Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. november 14., hétfő

21.599 - Patrubány Miklós páratlan szolgálatának elismerése Mohácson


Feladó: MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2016. november 14. 19:32
Tárgy: Patrubány Miklós páratlan szolgálatának elismerése Mohácson
Címzett: jozsef@kutasi.eu 


Egyedi ezüstéremmel és díszoklevéllel tüntette ki Patrubány Miklóst, a Magyarok Világszövetségének elnökét az MVSZ Baranya Megyei Szervezete abból az alkalomból, hogy október 27-én húsz éve telt annak, amióta ingyenesen és mindennemű ellenszolgáltatás nélkül végzi nemzetszolgálatát a világ legnagyobb magyar szervezetében. A kitüntetés átadására Mohácson, a Fogadalmi Emléktemplomban került sor.
Patrubány Miklóst 1996 októberében választották meg az MVSZ elnökhelyettesévé. Megválasztása másnapján bejelentette, hogy az őt megillető tiszteleletdíjat nemzetépítő magyar ügyek támogatására ajánlja fel. Felajánlását megtartotta azután is, miután 2000-ben a Magyarok Világszövetségének elnökévé választották. Mostani kitüntetésével az MVSZ Baranyai Szervezete ezt a magyar életben párját ritkító teljesítményt ismerte el.
A kitüntetés átadására ünnepélyes körülmények között, a Mohács Főterén álló Fogadalmi Emléktemplomban került sor. A kitüntetettet dr. Bajnóczi Pál méltatta, a helyszín jelentőségét pedig Dr. Simon Péter vázolta fel. A kitüntetést Bernáth Sándor adta át. Az esmény főszervezője dr. Bajnóczi Pálné dr. Simon Enikő, az MVSZ Baranya Megyei Szervezetének elnöke volt.
Köszönőbeszédében Patrubány Miklós a magyarság előtt álló legnagyobb feladatként Trianon megdöntését nevezte meg, amire a hely szelleme is kötelez.
A mohácsi Fogadalmi Emléktemplom alapkövét a mohácsi csata 400. évfordulóján, 1926. augusztus 29-én, Horthy Miklós kormányzó jelenlétében tették le. A templom alapjába körkörösen, a történelmi Magyarország 64 vármegyéjének 3600 településéről hozott földet helyeztek el. Az Árkay Aladár és fia, Bertalan tervei alapján készült, teljesen betonba öntött templom felszentelésére 1940-ben, a Magyarok Világszövetsége egyik alapítója, gr. Teleki Pál miniszterelnök részvételével került sor. A helyszín jelentőségét vázoló Dr. Simon Péter elmondta, hogy a templom szentélye és kupolája nagyban hasonlít a Washingtonban lévő, Szent Máté apostol székesegyházéra, amelyben 1963-ban felravatalozták az Amerikai Egyesült Államok meggyilkolt elnökét, John Fitzgerald Kennedyt.
Az eseményen jelen volt az MVSZ több választott tisztségviselője: Bottyán Zoltán, az MVSZ elnökhelyettese, Oláh István térségi elnök, Dr. Boór Ferenc, az MVSZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke és mások.
Vasárnap az MVSZ szövetségi szintű és helyi vezetői megkoszorúzták a mohácsi csatában mindegyszálig elesett, Gnoinski Livhard vezette, lengyel egyetemistákból álló különítmény hőseinek emlékhelyét, és elénekelték a magyar, a lengyel és a székely Himnuszt.



A mohácsi Fogadalmi Emléktemplom


A washingtoni Szent Máté apostol székesegyház
MVSZ Sajtószolgálat
9055/161114