Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 24., hétfő

8.189 - A magyar gazdaság kibontakozásának legfőbb akadálya maga a jegybank - Simor Andrásnak távoznia kell


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

A magyar gazdaság kibontakozásának legfőbb akadálya maga a jegybank - Simor Andrásnak távoznia kell

A Jobbik Magyarországért Mozgalom megdöbbenve - bár az előzmények után nem meglepődve - értesült a jegybank mai döntéséről, amellyel az amúgy is rekordmagasságú alapkamatot újabb 25 bázisponttal emelte. A lépést, mivel azt se a magyar gazdaság helyzete, se a kilátásai nem indokolnak, nem tudjuk másképp értelmezni, mint a spekulatív tőkének tett újabb gesztust. A jegybanknak, úgy tűnik, semmi sem drága ahhoz, hogy keresztbe tegyen a gazdasági növekedést megcélzó kormányzati gazdaságpolitikának. Annak a gazdaságpolitikának, amelynek számos elemét mi magunk is bíráltuk, de ettől függetlenül tény: ilyen magas jegybanki alapkamattal lehetetlen érdemi gazdasági növekedést elérni.

A mai döntés közvetlen káros hatásaként több tízmilliárdos többletkiadás fogja terhelni a költségvetést a növekvő kamatkiadások miatt. Miv el ez már a harmadik ilyen döntés rövid idő alatt, a forráskivonás összességében a százmilliárdos nagyságrendet is elérheti. Ennyivel kevesebb juthat vállalkozásfejlesztésre és a közszolgáltatások ellátására - vagy ennyivel nő a költségvetési deficit. Mindezt olyan gazdasági környezetben, ahol az idén - ezzel együtt is - jelentősen csökken a költségvetési hiány, mérséklődhet az államadósság, vagyis a valós országkockázat érdemben is csökken.

A tartósan magas jegybanki alapkamat egyben azt is jelenti, hogy a magyar vállalkozások továbbra is csak drága hitelhez juthatnak, ami tovább erősíti versenyhátrányukat a külföldről olcsó hitelhez jutó multikkal szemben. Vagyis a jegybanki kamatpolitika a spekulánsok után a multik érdekeit is szolgálja, szemben minden magyar vállalkozóval és közintézménnyel. Az inflációra hivatkozni önmagában sovány és rendkívül vitatható érv. A jegybanknak, amennyiben valóban magyarnak és valóban nemzetinek tartja magát, nem a nemzetközi pénzszivattyút kell működtetnie, hanem a nemzetgazdaság egészének szempontjait kell szem előtt tartania.

A történtek ismeretében ki lehet jelenteni: a magyar gazdaság kibontakozásának a legfőbb akadálya ma a magyarnak és nemzetinek nevezett jegybank. Ceterum censeo: Simor Andrásnak távoznia kell.

Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese