2008. december 15., hétfő

1.391 - Magyarország: Megbénult a vasúti közlekedés - Családok éjszakáztak a pályaudvaron

Megbénult a vasúti közlekedés (+videó)
Családok éjszakáztak a pályaudvaron
2008-12-15 07:29 hírTV

Továbbra is az összeomlás szélén az ország vasúti közlekedése a vasárnap este 6 órától országos méretûre kiterjesztett sztrájk miatt. A nemzetközi vonatközlekedés megszûnt az országban. A fõvárosban mindhárom központi pályaudvar: a Déli, a Keleti és a Nyugati is megbénult.

Videók: Megbénult a vasúti közlekedés

Vidékrõl ugyan indul egy-egy személyvonat, de ezek általában nem jutnak el a célállomásra. Több nagy pályaudvar teljesen áll, egyáltalán nem indít és fogad vonatokat. Az intercity és távolsági szerelvények egyáltalán nem járnak, a nemzetközi vonatokat pedig már külföldrõl sem indítják el. Egyedül a Belgrádból érkezõ gyorsvonat jött el Magyarországig.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének követelései változatlanok: részesedést kérnek a vasutasoknak a MÁV Cargo privatizációs bevételébõl, a leányvállalatokhoz kiszervezett dolgozóknak pedig többletbéremelést. Az új elem a hétfõtõl érvényes menetrend visszavonása. A MÁV képtelenségnek tartja a követeléseket.

Kényszeralvás a pályaudvaron

Éjszaka teát osztottak a budapesti Keleti pályaudvaron az utasoknak, sokan kénytelenek voltak ott aludni. A Hír Televízió helyszíni tudósítója elmondta, hogy közel százan rekedtek éjszakára a pályaudvaron, közülük sok a család. Az éjszakát az egyik hálókocsis vonatban töltötték el. Tájékoztatást arról, hogy mikor indulhatnak tovább, nem kaptak.

A tudósítónk információja szerint 15 órakor lesz tanácskozás a MÁV-vezetõi között, addig nem indulnak vonatok. A MÁV-bérlettel igénybe vehetõek a Volán-, illetve a BKV-járatai is.

A sztrájkot tovább gördíti, hogy akiknek reggel kellett volna felvenniük a pályaudvarokon a munkát, azok még be sem értek.

A Gyõr-Sopron-Ebenfurti Vasútnál ezúttal sincs sztrájk, de a kisebbik vasúttársaság járatai is késhetnek a VDSZSZ munkabeszüntetése miatt. A Sopron-Gyõr, a Sopron-Szombathely és a Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vonalak egyes szakaszain vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

Pécsett már vasárnap reggel sztrájkolt egy kalauz, holott a munkabeszüntetést akkor még csak a keleti országrészre hirdették meg.

Kapcsolódó cikkek:
Az egész országban megbénult a vasúti közlekedés (+videók)
12 járatát törli hétfõn a Malév (MTI)
A Malév 12 hétfõi járatát törli a ferihegyi sztrájk miatt - közölte a légitársaság. Mindeközben közös szolidaritási sztrájkon gondolkodnak a ferihegyi szakszervezetek. A VDSZSZ pedig kinyilvánította szolidaritását a sztrájkoló reptéri dolgozókkal szemben, a szervezet azt is fontolgatja, hogy amíg a reptériek sztrájkolnak, addig a vasutasok is.
Se vonat, se repülõ (gondola)
A távolsági és InterCity szerelvények nem járnak, csakúgy, ahogy a nemzetközi vonatok sem. A vasárnap életbe lépett új menetrendet tehát egyáltalán nem tudják tartani. Budapesten már egyik központi pályaudvar sem fogad és nem is indít vonatokat. Leállt az utasfelvétel a ferihegyi 2B terminálon.
Ma döntenek a csütörtöki BKV-sztrájkról (FigyelõNet)
Ma eldõlhet, hogy lesz-e BKV-sztrájk csütörtökön; a sztrájkot jelentõ - zömében buszos - szakszervezetek december 15-ig adtak haladékot a vállalat vezetõségének, hogy megoldást találjon a cég gazdasági problémáira.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------