Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. augusztus 21., szombat

6.070 - Szegeden 2010. augusztus 15-én Zárónyilatkozat elfogadásával ért véget az I. Székely-Magyar Világtalálkozó.

Szegeden 2010. augusztus 15-én Zárónyilatkozat elfogadásával ért véget az I. Székely-Magyar Világtalálkozó.
Alább közzétesszük a Zárónyilastkozat rendelkező részét.

Az I. Székely-Magyar Világtalálkozó,

felidézve a székely nép különös ősiségét, melyet már a hon-visszaszerző Árpád-ház is elismert és méltányolt, megállapítja, tudomásul veszi és megerősíti, hogy a székelység önálló népként határozza meg magát, amely elválaszthatatlan része a magyar nemzetnek. A székely nép ezredéven át vérét nem kímélve teljesítette ősi fogadalmát a magyar állam és kultúra védelmében, ezért ma joggal várja el önrendelkezési törekvéseinek állami-intézményi-testvéri támogatását.

Az I. Székely-Magyar Világtalálkozó keretében megtartott, Székelyföld örök! című, szakmai-tudományos konferencián, különboző szakterületek - történelem és régészet, népművészet és hitvilág, kultúra és szimbólumvilág - elhangzó dolgozatai egybecsengően vetették fel és állapították meg, hogy a székely nép legkevesebb nyolcezer éve folyamatosan lakja azt a Kárpát-medencei területet, amelyen ma is él.
Ezek szerint a székely nép a magyarságnak azon ága, amely az elmúlt nyolc évezredben mindvégig a Kárpát-medencét lakta. A székely nép mind nyelvében, mind kultúrájában száz százalékosan magyar. Az I. Székely-Magyar Világtalálkozó nyomatékkal felkéri a magyar tudós társadalmat, hogy vizsgálja meg érdemben a székely nép Kárpát-medencei ősiségének kérdését, a székely-magyar viszony ősi vonatkozásait és a Székelyföld örök! konferencia valamennyi felvetését és következtetését.

Az I. Székely-Magyar Világtalálkozó részvevői köszönetet mondanak a Független Városi Szövetség - Magyar Egyesületnek a szegedi Vértó melletti nemzeti emlékhely kialakításáért és működtetéséért.
Ugyancsak köszönetet mondanak a Magyarok Világszövetségének és a nyolc székely szék - Udvarhely szék anyaszék, Csík szék, Gyergyó szék, Sepsi szék, Kézdi szék, Orbai szék, Bardocz-Miklósvár fiúszék, Maros szék - népének a vértói székely kapusor állításáért.
Ez a székely kapusor, melyet a legnagyobb székely, Orbán Balázs Udvarhely-szejkefördői sírjához vezető székely kapusor ihletett, páratlan, és a mai székely kultúra egyedülálló keresztmetszetét adja.

Az I. Székely-Magyar Világatalálkozó keretében a Független Városi Szövetség - Magyar Egyesület kezdeményezésére, a vértói Magyar
Életfa mellett több százan fogadalmat - a Szögedi Fogadalmat - tettek a magyar nemzet rendületlen szolgálatára.

Az I. Székely-Magyar Világtalálkozó elítéli azt a kisebbségi, magyar ellenes mesterkedést, amellyel a székely kapuk megjelenését követően - első sorban a sajtó segítségével - a hetvenezer lakost számláló vértói panel-negyedben ellenséges hangulatot szítottak, amelynek következményeként - még a kapuk felavatása előtt - megpróbálták azt a kaput, amely az áthaladót a Csíksomlyói Szüzanya oltalmába ajánlja, a Csík széki kaput, felgyújtani. Ami történt, az több, mint nemzeti szimbólum-gyalázás, az kulturális genocídiumnak minősül, amelyet a nemzetközi jogközösség köteles minősíteni és szankcionálni.
A pillanatok alatt összesereglő több száz magyar ember, akik vödrökkel érkezve eloltották a gonosztevők által gyújtott tüzet még mielőtt azt kárt tett volna a Csík széki kapuban azt üzeni, hogy Szeged magyar népe befogadta a székely ősiség egyik legfontosabb jelképét, valamint azt, hogy az itt kirobbantott kultúrháború a magyar nemzet javára fog eldőlni.

Az I. Székely-Magyar Világtalálkozó követeli, hogy a világ magyarságát átfogó, hiteles civil szervezetnek, a Magyarok Világszövetségének, tíz év szünet után, ismét biztosítsa a magyar kormány a pénzügyi támogatást, tevékenységének még hatékonyabbá tételéért.
Javasoljuk, hogy a magyar állampolgárság határon túli magyarok általi visszaszerzésének előfeltétele legyen, a Magyar Igazolvány mellett a Honlevél igazolvány is.

Hisszük, hogy a vértói székely kapusor alakítani fogja Szeged városának épített és polgárainak lelki arculatát, és hisszük, hogy az I. Székely-Magyar Világtalálkozó a magyar nemzet életében mérfődkővé válik - a megmaradás és az ujjászületés mérföldkövévé.

Szeged-Vértó, 2010. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján

MVSZ Sajtószolgálat