Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. április 7., szerda

5.331 - A Hírszerző birtokába jutott kormány-előterjesztés szerint érdekes/...

From: Nemzeti Hirhalo <hirhalo@fw.hu>
Date: 2010. április 07.
Subject: 14 milliárdot szervez ki a kormány az utolsó ülésén egy ''nevenincs'' cégbe
To: Kutasi József <antal@jozsef-kutasi.de>

www.nemzetihirhalo.hu *************
14 milliárdot szervez ki a kormány az utolsó ülésén egy "nevenincs" cégbe
Kósa András 2010-04-07 06:44 Hírszerző

Összesen mintegy tizennégy milliárd forint fölött diszponál majd az a cég, amelynek létrehozásáról utolsó ülésén dönthet szerdán a Bajnai-kormány. A Regionális Tőkealap-kezelő Zrt. egy referenciákkal nem rendelkező cégből alakult, egy meghívásos tender eredményeképpen, melyre egyetlen érvényes pályázat érkezett.

Bár március 1-től elvileg önként vállalt döntési moratórium köti a Bajnai-kormány kezét a nagyobb horderejű ügyekben, mégis összesen tizennégy milliárd forintot csatornázhat be egy újonnan létrehozandó társaságba szerdai utolsó ülésén a kabinet. A Regionális Tőkealap-kezelő Zrt. feladata a magyar kis-, és középvállalkozások tőkéhez juttatása lenne olyan módon, hogy az állam a cégen keresztül kisebbségi részesedést szerezne a cégekben.
A Hírszerző birtokába jutott kormány-előterjesztés szerint érdekes körülmények között jött létre a cég, amely innentől kezdve a Regionális Operatív Programok (ROP) keretében eddig működő Regionális Tőkebefektetési Alap forrásait kezeli majd - ez tesz ki nagyságrendileg 14 milliárd forintnyi uniós támogatást összesen. Az előterjesztés szerint "a Kormány a Regionális Operatív Programok Akcióterveiben nevesített Regionális Tőkebefektetési Alap komponensek vonatkozásában forráskezelő szervezetként a Greenfield Capital Zártkörűen Működő Részvénytársaságot kizárólagos joggal kijelöli".