Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 15., szombat

8.002 - Botrányt okozott a magyar szőnyeg Brüsszelben

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Botrányt okozott a magyar szőnyeg Brüsszelben - olvashattuk minap a Nemzeti Hírháló egyik január 13-i számában. Miként a cikk írja, az osztrák zöld párt EP-képviselője, Ulrike Lunacek egyebek között úgy véli, "A térkép illusztrálja Orbán Viktor miniszterelnök abbéli szándékát, hogy felülbírálja a trianoni békeszerződést". Való igaz, bizonyára Orbán Viktor mellett még sok millió magyar ember szeretné, ha fölülvizsgálnák a trianoni nemzetgyilkolási kisérletet, ám a kérdést most inkább osztrák oldalról közelítsük meg - természetesen mindeközben nem feledve azt az aprócska tényt, hogy 1918. november elsejéig a magyarok és az osztrákok az Osztrák-Magyar Monarchiában, azaz egy közös államban éltek!
     Nos, ennek ellenére az osztrák Államtanács már 1918. november 14-én a "Német-Ausztria területének terjedelméről, határairól és viszonyairól" szóló törvényjavaslatot, és egy ún. Állam-nyilatkozatot (Staatserklärung) terjesztett az osztrák nemzetgyűlés elé. Az utóbbiban nyugat-magyarországi területek bekebelezésének az igényét jelentették be. Egy Heilinger nevű képviselő pedig már ekkor négy magyar vármegye - Moson, Sopron, Vas, Pozsony, és abban különösen Pozsony város - azonnali katonai megszállását követelte! Az osztrák irredenta propaganda stratégiai okokra hivatkozva még Zala vármegye kb. 1000-1200 négyzetkilométer kiterjedésű nyugati, magyarlakta sávjára is bejelentette az igényét.
     Az 1918. november közepén megfogalmazott osztrák területi követelések nem csak hangulatkeltés szintjén jelentek meg, hanem tettekben is megnyilvánultak, mert már az osztrák Államtanács által tett hivatalos területi igény bejelentése, és az ún. Állam-nyilatkozat előtt(!) létrehozták Bécsben a Westungarische Kanzlei-t, azaz a Nyugat-Magyarországi Hivatalt.
     Összességében ez azt jelentette, hogy Magyarország szövetséges társállama, Ausztria körülbelül 16 ezer négyzetkilométernyi nyugat-magyarországi terület elszakítására törekedett! A soproni egyetemistáknak és a város, valamint a környező falvak lakosságának, továbbá a Rongyos Gárdának köszönhető, hogy ebből csupán(?) 4000 négyzetkilométer valósulhatott meg.
     Végezetül ajánlom Hajdú Mártonnak, a magyar EU-elnökség szóvivőjének, hogy alkalmasint mindezekről részletesen tájékoztassa az erősen tótos hangzású nevű Ulrike Lunacek EP-képviselőt, hátha hiányzott a történelem óráról, amikor ezt tanították...

     (Az ekkortájt történtekről további szakszerű fölvilágosítást Botlik József: Nyugat-Magyarország sorsa 1918-1921 című könyvéből lehet szerezni, így a mű elolvasását minden érdeklődőnek ajánlom.)
       
Dr. Jakab László