Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. március 23., szerda

8.921 - 10 ÉVES A KRAKKÓI MAGYAR CENTRUM > Cracovia Expressz Alapítvány, 1077 Budapest, Rejtő u. 6.

10 ÉVES A

KRAKKÓI MAGYAR CENTRUM


Cracovia Expressz Alapítvány, 1077 Budapest, Rejtő u. 6.

Tel/fax: +36 -1-342-4842 vagy +36–309-612-002

ERSTE BANK: 11991092–06179234–10000001

KRAKKÓI MAGYAR CENTRUM, 31-005  Krakkó, ul. Bracka 15.

Tel: +48-12-4301921 vagy +48-609-612002

PKO BP S.A. I.o/Kraków:  74 2892 0000 5602 0137 4289

centrum@hungary.art.pl, www.hungary.art.pl

Hivatalos képviselő: Pászt Patrícia, alapító elnök, igazgató


Összefoglaló

 

A 2011 év kiemelt jelentőségű mind a magyar-lengyel kapcsolatok és egymásnak átadott EU soros elnökségek, mind a Krakkói Magyar Centrum szempontjából, amely idén ünnepli 10. éves fennállását. Ez alkalomból a közhasznú alapítványként működő krakkói civil centrum nagyszabású programsorozattal és hangsúlyos, kiemelt lengyelországi kampánnyal készül az év első felében. A 13 lengyel és 5 magyar nagyvárosban megszervezésre kerülő, 11 programból álló jubileumi rendezvénysorozat egyrészt a március 23-án Poznanban zajló Magyar-Lengyel Barátság Napjának hivatalos programjához kapcsolódik, másrészt a Krakkói Magyar Centrum önálló projektjei keretében zajlik. Középpontjában a magyar EU-elnökség prioritásainak lengyelországi megismertetése, ezen belül pedig magyar-lengyel civil kapcsolatok megerősítése áll.

A Krakkói Magyar Centrum programsorozata három eseménnyel, a 9. Magyar Filmtavasz ünnepélyes megnyitójával, a Báthory Expressz Kultúrkamion projekt megkezdésével valamint a vörösiszap-károsultak megsegítésére gyűjtött lengyelországi adományok átnyújtásával kezdődik március 23-án, a Magyar-Lengyel Barátság Napján, Poznanban.

 

A 9. Magyar Filmtavasz Lengyelországban idén 7 nagyvárosban kerül megrendezésre (Poznan: március  23-26, Varsó: március 24-28, Krakkó: március 26-30, Łódz: április 1-5, Katowice: április 4-8, Szczecin: április 11-15, Lublin: április 16-20.) A Krakkói Magyar Centrum kortárs hazai filmművészet alkotásait népszerűsítő szemléje 2001-ben indult, s azóta egész Lengyelországot meghódította. Európában nincs még egy hasonló nagyszabású, ciklikus magyar filmes rendezvénysorozat, amely egy egész országot lefedve kerülne megrendezésre évről-évre.

A Krakkói Magyar Centrum minden évben lehetőséget teremt az érdeklődő lengyel közönség számára, hogy megismerkedjen a magyar filmművészet legfrissebb filmtermésével és legifjabb alkotóival. Az áttekintés keretében a szervezők idén 5 játékfilmet: Tóth Barnabás: Rózsaszín sajt, Szabó Simon: Papírrepülők, Groó Diana: Vespa, Dömötör Tamás: Czukor Show és Hajdu Szabolcs: Bibliotheque Pascal című alkotását valamint 5 animációsfilmet mutatnak be a lengyel közönségnek.

            A 9. Magyar Filmtavasz megnyitójára március 23-án kerül sor Poznanban, a Magyar-Lengyel Barátság Napjának hivatalos ünnepségsorozata keretében. Az idei szemle magyar vendégei Angelusz Iván és Csáky Attila producerek, valamint Pálffy Tibor színművész. A Filmtavasz a Magyar Filmunió, a Nemzeti Kulturális Alap valamint lengyel partnerek segítségével jön létre.

 

A BÁTHORY EXPRESSZ KULTÚRKAMION / Emlék-, és jövőképek két nép barátságáról nagyszabású magyar-lengyel interdiszciplináris kulturális programsorozat címe a két országot évtizedeken keresztül összekötő nemzetközi gyorsvonat nevére utal. A projekt keretében egy 15 városon, ezen belül 5 magyar (Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc) valamint 10 lengyel nagyvároson keresztül átutazó (Tarnów, Nowy Sącz, Lublin, Varsó, Gdańsk, Łódź, Poznań, Wrocław, Częstochowa, Krakkó) kisteherautó nyílt városi akciók keretében emlékképeket és történeteket gyűjt a helyi lakosságtól: hazánkban az emberek Lengyelországról és lengyelekről, Lengyelországban pedig Magyarországról és a magyarokról szóló emlékeit gyűjti össze. A 30 napos, 2800 km hosszú utazás alatt összegyűjtött fotókból, történetekből és tárgyakból valamint az utat rögzítő filmanyagból az út végén a szervezők kiállítást terveznek Magyarországon és Lengyelországban. A projektet két országban párhuzamosan zajló webkampány és virtuális művészeti akciók kísérik, amelyek elsősorban a legifjabb magyar és lengyel korosztályt célozzák meg.

            A Krakkói Magyar Centrum civil akciója keretében tavaly gyűjtést kezdeményezett a lengyel lakosság körében a vörösiszap-katasztrófában károsultak megsegítésére. Pászt Patrícia, a Krakkói Magyar Centrum megalapítója és vezetője elmondása szerint az akciót hasonló társadalmi megmozdulás követte a lengyelek részéről, mint amilyen érzékenységgel a magyar társadalom reagált a smoleński katasztrófát követően, amikor több mint ezer részvétnyilvánító bejegyzést gyűjtöttek össze a Centrum honlapján. „A bajban mindig megnyilvánul a két nép egymás iránt segítőkészsége, ezt bizonyítják a vörösiszap-katasztrófában károsultak megsegítésére befolyt adományok is, amelyeket szimbolikus üzenetként a Magyar-Lengyel Barátság napján, március 23-án utalunk át Devecser polgármesteri hivatalának.” – nyilatkozta Pászt Patríc

További információk: Pászt Patrícia, tel: 06-309-612-002, centrum@hungary.art.pl, www.hungary.art.pl