Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. április 13., kedd

5.475 - Nemzeti Hirhalo: Az MVM 35,1 milliárd forint osztalékot fizet

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: kedd, 2010. április 13. 17:50
An: Kutasi József (
Betreff: Az MVM 35,1 milliárd forint osztalékot fizet

 

Honnan jön ez a pénz, miközben vasútat, iskolákat és kórházakat felszámolnak?
Az MVM 35,1 milliárd forint osztalékot fizet
2010. április 13., kedd 10:19 InfoRádió

Rekordévről adott számot a Magyar Villamos Művek közgyűlése. Az állami társaság 60 milliárd forint feletti nyereséget ért el 2009-ben, amelyből 35 milliárd forint osztalékot fizet, igaz, ennek nagyobb részét már megelőlegezte.

35,1 milliárd forint osztalékot szavazott meg a Magyar Villamos Művek közgyűlése. A tulajdonos magyar állam tavaly decemberben már döntött arról, hogy előleget fizessen a társaság ebből az osztalékból, összesen 20 milliárd forintot, így idén a fennmaradó 15,1 milliárd forint kifizetése várható, augusztustól.

A cégvezetés beszámolója szerint az MVM-csoport fennállásának legeredményesebb évét zárta. A társaság közleménye hangsúlyozta: a kiemelkedő eredményt annak ellenére sikerült elérni, hogy mind a belső, mind pedig a külső piaci környezet nehéz volt, a válság miatt csökkent a villamosenergia-igény, alacsonyabbá váltak a nagykereskedelmi árak.

Az MVM 2009. évi nyeresége 60 milliárd forint felett alakult, ennek több mint a felét fizetik ki osztalékként a fő tulajdonos magyar államnak.

A közgyűlés egyúttal elfogadta az idei évre vonatkozó üzleti tervet is. A közlemény szerint Mártha Imre vezérigazgató hangsúlyozta: kiemeltnek tekintik, hogy a cégcsoport tőzsdei elvárásoknak is megfelelő átlátható, eredményes működést mutasson fel, valamint, hogy továbbra is erősítsék a cég piaci pozícióját, elsősorban az MVM termelői portfóliójának fejlesztését szolgáló beruházások folytatása révén. A Közgyűlés egyben tájékoztatást kapott az MVM csoport beruházásainak helyzetéről, illetve az erőművi projektek alakulásáról.

Panulin Ildikó
Kapcsolódó cikkek:
    * Nem fizet osztalékot a Mol
    * Nem tervez osztalékfizetést az OTP az idén
    * A Magyar Telekom 74 forint osztalékot fizet részvényenként