Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. április 23., csütörtök

20.233 - Lázár János szerint a Magyarország, Oroszország és az Európai Unió között létrejött szerződés mérföldkőnek tekinthető előrelépés az olcsó áram érdekében


Julianna Szűcs fényképe.

2015. április 23. 9:09

Lázár János szerint a Magyarország, Oroszország és az Európai Unió között létrejött szerződés mérföldkőnek tekinthető előrelépés az olcsó áram érdekében. A Kormányinfo 5 nevű sajtótájékoztatón a miniszter szót ejtett az Altus ügyéről, a brókerbotrányról, a kaposvári gyilkosságról és a 2016-os büdzséről is.

ÁSZ-ellenőrzést kér a kormány a befektető önkormányzatoknál

Soron kívüli törvényességi ellenőrzést kér az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ) a kormány azoknál az önkormányzatoknál, amelyek befektettek brókercégeknél - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján. Lázár János arról is beszámolt, hogy április végéig kapja meg a Költségvetési Tanács a jövő évi büdzsé főszámait.

Lázár János közölte: 24 olyan önkormányzat volt, amely befektetett a Quaestornál, a Buda-Cashnél, illetve a Hungária Értékpapír Zrt.-nél. Közülük a legtöbbet, körülbelül 3,5 milliárd forintot Százhalombatta kockáztatta - mondta.

A kabinet kérése az - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter -, hogy az ÁSZ folytasson le soron kívüli törvényességi ellenőrzést ezeknél az önkormányzatoknál, vizsgálja meg, e helyhatóságok milyen körülmények között helyeztek el pénzeket brókercégeknél.

A karcagi Kun-Mediátor-ügyet kérdésre szimpla bűncselekménynek minősítette, utalva arra, hogy a szervezet engedély nélkül végzett pénzügyi tevékenységet.
Fotó: Árvai Károly

Mérföldkő a brüsszeli hozzájárulás

A tájékoztatón téma volt a paksi bővítéssel kapcsolatos nukleárisfűtőanyag-szállítási szerződés is. Ezzel kapcsolatban Lázár János azt mondta: a Magyarország, Oroszország és az Európai Unió között létrejött szerződés mérföldkőnek tekinthető előrelépés az olcsó áram érdekében tett kormányzati erőfeszítések között.

Szerinte a brüsszeli hozzájárulás bizonyíték arra, hogy az Európai Bizottságnak nem az a kérdés, épülnek-e új atomerőműblokkok Pakson, hanem az, hogy ezek hogyan valósulnak meg.

Lázár János arról is tájékozatott: a kormány rövidesen dönt arról, mely külföldi menedzsereket hívja Paks 1, azaz a jelenlegi erőmű élére. Azt ígérte, legalább egy háromtagú nemzetközi menedzsercsoport érkezik majd Paksra. Hozzátette továbbá, hogy a kormány még májusban dönt arról is, Nagy Sándor távozása után ki vezeti majd a Paks 2 vállalatot, azaz az új blokkokkal foglalkozó céget. Ebben az esetben is felmerül nyugat-európai szakértők bevonása - jegyezte meg a miniszter.
Fotó: Árvai Károly

Április végéig kapja meg a Költségvetési Tanács a főszámokat

A kormány által első körben szintén szerdán tárgyalt jövő évi költségvetés tervezetével kapcsolatban a Miniszterelnökség vezetője közölte: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter április 30-ig bocsátja a Költségvetési Tanács rendelkezésére a 2016-os büdzsé tervezett főszámait.

Lázár János megerősítette, hogy május 13-ig benyújtják a parlamentnek a költségvetési előterjesztést. Szerinte az év végi országgyűlési elfogadással szemben az év közepére előrehozott költségvetési szavazás erősíti az átláthatóságot, kiszámíthatóbb költségvetési környezetet biztosít.

A költségvetési tervekkel kapcsolatban kiemelte az szja-csökkentést, a sertés tőkehús áfájának csökkentését és a kétgyermekes családok adókedvezményének emelését.
Fotó: Árvai Károly

A Miniszterelnökséget érintő költségvetési ügyekkel kapcsolatban megemlítette, hogy 2016. július 1-jével legkevesebb 30 százalékos béremelést kapnak a területi közigazgatásban dolgozók összesen 25 milliárd forintos nagyságrendben. Az állami illetékek, díjak tervezett csökkentésének pontos tartalmáról pedig társadalmi konzultáció megindítását javasolja Lázár János, aki ezt a lépést közigazgatási rezsicsökkentésként jellemezte.

Kérdésre beszélt arról is, hogy a távközlési adó mértékén nem kívánnak változtatni, a bankadó mértéke azonban lépcsőzetesen csökkenni fog. Ezzel együtt arra kérik a bankszektort, hogy növelje a hitelezést - tette hozzá.

Fotó: Árvai Károly

Egyetlen euró veszteség sem éri az országot az uniós források lehívásánál

Lázár János arról is beszámolt, hogy a kormány áttekintette az uniós fejlesztési ügyeket. Kifejtette, hogy Magyarország 2007 és 2014 között 8200 milliárd forint uniós forrásban részesült, ennek több mint 60 százalékát azután fizették ki, hogy megszűnt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, és a Miniszterelnökség felügyelete alá kerültek a projektek. Magyarország a források 81 százalékát már lehívta, megelőzve ezzel egyebek mellett Csehországot, Romániát és Szlovákiát - mondta a tárcavezető, aki azt is leszögezte: egyetlen euró veszteség sem éri az országot.

Az egyes fejlesztési források felfüggesztésével összefüggésbe pedig azt fejtette ki, hogy az a ciklusra biztosított keret kevesebb mint 2 százalékát érinti. A mintegy 43 ezer vállalkozási szerződésből az unió 53-at vizsgált, és 19 programnál tapasztalt szabálytalanságot.

A tájékoztatón újságírói kérdésként felmerült az is, hogy az Európai Bizottság trösztellenes eljárást indított a Gazprom ellen. Lázár János ezzel kapcsolatban azt mondta: nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a Gazprom visszaélt erőfölényével, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország jelenleg ki van szolgáltatva az orosz gáznak, amelynek alternatívája az elmúlt években nem épült ki.

Fotó: Árvai Károly

A kormány az EB-hez fordult az Altus megbízása miatt

A kormány az Európai Bizottság illetékes hatóságaihoz (EB) fordult a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus Zrt. másfél milliárd forintos megbízása miatt. Lázár János tájékoztatása szerint a bizottság illetékeseitől arra várnak választ, milyen körülmények között, milyen eljárásban választották ki a céget az EU 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjainak ellenőrzésére. Megjegyezte, hogy korábban erre nem vettek igénybe alvállalkozót, az EB munkatársai maguk végezték el ezt a munkát.

Értékelése szerint mivel egy aktív politikust, egy korábbi és "vágyai szerint leendő" miniszterelnököt bíznak meg egy másfél milliárdos ellenőrző munkával Magyarországon, ez a munka nem végezhető elfogulatlanul és a politikai szempontok figyelmen kívül hagyásával, és ez árt a bizottság tekintélyének, az uniós intézményrendszer iránti bizalomnak. Hozzátette, hogy sokakban kételyeket ébreszthet, hogy Gyurcsány Ferenc és "mintegy négytagú családi vállalkozása" milyen tanácsokat ad például magyar vállalkozók uniós pályázatainak ellenőrzésével kapcsolatban.

A tárcavezető szerint ez az indokolatlan méretű és átláthatatlan támogatás felveti a tiltott pártfinanszírozás kérdését.

"Reméljük, hogy az Európai Bizottság baloldali vezetői nem így és nem ebben a formában kívánnak segítséget nyújtani Gyurcsány Ferenc DK-mozgalmának az Altus Zrt.-n keresztül" - fogalmazott, hozzátéve: ez vizsgálatot érdemel.

Fotó: Árvai Károly

Nem maradhat megtorlatlanul a kaposvári gyilkosság

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a több mint kétórás sajtótájékoztatóján elítélte a kaposvári gyilkosságot, és közölte, ha van összefüggés a dohánybolt külleme - például az eltakart kirakat - és a bűncselekmény között, akkor jogszabály-módosítást kezdeményez. Lázár János jelezte, hogy a szerdai kormányülésen arra kérték a belügyminisztert, hogy akár különleges rendőri egység bevetésével is találják meg az elkövetőt vagy elkövetőket.

Kitért arra, hogy Magyarországon 2015-ben nem volt olyan gyilkosság, amelynek az elkövetőjét ne találta volna meg a rendőrség. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a kormány együttérzését fejezze ki a hozzátartozóknak, és azt hangoztatta, hogy a brutális kegyetlenség nem maradhat megtorlatlanul.

Orbán Viktor kormányfőnek nincs hivatalos politikai tanácsadója

Lázár János a Habony Árpád szerepét firtató kérdésekre leszögezte: Orbán Viktor kormányfőnek nincs hivatalos politikai tanácsadója, így Habony Árpád sem az. A kormány a Századvég csoportot bízta meg, hogy szakértői és tanácsadói munkát végezzen, magánemberként pedig sokakkal beszélnek egy-egy döntés előtt.

Kérdezték őt a kormányt jobboldalról érő kritikákról is, amelyekről szólva azt mondta: sem ő, sem egyetlen politikustársa nem sértődhet meg e bírálatokon, mert szerinte a jelenlegi ciklusnak sokkal nagyobb a tétje a jobboldal számára, mint a 2010-2014-esnek volt. Történelmi eredmény lenne ugyanis - folytatta -, ha két kormányzás után, 2018-ban a Fidesz-KDNP és szövetségesei meg tudnák tartani a választók bizalmát. Szerinte "az nem négy évre, hanem évtizedekre határozná meg a magyar jobboldal sorsát, struktúráját és jövőjét".

Miután ekkora a tét, minden jobboldali véleményformáló, minden jobboldali szavazó úgy érzi, el kell mondania a véleményét annak érdekében, hogy "2018-ban nyerjünk" - fejtette ki álláspontját a miniszter, aki azt is hozzátette: "nekünk néhányunknak a kormányzat frontvonalában az a dolgunk, hogy nagyon súlyos ügyeket próbáljunk naponta megoldani".

Példaként említette azt az őt érő kritikát, amely arra vonatkozik, hogy kit vesz maga mellé tanácsadónak. Ezzel kapcsolatban jelezte: neki az az egyik feladata, hogy a magyarországi zsidó közösség minden egyes tagjával szót értsen, azokkal is, akik tüntetéseket szerveztek a kormány ellen, azokkal is, akik munkásőrök voltak, akik MSZMP-tagok voltak, és akik "az SZDSZ szekerét tolták".

Fotó: Árvai Károly

Konzultációk előzik meg a felsőoktatásban tervezett változásokat

A tervezett felsőoktatási változásokról szólva azt mondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a konzultációk után tesz javaslatot a modernizációs folyamatra, azonban még a közigazgatási egyeztetésnél sem jár a folyamat. A kórházak konszolidációjára vonatkozó kérdésre pedig azt jelentette ki, hogy az az oktató- és egyházi kórházakra is vonatkozik, a kormány nem hagyja, hogy egy intézmény is elveszítse működőképességét kifizetetlen számlák vagy más miatt.

A minisztert kérdezték a sportfinanszírozásra vonatkozó korábbi szavairól is. Meggyőződése, hogy az állami vállalatoknak a professzionális sport finanszírozásában semmi keresnivalójuk nincs, és ezt a miniszterelnök is így gondolja - mondta, hozzáfűzve: azok a profi egyesületek, amelyek nem kapnak pénzt, azok hátrányos helyzetből indulnak a nyílt versenyben.

A Modern városok programról szólva Lázár János közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jövő kedden Pécsre látogat.

(MTI)

20.232 - Ezek a nap legfontosabb hírei – 2015. 04. 22. > ​Csalogatja haza a kormány a külföldön élő magyarokat

Feladó: Propeller
Dátum: 2015. április 22. 20:08
Tárgy: Kutasi Jozsef Antal, ezek a nap legfontosabb hírei – 2015. 04. 22.

Kutasi Jozsef Antal, ezek a nap legfontosabb hírei – 2015. 04. 22.
Semjén Zsolték üzenik: el a kezekkel az őzgidáktól!
Semjén Zsolték üzenik: el a kezekkel az őzgidáktól!
A Semjén Zsolt által vezetett  Országos Magyar Vadászati Védegylet közleményben világosított fel: nem szabad az őzgidákhoz nyúlni. Az enyhe tél miatt az őzsuták a megszokottnál korábban ellhetnek, és a következő hetekben könnyen találkozhatnak gidákkal a kirándulók – írták.
Mészáros Lőrinc bedőlt cégeken is gazdagodik
Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere és egyben Orbán Viktor jó barátja nemcsak az építő – és agráriparban terjeszkedik. Felszámolás alá került cégek adósságait is felvásárolja, hogy aztán megszerezze az emögött lévő fedezetet – írja az eheti HVG .
Fidesz: a Jobbik hazudik
A szélsőséges politika a legnagyobb veszély a magyar munkahelyekre, a magyar vállalkozásokra, a gazdasági növekedésre és a szociális biztonságra – reagált a Fidesz-frakció a jobbikos Volner János szerdai sajtótájékoztatójára, amelyen kiszámítható gazdasági környezetet sürgetett a vállalkozásoknak.
A Fidelitas-elnök nem tudta, mit jelent a "provokátor" szó
A Fidelitas-elnök nem tudta, mit jelent a "provokátor" szó
Nemrégiben robbant a hír: a Fidelitas "provokátorfigyelőt" alapít , hogy leleplezze azokat az ellenzéki tüntetőket, akik szerintük civilnek adják ki magukat. Most a 168 Óra interjújából kiderült, a szervezet elnöke, Böröcz László nem tudja, mit jelent a "provokátor" szó.
Az MNB tagadja, hogy gond lenne Matolcsy vagyonnyilatkozatával
Az MNB tagadja, hogy gond lenne Matolcsy vagyonnyilatkozatával
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőinek vagyonnyilatkozatai minden esetben összhangban vannak valós vagyoni és jövedelmi viszonyaikkal, és valótlanok a közhasznú célokra fordított tiszteletdíjakkal kapcsolatban megjelent sajtóinformációk – közölte az MNB szerdán az MTI-vel.
​​
Csalogatja haza a kormány a külföldön élő magyarokat
A Nemzetgazdasági Minisztérium működtetésében elindult a Gyere haza fiatal elnevezésű program, amelynek célja, hogy a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segítse lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával – jelentette be munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár szerdán Székesfehérváron.
Hiába tagad Orbán, Habony a Fidesz.hu szerint is a tanácsadója
Bár Orbán Viktor egy tegnapi sajtótájékoztatón azt mondta , "nem áll semmiféle hivatalos kapcsolatban Habony Árpáddal", ennek a Fidesz honlapja is ellentmond – szúrta ki a Hír24 .
Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez az Együtt Matolcsy ellen
Az Együtt szerint Matolcsy Györgynek távoznia kell a közéletből, mert hazudott és csalt a vagyonnyilatkozatával.
Felfalták egymást a fideszesek a XV. kerületben
Inkább minden érintettnek megszünteti a párttagságát a Fidesz, csak hogy véget vessen a XV. kerületi szervezetében dúló viszálynak. Ugyanis évek óta megy az ellenségeskedés László Tamás parlamenti képviselő, volt polgármester, illetve a volt alpolgármestereinek emberei között – értesült az Index .
Matolcsy kifelejtett néhány tételt a vagyonnyilatkozatából
Bojár Gábor: Orbán nem álmodott elég nagyot
Tiborczék nyilvánvaló probléma miatt nem dolgozhatnak az újpesti stadionon


20.231 - ​ Dr. Eva Maria Barki: ​Csatolmányban találják Karin Bergmann igazgató asszonyhoz írott levelem másolatát, egyelőre csak németül.


Feladó: Attila Árpád Péteri
Dátum: 2015. április 23. 0:32
Tárgy: E. M. Barki levele: Wiener Burgtheater vezetőjének
Címzett: 
​Kutasi József Antal​

 

Tisztelt  hölgyeim és uraim, kedves magyar barátaim  !

A bécsi Burgtheater felháborító politikai akcióját nem tudtam válasz nélkül hagyni.

​​
Csatolmányban találják  Karin Bergmann igazgató asszonyhoz írott levelem másolatát, egyelőre csak németül.


Szívélyes üdvözlettel

Eva Maria Barki

 

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

​​
 

Dr. Eva Maria Barki

Rechtsanwalt

Landhausgasse 4

A-1010 Wien, Austria

 

Tel.       0043-1-535 39 80

             0043-1-535 06 78

Fax        0043-1-533 88 48

Mobil    0043-(0)664-122 14 23

e-mail:  barki@lawvie.at

 

 

2015. április 22., szerda

20.230 - Lázár Brüsszelhez fordul Gyurcsányék megbízása miatt > 2015. április 21., kedd, 08:37 > Szerző: hvg.hu

Lázár Brüsszelhez fordul Gyurcsányék megbízása miatt

2015. április 21., kedd, 08:37 

Szerző:  

Levélben és személyesen is kifejezi majd nemtetszését a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az Európai Bizottságnál az Altus megbízása miatt. A kormánynak nem tetszik, hogy Gyurcsányék betekintést nyernek a fejlesztéspolitikával kapcsolatos papírokba.

Napokon belül levelet küld az Európai Bizottságnak Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője az Altus Zrt. EU-s megbízása ügyében – értesült a keddi Népszabadság.

A miniszter azért ír Walter Deffaának, a bizottság regionális támogatásokért felelős főigazgatójának, mert a kormány továbbra is úgy gondolja, hogy Brüsszelnek újra kell gondolnia, tényleg Gyurcsány Ferenc cégére akarja-e bízni a következő uniós fejlesztési ciklus tervezési dokumentumainak elemzését.

Fotó: 

Lázár személyesen is szóvá fogja tenni az Altus megbízását, ha májusban találkozik Deffaával – mondta Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a lapnak.

Egy kormányzati forrás a lapnak azt mondta, azért bizarr, hogy Gyurcsányék kapták a megbízást, mert eddig csak külföldi munkáik voltak, most viszont a cég betekintést nyer minden, a hazai fejlesztéspolitikával kapcsolatos dokumentumba.

Mint arról beszámoltunk: az Európai Bizottság Gyurcsány Ferenc cégére, az Altusra bízta a magyar fejlesztéspolitika ellenőrzését. A Miniszterelnökség vasárnap azt kérte az Európai Bizottságtól, gondolja újra a döntését, de Dobrev Klára, az Altus vezérigazgatója is megszólalt, kijelentve: a cég nyílt tenderen, egy nemzetközi konzorcium vezetőjeként nyerte el a megbízást.

Vasárnap a DK-elnök Gyurcsány azt mondta: a 700 milliárdos uniós támogatás felfüggesztésének semmi köze ahhoz, hogy cége megbízást nyert arra, hogy mind a 28 uniós tagországban elemezze és értékelje a 2014 utáni időszak tervezési programjait és dokumentumait.


20.229 - Surján László: Kedves Szücs Julianna! Mai írásomnak három szereplője van.


Julianna Szűcs fényképe.

Kedves Szûcs Julianna!
Mai írásomnak három szereplője van. Az első a Bankszövetség főtitkára, aki úgy gondolja, hogy a Questor károsultjainak nem jár kártérítés.
Szemében a károsultak nyerészkedők, akik a nagyobb hozam kedvéért nagyobb kockázatot vállaltak, ezt tehát nekik, s nem másnak kell viselniük. A másik szereplő a Fidesz, hiszen frakcióvezetőjük szerint meg kell segíteni a károsultakat, nem járhatnak úgy, mint a Baumag vagy a Hajdu-Bét ügyfelek. A harmadik szereplő az újságíró, aki ezt a két álláspontot úgy állítja szembe, hogy egyik állításnak sem néz a mélyére.
Kovács Leventének a maga oldaláról igaza van, de nem tér ki arra, hogy a Questor károsultjai nem azért kerültek bajba, mert az egyik vagy másik részvény, amelyet nevükben a bróker megvásárolt értékét veszítette, hanem azért, mert kötvénynek látszó tárgyat vásároltattak velük, és más törvénytelen eszközökkel éltek. Rogán frakcióvezető úr éppen ezért tartja indokoltnak a kártalanítást, aminek a fedezete szerinte a Questor vagyona. A baj az ő nyilatkozatával az, hogy nem tért ki kezdettől fogva a valóság minden részletére, és nem is beszélt arról, hogy a károsultak veszteségének a nagysága és a Questor vagyon értéke arányban van-e egymással. 
Az újságíró pedig, akinek a cikke a munkatársunktól jelzést viseli, tehát egy szerkesztőség egésze áll mögötte, nem mutatott rá arra, hogy a két nézőpont nem feltétlenül ellentétes egymással, amióta Rogán Antal rámutatott, a pénzügyi szektortól átmeneti segítséget várnak, a kártalanítás forrása a Questor cégeinek és tulajdonosainak vagyona. Ha a vagyontárgyakat nem kell a kényszer hatása alatt gyorsan, tehát adott esetben ár alatt eladni, akkor lehet esély a tényeges kártalanításra. A kormány nagy érdeme, hogy a gyors zárolással megakadályozta, hogy a későbbiekben a károsultak bottal üthessék az elveszett pénz nyomát, amint történt ez például a Bajnai -féle felszámolás során. Most nem lesz módja senkinek megrántani a vállát és kijelenteni: nem értettünk hozzá. 
Erről kellene szólnia a tájékoztatásnak a politikai színpad mindkét oldalán. Ha mérlegre teszem a régi és a mostani hozzáállást, a mérleg egyértelműen a Fidesz-KDNP javára billen. 
Ez jó hír lenne, ha hír lenne. Beszéljünk hát róla.
Barátsággal köszönt:
Surján László


20.228 - Akcióban a III/III: az Orbán Viktorról készített megfigyelések jegyzőkönyvei.

20.227 - Ez a legnagyobb útépítés Budapesten: kiváltják a 10-es út fővárosi szakaszát > Zsuppán András / 2015.04.08., szerda 16:33

Ez a legnagyobb útépítés Budapesten: kiváltják a 10-es út fővárosi szakaszát

/ 2015.04.08., szerda 16:33 
Ez a legnagyobb útépítés Budapesten: kiváltják a 10-es út fővárosi szakaszát
Óriási építkezés zajlik „ürömi körforgalom" fedőnéven Óbudán. Valójában a forgalmas 10-es út teljes budapesti szakaszát kiváltják, nem lesz több dugó és lámpa.
Óriási pechje volt azoknak a szerencsétleneknek, akik valamikor a régi szép időkben a Külső Bécsi úton vettek maguknak nyaralót. És óriási pechje van azoknak is, akik a 10-es út mentén, a Pilis-völgyben laknak, és minden nap kénytelenek bejárni a városba. Ez a környék, Solymár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár és Piliscsaba vidéke közlekedési szempontból régóta a budapesti agglomeráció egyik legelátkozottabb területe.
A teljes projekt térképe (kattintásra nagyobb lesz!)
Forrás: NIF Zrt.
Miközben a völgyben egybefüggő, sűrűn beépült településfüzér alakult ki az 1980-as évek óta, még mindig az előző évszázad szűkös infrastruktúrájának kellene elbírnia a sokszorosára növekedett terhet: egy keskeny, kétsávos, lakott területeken átvezető vidéki országútnak és egy elaggott vasúti mellékvonalnak, amely az utat lépten-nyomon keresztezi. A vasutat már három éve felújítják: ez az áldátlanul elhúzódó beruházás tovább növelte a közlekedési káoszt, de állítólag idén nyáron már tényleg megindul a forgalom a teljes vonalon. (A vasúti rekonstrukció ezzel még mindig nem lesz kész, a villamosítás áthúzódik 2016-ra, ezért hétvégén még sokáig nem lesz rajta közlekedés.)
Az új nyomvonal, a vasút és a régi út egymás mellett Aranyvölgynél
Fotó: Fülöp Ildikó
Ma a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a közlekedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, Becsey Zsolt tartott egy sajtótájékoztatót egy másik projektről, ami szerényen az „ürömi körforgalom" nevet viseli. Egy körforgalom megépítés önmagában nem lenne túl érdekes, mégis elmentünk mgnézni, mert valójában ez a legnagyobb folyamatban lévő útépítés egész Budapesten, amelynek során a 10-es út teljes fővárosi szakaszát új nyomvonalra helyezik át.
Ilyen volt az ürömi csomópont helye 2013-ban. A házat kisajátították.
Forrás: Google Maps
És ilyen most.
Fotó: Fülöp Ildikó
A Bécsi út körülbelül az óbudai temetőig négysávos és jól járható, onnan beszűkül, és a vasutat, valamint a patakot keresztezve felkaptat az ürömi tetőnek nevezett emelkedőig, ahonnan leereszkedik az ürömi bekötőút kereszteződéséig. Az utat az egyik oldalon egy erdős mélyedés, a másikon végig lakóházak kísérik: ez Óbuda Ürömhegy nevű kertvárosias részének, egy családi házakkal sűrűn beépült dombnak a nyúlványa. Lakóhelyként évtizedek óta maga a pokol: egy autópálya teljes forgalma, kamionok, furgonok, teherautók sokasága zúg el a házak mellett egy kétsávos útra bezsúfolva.
Az új út nyomvonala körforgalom felől, a távolban a vasúti felüljáró első pillérei.
Fotó: Fülöp Ildikó
Az útszakaszt az autósok is gyűlölik, mert aki rendszeresen használja a 10-est, tudja, hogy mindig itt áll be a dugó. A forgalmat két lámpa fogja meg: az egyik az ürömi bekötőútnál, a másik az ürömi tetőnél, ahol egy zebra van felfestve, hogy az óbudaiak lesétálhassanak egy örökké szemetes kis lépcsőn a jól eldugott (és kihasználatlan) ürömi megállóig.
A régi 10-es:az ürömi tetőnél mindig elviselhetetlen a forgalom.
Fotó: Fülöp Ildikó
Most mindez végre megszűnik. Egy merész húzással nem a meglévő utat próbálják szélesítgetni, javítgatni, hanem az egész 10-est teljesen új nyomvonalra helyezik. Amint a térképen is látható, lesz egy körforgalmú csomópont az ürömi bekötőútnál, ahonnan az új 10-es délnek fordul, egy pillérekre állított felüljárón átível a felújított és kétvágányosra bővített esztergomi vasútvonal fölött, és az Aranyhegyi-patak mellett halad egészen a régi vasúti kereszteződésig, ami ezzel természetesen megszűnik.
Az újjáépített ürömi vasúti megálló. Olyan lesz a vonat, mint egy HÉV.
Fotó: Fülöp Ildikó
Ez a változás tényleg (majdnem) mindenkinek kedvező: az autósok kapnak egy 2x2 sávos, modern, kereszteződések és lámpás csomópontok nélküli országutat 2 kilométer hosszan, amelyen dugó és megállás nélkül repeszthetnek. Jó a tömegközlekedőknek, mert a távolsági buszok eddig ott pöfögtek a dugóban, valamint lesz egy korszerű vasút is, amelynek vonalán Aranyvölgy néven új megállót is kialakítanak: a kétvágányúsítás és a megállósűrítés révén ez az agglomerációs szakaszon gyakorlatilag HÉV-ként fog működni.
A körforgalom alatt egy óriási csőben fogják átvezetni a Pilisborosjenői-patakot.
Fotó: Fülöp Ildikó
Budapest és Pilisvörösvár között a vonalon összesen négy szintbeni kereszteződést váltanak ki: a már említett Bécsi úti helyett lesz az új felüljáró az ürömi csomópontnál, lesz továbbá még két felüljáró a Pomázi útnál Óbudán és Solymáron, valamint egy aluljáró Pilisvörösváron. Az utóbbi az elátkozott aluljáró, amely országos hírnévre tett szert, miután egyszer kiásták, aztán kicsit betemették, aztán megint kiásták, aztán megtelt vízzel és megcsúszott az oldalfala. A NIF Zrt. szerint ezt holnap adják át a forgalomnak, miután végre sikerült megépíteni. Ha a vasútvonal mind a négy szintbeni kereszteződése megszűnik, 10-15 perces követési távolsággal is lehet járatokat indítani: a Pilisvörösvárig tartó szakaszon így az átlagosnál sűrűbben közlekedő betétjárat indítható.
És végül jó a beruházás a régi Bécsi út mentén lakóknak, akik megszabadulnak a forgalomtól, és az országút normális, helyi forgalmat lebonyolító utcává válik. Ma még nehéz elképzelni, de 2016-ban az ürömi tetőnél valószínűleg csönd és jó levegő lesz, és az ingatlanok várhatóan felértékelődnek. Ja és még bicikliút is lesz az új országút mellett - a 10-esen eddig tényleg életveszélyes volt kerékpározni.
Fotó: Fülöp Ildikó
És ki jár mindezzel rosszul? Természetesen ilyenek is vannak: az út közelebb kerül a patak túloldalán emelkedő dombsor, Solymárvölgy családi házaihoz, ahol a lakók pár éve valószínűleg nem is álmodtak arról, hogy egyszer sztráda lesz a völgyben. Még közelebbről érinti a beruházás az Aranyvölgy utca lakóit: ha ugyanis megszűnik a mostani vasúti kereszteződés a Bécsi útnál, akkor a régi Bécsi utat valahogy ki kell vezetni a város felé, és erre az egyetlen lehetőség az Aranyvölgy utca kiszélesítése és rendezése. Ez eddig csak egy sáros, töredezett – de nagyon csendes – aszfaltcsík volt, most kissé forgalmasabbá válik.
Az új út itt fog visszacsatlakozni a régi Bécsi útba. A temetőnél marad egy szűkület.
Fotó: Fülöp Ildikó
Mindez húsbavágó kérdés annak a több tízezer embernek, aki a Pilis-völgyben lakik, és talán mellékes mindenki másnak. Abból a szempontból mégis mintaszerű projekt, hogy így lehet az elővárosi közlekedés összetett problémarendszerét megoldani, okosan egymásra épülő átalakításokkal, amelyek végső soron – hosszú és nehezen elviselhető átmeneti nyűgök után – jobb, a többség számára kedvezőbb állapotot eredményeznek. Ahhoz, hogy a 10-es út infrastruktúrája utolérje az elmúlt évtizedekben bekövetkezett szuburbanizációt, és megint működőképes rendszert alkosson, már csak két elem hiányzik a fentieken túl. A Bécsi út óbudai temető melletti szűkületének megszüntetése, hogy végig 2x2 sávos legyen a Vörösvári úttól az új ürömi körforgalomig, és a Külső Bécsi úton végigvezetett villamos, amely az aranyvölgyi új vasúti megállónak biztosítana kötöttpályás kapcsolatot.

20.226 - Nemzeti Hírhaló: Orbán Habonyról: Ilyen nevű embert a kormány nem foglalkoztat

Orbán Habonyról: Ilyen nevű embert a kormány nem foglalkoztat
2015. április 21. 12:47 Index, ATV - Manidner
Miskolcon kérdezte az Index Orbán Viktort Habony Árpádról, a Fidesz körüli titokzatos háttéremberről. Orbán a portálnak az ATV tudósítása szerint úgy válaszolt: "Ilyen nevű embert a kormány nem foglalkoztat, nincs rajta a kifizetési listán, minden egyébbel forduljon a népességnyilvántartóhoz".

Mint a viccben: Ilyen nevű állat márpedig nem létezik...

Miskolcon járt Orbán Viktor miniszterelnök, aki fejlesztési megállapodást írt alá a város polgármesterével, Kriza Ákossal. A sajtótájékoztatón az Index Habony Árpádról, a Fidesz körüli titokzatos háttéremberről kérdezte Orbán Viktort. A kormányfő úgy válaszolt: "Ilyen nevű embert a kormány nem foglalkoztat, nincs rajta a kifizetési listán, minden egyébbel forduljon a népességnyilvántartóhoz" - számol be az ATV az esetről.
Az ismét feltett kérdésre Orbán Viktor később úgy válaszolt: semmilyen hivatalos természetű kapcsolatban nem áll Habony Árpáddal és nem is fog; azzal nem tud mit kezdeni, ha valaki a tanácsadójának képzeli magát vagy annak nevezik az újságok. Hozzátette: lerázandónak tartja az ilyen kérdéseket, és nem kíván reagálni budapesti kávéházi pletykákra.

Orbán ma azt mondta: "semmilyen hivatalos természetű kapcsolatban nem áll" Habony Árpáddal, és nem tud mit kezdeni azzal, hogy ki, milyen tanácsadónak nevezi magát, illetve a sajtó kit nevez az ő tanácsadójának... (168 Óra)

Kapcsolódó:
   Orbán először beszélt nyilvánosan Habonyról
   Rogán Antal: Habony Árpád tanácsot ad Orbán Viktornak
   Nekiment korábbi tisztelője is: "Nem tudtatok ellenállni a hatalom kínálta lehetőségeknek"
   Bank of America: Populizmust hozhat a Fidesz népszerűségvesztése
   Lázár ott üti Orbánt, ahol a legjobban fáj
   A Quaestorral együtt dőlt Orbán mítosza
   Megmérgesedett a legnagyobb uzsorás
   Szijjártó körül is szorul a hurok
   Képzeljék: van olyan ország, ahol lemond az elnök, ha korrupcióval vádolják
   Az öngyilkos nagyiparos utolsó üzenete-számok és nevek a kenőpénzekről
   Szolnoki korrupciós bukta: Böjtölő vállalkozók a virágzó városban
   "Andy" Vajna megütötte a főnyereményt: már egymilliárd forint vándorolt a zsebébe a rászabott kaszinóbizniszből
   

Olvasó: Multik: pénztárgépek a NAV-hoz online bekötve... Kisboltok: pénztárgépek a NAV-hoz online bekötve.... Bizományik, cipészek egyéb kereskedelmi és javítótevékenységet folytató kisiparosok a NAV-hoz online bekötve... Üdítőitalautomaták, kávégépek egy része már a NAV-hoz online bekötve a többi folyamatban. Kaszinók, nyerőautomaták: Nincsenek bekötve a kaszinók pénznyerő automatái, és ez így is marad...
Ja azt ismerjük ugye, hogy felépült a Vajna-birodalom. Andy Vajna kormánybiztos-üzletember budapesti kaszinó-hálózatának fő paraméterei: 4 ezer négyzetméter alapterület, 824 pénznyerő automata és 15 milliárd forintra becsült éves bevétel.... A NAV-hoz nem kerül bekötésre és a NAV szerint ez így helyes....
****************************************************************

20.225 - ​A Kecskeméti Katona József Múzeum tisztelettel meghívja Önt a.........


Feladó: Kecskemét Cifrapalota 

Dátum: 2015. április 22. 12:30
Tárgy: Meghívó
Címzett: 

​​
A Kecskeméti Katona József Múzeum tisztelettel meghívja Önt a
TÖRTÉNETEK A VILÁGHÁBORÚK NEMZEDÉKÉRŐL 
1918–1945–2015
című kiállítás megnyitójára
Kísérő kiállítások:

Szentgyörgyi Dezső emlékezete
1944 – A varsói felkelés

A megjelenteket köszönti:

MÁK  Kornél Kecskemét alpolgármestere

A kiállítást megnyitja:

dr. PALKOVICS László felsőoktatásért felelős államtitkár

A Szentgyörgyi Dezső emlékkiállítás kapcsán emlékezik:

UGRIK  Csaba dandártábornok

Helyszín: Kecskeméti Katona József Múzeum „Cifrapalota" Kiállítóhelye

(Kecskemét, Rákóczi út 1.)

Időpont: 2015. április 25. (szombat), 15 óra
Közreműködik: SZABÓ Sándor tárogatóművész
A kiállítás kurátorai: DR. TOMBÁCZNÉ dr. VÉGH  Katalin, SZABÓNÉ BOGNÁR Anikó
A kiállítás tárgy- és fotóanyaga magángyűjteményekből származik.
A kiállítás megtekinthető: 2015. június 28-ig