Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. február 21., hétfő

8.614 - 6/7 – Alkotmány ma. És holnap? – Élet, méltóság, mozgás, hazatérés

From: MVSZ Sajtószolgálat

Date: 2011. február 21.
Subject: 6/7 - Alkotmány ma. És holnap? - Élet, méltóság, mozgás, hazatérés
To: Kutasi József

Az Országgyűlés elkezdte tavaszi törvényhozási ülésszakát. Ennek egyik meghatározó része az ország alkotmányának újrafogalmazása. Az Országgyűlés Alkotmány-előkészítő eseti bizottságának honlapján olvasható az új alkotmány Tervezete. Sajtószolgálatunk hét részben ismételten közzé teszi Varga István és Patrubány Anna tanulmányát, amelyben a szerzők a Tervezetet összehasonlítják a jelenleg hatályos Alkotmánnyal (az 1949. évi XX. sz. többször módosított törvény).

A teljes tanulmány itt olvasható: http://mvsz.hu/sajtoszolgalat/20110127_alkotmany.html

6/7 – Alkotmány ma. És holnap? – Élet, méltóság, mozgás, hazatérés

Az emberi élet és méltóság sérthetetlensége

Alkotmány:

54. § (2) Senkit nem lehet kínzásnak, kegyetlen, embertelen, megalázó elbánásnak vagy büntetésnek alávetni, és különösen tilos emberen a hozzájárulása nélkül orvosi vagy tudományos kísérletet végezni.

A Tervezetből a tiltó rendelkezések, az alapvető jogokra vonatkozó első paragrafusban rögzített, nemzetközi jogban és szerződésekben is főhelyet elfoglaló tétel, (a 2. pont) mely semmilyen körülmények között nem korlátozható, a tervezetből hiányzik.

Ez a szép elvi szintű jog a nemzetközi kötelezettségeinkben részletesen ki van fejtve, de a nemzetközi  szerződésekre utalás csak a hatalomgyakorlás átruházására utal, nem az alapvető, például az emberi jogok érvényesítését illető elkötelezettségünkre. Külön érdekes vállalás lenne az alkotmányozás kapcsán e nagy ívű, nagyhatású és több-kevésbé feledésbe kergetett kötelezvényeinket számításba venni.

Szabad mozgás

Alkotmány:

58. § (1) Mindenkit, aki törvényesen tartózkodik Magyarország területén – törvényben meghatározott esetek kivételével – megillet a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztásának joga, beleértve a lakóhely vagy az ország elhagyásához való jogot is.

Tervezet:

Mindenkit megillet a szabad mozgás és tartózkodási hely megválasztásának szabadsága.

Míg a régi alkotmány csak a Magyarországon törvényesen tartózkodóknak biztosított feltétel nélküli szabad mozgást és tartózkodási helyválasztást, a Tervezet szerint ez a jog törvényességi előfeltétel nélkül mindenkinek jár.

Hazatérés joga, Magyarország védelmének élvezése

Alkotmány:

69. § (3) Minden magyar állampolgár jogosult arra, hogy törvényes külföldi tartózkodásának ideje alatt a Magyar Köztársaság védelmét élvezze.

Tervezet:

Minden magyar állampolgár jogosult arra, hogy külföldi tartózkodásának ideje alatt Magyarország védelmét élvezze.

Ez a jog egyező a két változatban – látszólag.

A Tervezet alapján minden külföldön tartózkodó magyar állampolgárt megillet Magyarország védelme, függetlenül attól, hogy külföldön tartózkodása törvényes vagy sem.

(Folytatás következik.)

MVSZ Sajtószolgálat

 

7151/110221