legkiválóbb szakemberei. A szeptemberben induló szak alapját jelenti majd a mesterképzésnek, amiben a főiskola külföldi partnerintézményeivel is szoros együttműködésre törekszenek. A főiskolán kiemelt szerepet kap a nyelvi képzés, heti négy órában tanulnak nyelvet a hallgatók. Az új szőlész-borász szakon is több tárgyat angolul oktatnak majd, ami javítja az átjárhatóságot a gyöngyösi és a külföldi partner-főiskolák között.

KÁTYÚK: .Ismét tele vannak az utak kátyúval, bár a Magyar Közút amennyit tudott, helyrehozott a tél előtt.

A legtöbb, kárt is okozó úthiba a Kápolna–Kerecsend, Kál–Erdőtelek, Gyöngyös–Gyöngyöstarján útszakaszokon, illetve Lőrinci környékén van.– A csapadékos időjárás, a nagy hőingadozás sok kátyút okozott a megyei utakon. Most a legmélyebbeket tömjük be, körbevágás nélkül, hideg vagy meleg aszfalttal. Sajnos ez a módszer csak a balesetveszély elhárításához elég – válaszolt érdeklődésünkre Szerencsi Gábor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves megyei igazgatója.

– Tavaly közel ötezer tonna aszfaltot használtunk föl a kátyúk betömésére, most naponta néhány tonna felhasználását engedi az időjárás, mérnökségenként. Folyamatosan keletkeznek az újabb és újabb repedések. Az úthálózat állapota helyenként erősen leromlott, kátyúzással a burkolatok javítása nem orvosolható, a teljes felújítás lenne a megoldás. Akinek kára származik abból, hogy belehajt egy kátyúba, annak az illetékes fenntartóhoz kell fordulnia. A kárigényléshez célszerű csatolni a kár összegét, bekövetkeztét igazoló iratot, például fényképet, tanúnyilatkozatot, rendőrségi helyszínelési jegyzőkönyvet, szakszervizi, biztosítói javítási kalkulációt, javítási számlát.  Tavaly Heves megyében több mint kétszázan, idén hetente tízen tettek bejelentést a Magyar Közútnál, de a kérelmek nagy részét elutasították, az ügyek 1–2 százaléka folytatódott a bíróságon.

Koltai Ottó, a Magyar Autóklub Észak-magyarországi Területi Szervezetének elnöke szerint az autósok nem mindenhol találkoznak megértéssel a rendőrség, az útkezelő, a bíróság vagy a biztosító részéről. HATVANI JÖVŐLÁTÓ ASSZONYSÁG: Nincs abban semmi különleges, ha valakit érdekel a jövő. Ám Ocsovainé Gombás Mária nem csupán kíváncsiskodik, hanem célirányosan fürkészi is, mi vár ránk az idén.

Tavasszal Magyarország élére egy nagyon fiatal vezető kerül, és ez mindenkit meglep majd – jósolja a duatlonista-kollégiumi nevelő Ocsovainé Gombás Mária, majd így folytatja:

 Nagy fölénnyel győz az egyik párt, élvonalbeli vezetők mondanak le maguktól. Felfedik hibáikat és manipulációikat, ballépéseikért azonban számolniuk kell. Hétpecsétes titkokra derül fény az ásványkincsekkel, a földterületekkel való felelőtlen gazdálkodást illetően is.

Ocsovainé régóta foglalkozik a kínai asztrológiával. Februártól kezdődik a Tigris éve, s aki a Tigris-évben született, az nagy dolgokra lesz képes februártól. Mária tarot kártyával is ellenőrizte a részleteket.– Bőven lesznek szélsőséges jelenségek a Földön – földrengések, vulkánkitörések és hurrikánok –, de ezek nem követelnek túl nagy áldozatokat – mondja.

 A globális felmelegedés erősödik, továbbra is kizsákmányoljuk a természetet. Az emberi felelőtlenség miatt egy csernobilihez hasonló baleset is történhet. Ugyanakkor robbanásszerűen fejlődik majd az elektronika és az orvostudomány. Kevesebb lesz a rákos beteg, de elszaporodnak a gyulladásos kórok. Előtérbe kerül az alternatív gyógyítás, a gyógynövények használata.

Erősödik az olvasási és tanulási kedv, és a spirituális érdeklődés. Kiemelkedő teljesítmények várhatók a sport terén, s erre a befektetők is felfigyelnek. A bukásokkal teli zűrzavaros évet végül is úgy hagyjuk majd magunk mögött, hogy kiutat találunk a válságból. Felépül egy új gazdaság, év végére pedig új lendületet kap a nagyvilág és benne Magyarország – jósolja 2010-re Ocsovainé.

Ocsovainé Gombás Mária megjósolja azt is, mi vár Hatvanra 2010-ben: – Megvizsgáltam a polgármesteri hivatal alaprajzát a feng shui szabályai szerint. A főbejárat feletti emeleti részen – ahol a polgármester és a jegyző irodái vannak – pozitív erők uralkodnak. Csakhogy tavasszal és ősszel is váltás lesz a helyi politikában. A kórházba új röntgengépeket szereznek be; megerősítik a baleseti sebészetet, újraindítják a bőrgyógyászati osztályt és a fogorvosi ügyeletet. Lesz természetgyógyászati szakrendelés és lelki szaktanácsadás. A Zagyva nem veszélyezteti árvizekkel a várost. A jó és új energiák fogadására kitisztítják a medrét, így teszik alkalmassá arra, hogy pénzt áramoltasson Hatvanba.

BELPOLITIKA:

BKV: Folytatódik a sztrájk a BKV-nál, mert sem a csütörtök délelőtti, sem a déli egyeztetésen nem sikerült megállapodnia a sztrájkot hirdető szakszervezeteknek a menedzsmenttel. A tárgyalások délután 6 órakor folytatódnak, a sztrájk akár a hétvégén is eltarthat.Az érdekképviseletek folytatják a kedden megkezdett határozatlan idejű sztrájkot, mivel sem a délelőtti, sem a déli tárgyaláson nem tudtak megállapodni - közölte újságírókkal a sztrájkbizottság szóvivője a tárgyalás után Budapesten.

A munkavállalók továbbra is elszántak, egyértelműen azt akarják, hogy folytatódjon a sztrájk  hangsúlyozta. Nemes Gábor elmondta: rendelkezésre áll követeléseik anyagi fedezete, de a BKV nem akarja teljesíteni igényeiket.

 A munkavállalók eltökéltek, és akár a hétvégén is sztrájkolnak majd - jelentette ki. Nemes Gábor közölte, hogy a sztrájk mögött nem állnak politikai erők, a szakszervezetek kizárólag a dolgozók érdekeit képviselik.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója kifejtette: a BKV kormánytámogatásának alapja az az üzleti terv, amelyet a kormánynak is benyújtottak, s ez nem teszi lehetővé a követelések teljesítését.Közölte azt is: készek arra, hogy bármikor tárgyalóasztalhoz üljenek, és örülnek annak, hogy a sztrájkbizottság meg akar állapodni. Székelyné Pásztor Erzsébet elmondta: a cég további ajánlatot nem tud tenni.

MDF-SZDSZ: Az MDF szerdai igenje után az SZDSZ is rábólintott a választási szövetség megkötésére. A megállapodás szerint több SZDSZ-es politikusuk felkerülhet az MDF listájára, ők pedig pénzzel és infrastruktúrával segítenék a mindkét téren szűkösen álló fórumot.

 A Népszabadság információi szerint szerdán megegyezett az SZDSZ és az MDF. Az egyezség alapján - amit a sajtó már napokkal ezelőtt megszellőztetett - az SZDSZ nem indul önállóan a tavaszi országgyűlési választásokon, több politikusa azonban helyet kapna a fórum listáján, cserébe a párt a szervezeti hátterével és anyagilag támogatná Dávid Ibolyáékat.

A választási szövetség listáját Bokros Lajos, a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere vezetné, az önkormányzati választáson viszont az SZDSZ állíthatna listavezetőt a fővárosban, aki mögé az MDF is felsorakozna.

Feltehetőleg az országos és a fővárosi listán is három-három, de összesen biztosan kevesebb, mint tíz hely jutna az SZDSZ-eseknek. Fodor Gábor korábbi és Retkes Attila jelenlegi SZDSZ-elnök mellett eddig Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes neve merült fel a lehetséges jelöltek közül.  A Népszabadság úgy tudja: Demszky Gábor főpolgármester jobb keze, Mesterházy Ernő milliárdos szállna be a kampányköltségekbe, így az sem véletlen, hogy alapvetően fővárosi SZDSZ-politikusok kerülhetnek majd a listára.

Az Index azonban meg nem nevezett forrásokra hivatkozva kedden azt írta, hogy az MDF anyagi helyzete az SZDSZ nélkül is megoldott: a listán várhatóan 6. helyen szereplő Debreczeni József jelölését ugyanis a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc anyagilag is támogatta, ahogy jelentős forrásokat ajánlott fel a Szociáldemokrata Párt milliárdos elnöke, Kapolyi László is, aki jelenleg az MSZP színeiben parlamenti képviselő.

A hírportál úgy tudja: a két forrás az MDF kampányköltségeinek 90 százalékát fedezi. Az információt később Gyurcsány Ferenc és Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese is cáfolta.

Az MDF-választmány várhatóan január 30-án ül össze, hogy döntsön a listákról.SZERZŐ:NÉPSZABADSÁG-INDEX-HMH.8.OLDAL.

ITT AZ IDŐ: Péntektől az utcákra kerülnek a Fidesz-KDNP önkéntestoborzó plakátjai is Itt az idő szlogennel. Az óriásplakátokon világoskék alapon több jelszó is szerepel - úgy, mint siker, új kezdet, együtt, jövő, remény és biztonság -, középpontjában pedig a narancssárga színnel szedett Itt az idő szlogen áll, alatta piros-fehér-zöld színű Változás felirattal. 
A plakátokat a Fidesz támogatóitól befolyó adományokból finanszírozzák. A felhívást bemutató sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója azt mondta: a Fidesz csapatába vár minden olyan embert, aki tenni akar a változásért, aki pontot akar tenni a Gyurcsány-korszak végére.  Nyitrai Zsolt emellett arról is beszélt, hogy az önkéntestoborzáson túl a Fidesz-KDNP hivatalos kampányát az ajánlószelvények gyűjtése fogja majd megelőzni - miután a köztársasági elnök kiírta az országgyűlési választás időpontját. A politikus több tízezer önkéntesre számít. SZERZŐ:HMH.8.OLDAL.

ANDOR ALKALMAS: Alkalmasnak találja Andor Lászlót az Európai Parlament foglalkoztatás- és szociálpolitikai szakbizottsága arra, hogy tagja legyen a következő Európai Bizottságnak - mondta el a magyar jelölt meghallgatásának értékelését követően Pervenche Beres, az EP-bizottság elnöke. Az értékelő ülés után - szerda késő este - újságíróknak nyilatkozva a francia szocialista EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a bizottság hivatalosan egy bizalmas levélben továbbítja javaslatát az EP vezetőihez.A bizottsági tagok jelentős többségének az volt a véleménye, hogy a jelölt rendelkezik azzal a készséggel és alkalmassággal, hogy betöltse a posztot - fogalmazott. 

MOBILSZÁMOK: Szombattól nem lehet előhívó nélkül tárcsázni hálózaton belül sem, ezért érdemes már ma elkezdeni elmentett telefonszámaink átírását. A +36 helyett 06-ot is írhatunk, de a mobilszolgáltatók az előbbi formátumot ajánlják, mivel ezzel külföldről is tárcsázható ugyanaz a magyar mobilszám.SZERZŐ:HMH.7.OLDAL.

BAJNAI: Tartható lesz a 2010-es költségvetés, de ehhez a mostani szigorú költségvetési politikát kell folytatni az országban - mondta Bajnai Gordon csütörtökön a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) tett látogatását követően tartott sajtótájékoztatón. A kormányfő kiemelte: ha a következő kormány belátja, hogy ez az út vezethet el a tartósan stabil gazdálkodáshoz, az euró bevezetéséhez, tartható lesz a 2010-es költségvetés.  Bajnai Gordon arról is beszélt, hogy a január elsején életbe lépett banki magatartási kódex és a pénzügyi tárgyú törvények nyomán javult a banki ügyfelek védelme, és egyúttal hatékonyabbá válik a hazai felügyeleti rendszer. A kormányfő kiemelte: a január elsejétől hatályos új jogszabályok, illetve a banki magatartási kódex révén ügyfélbarátabb lesz a magyar pénzintézeti rendszer. Aláhúzta: az új törvények védelmet nyújtanak a banki ügyfeleknek, és segítenek elkerülni, hogy a jövőben újabb válság alakuljon ki a pénzügyi piacon, emellett ahhoz is hozzájárulnak, hogy a hitelfelvevők ne írjanak alá méltatlan szerződéseket.Bajnai Gordon hangsúlyozta: ezzel együtt a felvett hiteleket mindenkinek vissza kell fizetnie, mert ez a pénzügyi piac működésének alapja, de az ügyfelek ellehetetlenülése ellen védelmet kell biztosítani.
A miniszterelnök kiemelte: a kormány önként vállalta, hogy ez év március 1-jétől olyan határozatot nem hoz, amellyel nagy összegű, hosszú távú pénzügyi kötelezettséget vállalna, emellett fontos pozíciók betöltéséről sem hoz személyi döntéseket a kabinet.

IDŐSÜGYI TANÁCS: Bajnai Gordon miniszterelnök január 21-re összehívta az Idősügyi Tanácsot - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel csütörtökön. Szollár Domokos tájékoztatása szerint a kormányfő az ülésen előadást tart az aktuális nyugdíjpolitikai kérdésekről. Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje hétfőn javasolta az Idősügyi Tanács összehívását a testület elnökének, Bajnai Gordon miniszterelnöknek, a Fidesz által javasolt nyugdíjmodellel kapcsolatban. Kezedményezését azzal indokolta, hogy több nyugdíjasszervezet is kérte a tanács összehívását. A svéd, vagyis a virtuális tőkésítési nyugdíjmodellről a Figyelő múlt csütörtöki számában beszélt Varga Mihály, aki másnap cáfolta, hogy ez lenne a Fidesz terve. A modell szerint a befizetett nyugdíjjárulékot egyéni számlákon vezetnék, a nyugdíj összegét a nyugdíjba vonuláskor az addig befizetett összeg alapján állapítanák meg..

 

FIDESZ KÖZPONTI KOMMUNIKÁCIÓ

2010. január 15., péntek

A KORMÁNY ELPRIVATIZÁLJA AZ EMBEREK NYUGDÍJÁT IS (Navracsics Tibor)

  • Két év sem telt el azóta, hogy az MSZP-SZDSZ kormány privatizálni akarta – az emberek felhatalmazása nélkül – az egészségbiztosítást.
  • Az emberekkel összefogva ezt akkor sikerült megakadályoznunk. Ennek jelentősége akkor nőtt meg igazán, amikor a gazdasági válságban biztosítótársaságok és pénzügyi alapok tucatjai mentek tönkre, eltüntetvén emberek millióinak megtakarításait.
  • Ha nem sikerült volna megakadályoznunk az egészségbiztosítás privatizációját, akkor a válság nyomán tönkrement cégek miatt magyar emberek millióinak befizetései vesztek volna el, és veszélybe került volna a magyar emberek egészségügyi ellátása.
  • Az MSZP tegnap a kormány előterjesztésére a magánnyugdíjrendszer privatizációjáról döntött, vagyis külföldi befektetőknek fogja átjátszani a magyar emberek nyugdíjcélú megtakarításait.
  • Ez azt jelenti, hogy az emberek által befizetett pénzösszegek felett a jövőben nem maguk az emberek, hanem azok a nemzetközi pénzügyi csoportok, bankok és biztosítók fognak rendelkezni, amelyek tavaly horribilis veszteségeket okoztak és szenvedtek szerte a világban.
  • A magánnyugdíjpénztárak privatizációja nem mást jelent, mint hogy a kormány külföldi befektetők kezébe játssza át az idős emberek jövőbeni sorsát, életét. Ha ugyanis ezek a pénzügyi csoportok becsődölnek, generációk maradhatnak nyugdíj nélkül.
  • Ha a magyar emberek megtakarításai egyre kiesnek a magyar állam ellenőrzése alól, akkor – a profitérdekek miatt – az emberek jelentős része kevesebb nyugdíjat fog kapni.
  • A magánnyugdíjpénztárak privatizációja azzal a veszéllyel jár, hogy a magyar emberek megtakarításai ellenőrizhetetlen kezekbe vándorolnak. Ezt a tarthatatlan helyzetet a következő kormány meg fogja szüntetni.

MEGVÉDJÜK A NYUGDÍJASOKAT A GYURCSÁNY-KORSZAKTÓL (Iván László)

  • A Gyurcsány – korszak kormányai tönkretették a nyugdíjasokat: folyamatosan olyan elhibázott gazdaságpolitikát folytattak és olyan döntéseket hoztak, amelyek elsőszámú vesztesei rendre a nyugdíjasok voltak.
    • évek óta folyamatosan csökken nyugdíjak reálértéke,
    •  a nyugdíjas infláció évek óta meghaladja az átlagos infláció mértékét,
    • az MSZP-kormány tavaly elvette a 13. havi nyugdíjat, ezzel egy lépésben 8%-kal csökkent a nyugdíjak összege,
    • a kormány egy az egyben elvette a fűtéstámogatást az idei költségvetéssel,
    • az áremelések elsőszámú vesztesei is rendre a nyugdíjasok voltak,
    • ráadásul az MSZP tavalyi év végén kísérletet tett a nyugdíjak ellopására, hiszen a magánnyugdíj-pénztárak privatizációja azt jelentette volna, hogy az emberek nyugdíjára nagy pénzügyi csoportok, gyanús off-shore cégek tették volna rá a kezüket.
  • A nyugdíjakra és a nyugdíjasokra a Gyurcsány-korszak komoly veszélyt jelent, ezért a nyugdíjasokat és a nyugdíjakat meg kell menteni a Gyurcsány-korszaktól, és erre a Fidesz készen is áll!
  • A Fidesz garantálja, hogy
    • megvédi az emberek nyugdíját, vagyis állami kézben tartja a nyugdíjalapot és
    • megőrzi a nyugdíjak értékét úgy, hogy olyan gazdaságpolitikát folytat majd, amely növekedési pályára állítja az országot.
  • Azt kérem Mesterházy Attilától, hogy mielőtt bármit mond a nyugdíjasokról, adjon választ a következő kérdésre: hogyan szavazott a 13. havi nyugdíj elvételéről?

A KORMÁNY ÁTVERI AZ EMBEREKET (László Tamás)

  • A távhő-áfa csökkentése a Fidesz javaslata volt, már 2008-ban. Négyszer próbáltuk áterőszakolni a parlamenti többségen, de a szocialisták mindig nemet mondtak rá.
  • Most, a kampányban elővették az ötletünket, ez nem túl elegáns dolog.
  • Ha már 2008-ban elfogadták volna a javaslatunkat, több tízezer forint indokolatlan kiadástól mentették volna meg a magyar családokat.
  • A távhő áfájának csökkentése megint nem más, mint egy trükk, amivel a kormány újra átveri az embereket.
  • A távhő áfájának csökkentése mellett jelentősen nő a gáz ára, ráadásul a kormány elvette a fűtéstámogatást.
  • Az emberek kiadásai tehát újra nőttek, miközben fizetésük csökken, életük egyre nehezebb lesz.
  • A kormány 55 milliárd forintot vett el az emberektől a fűtéstámogatás megszüntetésével! (A távhő-áfa csökkentésével ezzel szemben csak 17 milliárd marad az embereknél.)
  • Mi le fogjuk zárni a Gyurcsány – korszakot, le fogjuk zárni a trükközést és az emberek átverését.

TELJESEN SZÉTESETT A SZOCIALISTÁK ÉS A LIBERÁLISOK ÁLTAL SZÉTLOPOTT BKV (Németh Szilárd - Papcsák Ferenc)

  • Mára teljesen szétesett a BKV, a szétlopott közlekedési társaság olyan állapotba került, amelynél nincs lejjebb.
  • Felszólítjuk a budapesti MSZP-t, nyilatkozzon arról, igaz-e az a sajtóértesülés, hogy a BKV-sztrájkot a szocialista párt befolyásos politikusai irányíthatják.
  • Demszky Gábor főpolgármestert és Horváth Csaba kormánybiztos pedig intézkedjenek, hogy a munkabeszüntetés által megkárosított budapestieket kárpótolják valamilyen módon.

Javasolni fogjuk, hogy a BKV-vizsgálóbizottság hallgassa meg a közlekedési cég Bermuda-háromszögét: Demszky Gábort, volt MSZP-s helyetteseit, Hagyó Miklóst és

FIDESZ KÖZPONTI KOMMUNIKÁCIÓ

2010. január 14., csütörtök

GÁTLÁSTALAN SZAVAZATVÁSÁRLÁSBA KEZDETT A KORMÁNY (Domokos László)

  • Most már mindenki világosan látja, hogy bebizonyosodott, amire nagynevű közgazdászok a tavalyi év végén felhívták a figyelmet: a költségvetés fiktív számokon alapul és tele van trükkökkel.
  • A kormány 4 % körüli hiányt jelzett idénre annak ellenére, hogy mindenki – még az MNB is – világossá tette: legalább 7 % lesz a hiány!
  • Az év elejei adatokból kiderült: az első negyedév végére már összegyűlik a hiány háromnegyede, így már az is jó lesz, ha az év végére nem haladja meg a 10 %-ot.
  • Ráadásul a kormány gátlástalan szavazatvásárlásba kezd, mégpedig az emberek átverésével, pont abból a pénzből, amit az emberektől vettek el.
  • A kormány ugyanis a 13. havi nyugdíj mellett a 13. havi fizetést is elvette a közszférában dolgozóktól, majd ebből az elvett pénzből csepegtet vissza alamizsnát a megszorítások miatt nehéz helyzetbe került embereknek.
  • Tavaly ezt a pénzt havonta kapták meg az emberek, most pedig a választás előtt két részletben. Oszkó Péter pénzügyminiszter bevallotta, hogy mindez politikai döntés alapján történt, a kormány tehát lebukott: gátlástalan szavazatvásárlásba kezdett.
  • A Fidesz az emberekkel szövetségben pont ezt a korszakot, a Gyurcsány-korszakot fogja lezárni: le fogjuk zárni a költségvetési trükközés és a gátlástalan szavazatvásárlás korszakát.

VÉGLEG BEZÁRTA A VASÚTVONALAKAT A KORMÁNY (Fónagy János)

  • A kormány egy újabb trükkel verte át az embereket: azt mondták, hogy a bezárt vasútvonalakon csak szünetelni fog a személyszállítás, ehhez képest viszont utasítást adtak a bezárt vonalakon lévő eszközök lebontására, leszerelésére.
  • A kormány ezzel ellehetetleníti a bezárt vasútvonalakon a forgalom újraindítását.
  • A kormány és az MSZP tartós és végleges bosszút esküdött a magyar vidék ellen: hiába az elkeseredett tiltakozás országszerte, hiába a szakmai és civil érvek, a kormány bezárta a vidéki vasútvonalakat – saját állításaival ellentétben – végleg.
  • A kormányt már nem a jövő, nem Magyarország érdekli, hanem az, hogy még jó sok emberen bosszút állhasson az országgyűlési választásig, ugyanis a vidéki vasútvonalak újraindításának ellehetetlenítésével a kormány nagyon komoly gazdasági károkat okoz és tönkreteszi vidéki emberek százezreinek életét
  • Már több forrásból is bebizonyosodott, hogy a vonalbezárások nem jelentenek megtakarítást, márpedig megtakarítások híján a vasútvonalak bezárása józan ésszel felfoghatatlan, teljesen értelmetlen döntés.
  • A Fidesz az ország tönkretétele helyett az ország megújításáért fog dolgozni, ezért a vasúthálózat szétverése helyett helyre fogja állítani a közösségi közlekedést ott, ahol az műszakilag még lehetséges lesz.
  • Ezért a Fidesz határozottan arra szólítja fel a kormányt, hogy haladéktalanul fejezze be a bezárt vonalakon a berendezések leszerelését, ne tegye lehetetlenné a következő kormány számára a forgalom újraindítását ezeken a vonalakon!

MNB-HONLAP TÖBB CSALÁDI HÁZ ÁRÁBÓL? (Koszorús László)

Azt már mindenki tudja, hogy a Gyurcsány-korszak kormányai félrekezelték a válságot, és ennek árát a magyar emberekkel fizettették meg. A brutális megszorítások miatt a magyar családok egyre nehezebben élnek, ezért Gyurcsány Ferenc azt ígérte, hogy az állami szféra kiadásait is jelentősen csökkenteni fogják. Simor András azonban ismét bizonyítékát adta annak, hogy Gyurcsány Ferenc hazudott: a Magyar Nemzeti Bank 144 millió forintot költött új honlap létrehozására. Márpedig ennyi pénzből több családi házat fel lehet építeni, nem pedig egy honlapot létrehozni! Elképesztő arcátlanság, amit a súlyos – sokszor az MNB döntései miatt súlyosbodó – pénzügyi-szociális válság idején tesznek.

AZ IDŐSÜGYI TANÁCSNÁL MAGYARÁZKODHATNAK A SZOCIALISTÁK (Iván László)

Kínos magyarázkodás vár az Idősügyi Tanácsban az MSZP-re: színt kell vallaniuk arról, miért csökkent folyamatosan az elmúlt években a nyugdíjak reálértéke, miért vették el a 13. havi nyugdíjat, miért magasabb jóval a nyugdíjas infláció az általános inflációnál, miért sújtották újabb és újabb áremelésekkel, a fűtéstámogatás elvételével az idős embereket, és miért akarják ellopni a nyugdíjakat a magánnyugdíj-pénztárak tervezett privatizációjával.

A Fidesz nem megszorításokban és nem modellekben gondolkodik, hanem garantálja, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, és közösségi tulajdonban tartja a nyugdíj-alapokat. És természetesen megvédi a nyugdíjasokat és a nyugdíjakat az MSZP-től.