Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. május 3., kedd

9.369 - Dr. Balogh Sándor: ÉRVÉNYES E AZ ALAPTÖRVÉNY?

www.nemzetihirhalo.hu *************
Dr. Balogh Sándor: ÉRVÉNYES E AZ ALAPTÖRVÉNY?

A sors iróniája, hogy a lóhalálában elkészített és a nemzetre ráerőszakolt, Alaptörvénynek nevezett valami saját maga alól húzza ki a talajt, illetve a legitimizáló alapot.

Itt persze nem az egyes intézkedésekről van szó, amelyek az átlag polgárt érintik, hanem a szakmai megítélésről. Egy illegitim dokument is tartalmazhat jó előírásokat, és viszont. De itt nem erről van szó. A részletek elemzése külön tanulmányt kíván. Varga István
A tét Magyarország - Konferencia az Alkotmányról c. előadássorozatban, a részletekkel foglalkozik, (http://www.youtube.com/watch?v=lifr0pz9h9I&NR=1) és legalább 42 problémát fedezett fel az Alaptörvényben. Így a tartalom sem lehet kifogásmentes.

Mesterházy Attila olyanokat nyilatkozott, hogy "az új alaptörvény közjogilag legitim, de politikailag és társadalmilag illegitim..." A szocialista politikus Mesterházynak persze hivatalból kell ilyeneket mondania. Azonban sajnos, ebben az esetben igaza van. Legfeljebb annyit tennék hozzá, hogy közjogilag is legfeljebb de facto legitim, de nem de jure legitim.

Nézzük meg a tényeket. Ahogy Varga István megjegyzi, a szavaknak meghatározott értelmük van, és ezt az elvet kell alkalmazni ebben a tanulmányban is.

Az Alaptörvény hosszú, sok hazafias, hatáskeltő, Alkotmányba nem való frázissal teli Bevezetővel kezdődik. Semmi kifogásom a bevezetőben foglaltak ellen, de ez itt nem őszinte, hanem a nép szemébe való, propaganda hangú porhintésnek tűnik. Maga az Alaptörvény számos esetben ellentmond ezeknek a magasztos kifejezéseknek. Sajnos, legtöbben megállnak a bevezetőnél, és annak alapján ítélik meg az egész 26 oldalas Alaptörvényt.

A Bevezetőben ezt olvassuk: "történeti alkotmányunk (...) megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét." Ki tagadhatná ezt? Majd azt is megállapítja, hogy "Nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmányt, amely egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért kinyilvánítjuk annak érvénytelenségét." Józan magyar ezt sem tagadhatja. Lássuk, mégis mi történik.
(...)