Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. március 6., vasárnap

8.839 - Fiatalok, akik munka helyett rablással jutnának pénzhez > 2011. március 5. 19:40 Lippai Roland - Pálffy Lajos - MNO

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Fiatalok, akik munka helyett rablással jutnának pénzhez
Országos főkapitányi intézkedési terv is van
2011. március 5. 19:40 Lippai Roland - Pálffy Lajos - MNO


Egy év alatt harmadával nőtt az idős emberek sérelmére fiatalok által elkövetett brutális rablások, támadások száma Borsodban. Itt is leginkább éjszaka törnek rá álmukból felriadó áldozataikra, az ezt követő brutalitás egyáltalán nincs arányban a megszerezhető anyagi javakkal. Az agressziókutató a normakontroll szétesése mellett azzal magyarázza az ilyen támadásokat, hogy az elkövetők úgy gondolják, különösebb retorzió nélkül megúszhatják az erőszakot. A rendőrség tisztában van a helyzet súlyosságával, elemez, értékel, figyel és tájékoztat.

Mennyit ér egy emberélet Magyarországon? - Rendet kell teremteni

A rendőrségi statisztikák szerint Borsodban egy év alatt harmadával nőtt a fiatalkorúak által idősek sérelmére elkövetett erőszakos bűntettek száma. (2009-ben 29 ilyen eset jutott a rendőrség tudomására, a 2010-es esztendőben 41 hasonló ügyben intézkedett a hatóság.) Az esetek felére a csoportos elkövetés jellemző, 2009-ben 16-szor törtek rá jellemzően 2-4 fős "bandák" az egyedül élő idősekre a megyében. 2010-ben a támadások számának növekedése mellett a csoportos rablások aránya változatlan maradt.

Mi állhat e szomorú növekedés mögött?

A normakontroll szétesése áll az egyre gyakrabban tapasztalt bűncselekmények hátterében - állítja Münnich Iván arra a kérdésünkre, hogy milyen társadalmi jelenség lehet a mozgatórugója az utóbbi időszakban hangsúlyosan tapasztalt erőszakos, rablásos bűncselekményeknek. Ha sok ember tudja, hogy büntetlenül megtehet sok mindent, s nincsen ellenőrzés, annak nagyon súlyos következményei vannak - fogalmaz a pszichológus. Szerinte mindig arról van szó, hogy megvan az illetőnek az ismerete arra nézve, hogy elkövetheti a bűncselekményt különösebb retorzió nélkül. Mindez párhuzamba állítható az elmúlt évek következménynélküliségével - mondta felvetésünkre Münnich Iván. Az agressziókutató szerint itt egy "általánosan működő gondolatvilágot látunk", aminek a lényege, hogy "mindent megtehetek és megpróbálhatok, és lehetőségem van arra, hogy megússzam a következményeket". Mivel szerinte a rendőrség és az önkormányzatok nem dolgoznak kellő hatásfokkal, "lyukak maradnak a kontrollmechanizmusok működésében". Azok az emberek, közösségek, amelyek megpróbálkoznak a bűncselekményekkel, "jogosan" teszik azt, mert nem észlelnek nagy kockázatokat - teszi hozzá a szakember.

Fiatalok akarnak munka nélkül pénzhez jutni

Ezekért a kis érték megszerzése céljából elkövetett, ám annál erőszakosabb bűncselekményekért főleg fiatalok tehetők felelősekké a kis falvakban. Münnich szerint itt a fiatalok "kalandvágyáról is szó van", az életkorukból fakadóan tesznek meg mindent, sérthetetlennek hiszik magukat. S mivel fiatalok, sokkal nagyobb igényük van a pénzre is, amihez könnyedén, munka nélkül akarnak hozzájutni - hívja fel a figyelmet Münnich. De ki kell emelni azt is, hogy nem mindenki teszi ezt - hívja fel a figyelmet a szakember. "Túl sokan vannak, akik rászorulnának az anyagiakra, mégsem követnek el bűncselekményeket." Tehát itt egy szűk rétegről van szó, elképzelhető, hogy ezekre a viselkedésekre a környezetükben is találnak mintákat - fogalmaz Münnich Iván. Az erőszak élvezete az erős kifejezés, inkább arról van szó, hogy ezen elkövetők számára az erőszak nem szokatlan eszköz - feleli a szakember arra a felvetésre, hogy sokszor akkor is megtörténik a súlyos erőszak, "ha csendben el lehetne tűnni a csirkével".

A rendőrök tisztában vannak a helyzettel

A rendőrség kiemelt feladatai közé tartozik az idős emberek védelme, mivel ezen korosztály tagjai egészségi állapotuk, anyagi lehetőségeik és társadalmi helyzetük folytán kevésbé képesek a támadásokkal szembeni védekezésre - közölte kérdésünkre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. A rendőrség szerint ezekben az esetekben a kiszolgáltatottság és az elszigeteltség az "erős motiváló tényező". Mint írják, a leginkább megrázó az éjszakai órákban a magánlakásban megvalósuló brutális rablás, melynek során esetenként halálos kimenetelű bántalmazás történik.

Elemeznek, értékelnek, figyelnek, tájékoztatnak

Mint közölték, az ilyen esetek megelőzése, felderítése érdekében kiadott országos főkapitányi intézkedési terv megyei bevezetésével folyamatosan elemzik és értékelik az elkövetés módszereit, az elkövetői kör magatartását, a sértetti jellemzőket. Felmérték az idősek által látogatott közterületeket, a jellemző elkövetési helyeket, és ehhez igazították a járőrök útvonalait. Igazoltatási lapokat állítanak ki a gyanúsnak minősülő személyekről, a területen megjelenő idegenekről. Közölték azt is, hogy nincs olyan település a megyében, ahol ne jelenne meg naponta egy rendőr, aki informálódik az ott élők körében.

2010-ben elkészítették az időskorúak sérelmére elkövetett trükkös lopások, rablások megelőzését szolgáló "Szépkorúak bűnmegelőzési naptárát", kiadták a "Segítünk, hogy ne váljon áldozattá!" című, elkövetési módszereket, védekezési módokat is bemutató füzetet. Működik az ELBIR (Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer), a programban lakossági, illetve polgármesteri hírlevelekben mutatják be a trükkös lopások és a rablások elkövetési és megelőzési módszereit, és az idősek védelmét szolgáló technikai eszközök beszerzésére is tanácsokat adnak.