Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 19., vasárnap

7.437 - Szigeti Matilda > A tökéletes forralt bor + forraltbor receptek

From: Matilda Szigeti
Date: 2010. december 19.
Subject: .: A tökéletes forralt bor + forraltbor receptek
To: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu
                                                           
 
 
                                                  
 
 
                                     
A tökéletes forralt bor  A karácsonyi vásárokban forralt borozni romantikus dolog, de ismerjük el, aranyáron mérik az élvezetet. Magam szívesebben állítom elő itthon. Bereznay Tamással konzultáltam is abban a tekintetben, milyen a tökéletes forralt bor. Elmondta.

A legfontosabb alapismeret, hogy a bort a neve ellenére sose forrald fel, mert ekkor elillan belőle az alkohol. Amikor a lábosban főzve eléri a 78 fokot, vedd le a tűzről. A kívánatos hőmérsékletet háztartási vagy úgynevezett maghőmérővel ellenőrizd. Miután a lábost levetted a tűzről, hagyd még rajta a fedőt 5 percig, mert az összetevők ez idő alatt dobják ki az ízüket csak igazán.

Na, de most nézzük azt, mi kell a forralt borhoz. 1 üveg bor mellé adj egy rúd fahéjat, szegfűszeget, cukrot ízlés szerint. Ha variálnád a hagyományos recepturát, tudd, a vöröshöz passzol a chili, a narancshéj, esetleg egy kupica rummal is próbálkozhatsz. Rum szintén mehet a fehérbe, amibe még rakhatsz egy kis gyömbért is. A szervírozáshoz pedig íme egy kép kedvenc fotósom,Sárosi Zoli kameráján keresztül.

Te hogy csinálod a forralt bort? Írd meg kommentben


Forralt bor...

A borongós, sötét, hideg napok és a karácsonyi várok ideje. Mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás időben, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor!? A forralt borban az a jó, hogy tradíciója és szezonjellege ellenére számos helyen fogyasztható: kortyolhatjuk egyedül, forró fürdőzés közben, takaró alatt a meleg szobában, baráti társasággal, párunkkal a karácsonyi vásáron a sültkolbász mellé vagy síelés közben pihenésképp.

A forralt bor megfoghatatlan kategória. A népi hagyományok, az ősi receptek, a tájanként eltérő szokások és nevek alapján csupán egyet állíthatunk biztosan. Mindegyik meleg, és mindegyikben van bor. Hogy azon kívül még mi mindent tesznek bele? Fűszerek sokaságát, cukrot, gyümölcsöket, sőt azok levét, magokat, stb. Lehet továbbá vízzel vagy teával hígítani, de azt sem tiltja törvény, hogy éppen ellenkezőleg különböző erős, ízes vagy édes szeszneművel dúsítsák alkoholtartalmát és hatásosságát.

A forralt borok készítésénél az első és legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen az alap. A bor fajtájának kiválasztásának csak az ízlésünk szab határt, erre iránymutató szabály nincs. Nézzünk egy-két receptet, hogy otthon saját kezűleg is elkészíthessük e nemes ital meleg változatát.


A klasszikus forralt bor alaprecept

Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom

Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.


A pikáns és gyógyító forralt bor

Nátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra. Zsebkendőt is adjunk hozzá!

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili)

Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.


Gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: Fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor, vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is

Elkészítés: A bort a szőlőlével felforraljuk, belerakjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd édesítjük. Aki szereti tehet bele a narancs levéből is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.


Aszalt gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 1 narancs, 3 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, meggy), 15 dkg kockacukor, 1 kis pohárka rum

Elkészítés: A narancsot meghámozzuk (a fehér belsejét kikaparjuk!), kis darabka héjat félreteszünk, majd a gyümölcshúst vékony karikákra vágjuk. A fűszereket és a félretett narancshéjat sűrű vászondarabkába kötjük, és benedvesítjük. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk. A bort zománcozott vagy rozsdamentes lábasba öntjük, hozzáadjuk a kockacukrot és a fűszereket. Lassú tűzön felforraljuk, míg a tetején fehér hab keletkezik (a habot kanállal leszedjük). Hozzáöntjük a rumot, beletesszük az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát, jól összekeverjük és meleg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek (kb. 20 perc). Eltávolítjuk a fűszeres csomagocskát, a poharak aljára egy-egy szelet narancsot teszünk, és ráöntjük az aszalt gyümölcsös forró italt.


Az igazán alkoholos forralt bor

Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörös bor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamom mag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum

Elkészítés: A narancsot és a citromot megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Nagy lábasba öntjük a bort, beletesszük a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot és forráspontig hevítjük. A felforralt borhoz öntjük a rumot, majd flambírozzuk (azaz meggyújtjuk). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozzuk (a fűszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba).