Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. május 3., kedd

9.368 - Szabadság 2011-2012: csökken a fizetett szabadságnapok száma

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Szabadság 2011-2012: csökken a fizetett szabadságnapok száma
2011. április 24. vasárnap, berkalkulator.net

Szabadság 2011-2012: csökken a fizetett szabadságnapok száma. A munkaviszonnyal kapcsolatos intézkedések között szerepel a kormány tervei szerint a fizetett szabadságnapok számának lehetséges csökkentése is arra alapozva, hogy a közvetlen versenytárs országokban életkortól függetlenül 20-25 munkanap a szabadság, míg nálunk életkortól függően 20-30 nap.

A feltörekvő európai országokban valóban a 20 munkanap fizetett éves alapszabadság az általános. A törvényi megfogalmazásban azt illetően van eltérés, hogy a szabadság munkanapokra vagy naptári napokra értendő, az állami ünnepeket be kell-e számítani, illetve egyes országokban a törvény a közszférában, bizonyos foglalkozások, fogyatékosság stb. esetén a minimumnál meghatározottan több napot ír elő. Illetve nem számít az alapszabadságba bele a gyermekek után járó pótszabadság, a kollektív szerződésben pedig általában el lehet az alaptól térni, a 20 nap csak a minimum előírás.

Felülvizsgálnák továbbá a bérpótlékokat, az éjszakai és hétvégi pótlékok csökkenhetnek vagy meg is szűnhetnek, mivel a Minisztérium úgy látja, a környező országokban a pótlékokkal is szűkmarkúbbak. Mindezen intézkedések jogszabályi hátterét 2011. június 30-ai határidőig teremti meg a kormány.

Olvasó:
Szerinted mi lesz ennek a vége?
Kevesebb pénzt visznek haza az emberek, csak a munkáltatók járnak jobban.... se pótlékok, se szabadság (20 nap mindenkinek és ebből mínusz fizetett ünnepnapok, a munka törvénykönyvében 15 van megnevezve, tehát 5 nap szabadság marad mindenkinek) a heti munkaidő keret nő heti 4 órával, tehát évi 208 órával ugyanannyi pénzért.. és az első 60 túlórádat nem kell túlórapótlékkal fizetni, meg gyakorlatilag nem lesz délutános és éjszakás pótlék se.. Ez az én esetemben havi 30-40 E-ft mínusz lesz. Minden dolgozó így jár, ráadásul tehát mivel kevesebbet keresünk, így kevesebbet is adózunk, tehát öngól...