Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. május 23., szombat

20.256 - ​Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő Hódmezővásárhelyen!

2015 május 23. szombat 17:28 | Frankó Máté | Forrás: Vásárhely24

Lázár: fontos, hogy a magyarságunkat megéljük mindennapjainkban

A hősök tiszteletéről, és a mai magyarság történelmi kötelességeiről tartott beszédet Lázár János miniszter az újjáalakulása huszonötödik évfordulóját ünneplő Csúcsi Olvasókör mai díszebédjén.
Huszonöt éve alakult újjá a Csúcsi Olvasókör (GALÉRIA)
Huszonöt éve alakult újjá a Csúcsi Olvasókör (GALÉRIA)
A Csúcsi Olvasókör újjáalakulásának huszonötödik évfordulója alkalmából ünnepi díszebédet tartottak ma az egyesület tagjai a Jókai utcai közösségi házukban.

A rendezvényre meghívást kapott mások mellett 

​​
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő, Fekete Ferenc, a városrész önkormányzati képviselője, az egyesület tiszteletbeli elnöke, valamint Deák György, az Olvasókörök Országos Szövetségének társelnöke is.

Lázár János az ünnepi köszöntője elején, hódmezővásárhelyi - és azon belül is csúcsi - polgárként, a maga és a város nevében tiszteletét és megbecsülését fejezte ki az olvasókörnek elmúlt két és fél évtizedes munkájáért, egyúttal külön gratulált mindazoknak akik, a újjáalapítása óta tagjai az egyeletnek.


A későbbiekben a hódmezővásárhelyi olvasóköri mozgalom eredetéről, az 1849 után életre hívott első közösségek legfőbb célkitűzéséről, a „magyarnak maradni" elv érvényesítésének lehetőségeiről beszélt.

Csúcsi OlvasókörForrás: Vásárhely24/Frankó Máté
Ezt a két szót könnyű leírni, ám annál nehezebb a hétköznapokban aprópénzre váltani, megvalósítani, főleg olyan történelmi korokban, mint a szabadságharc utáni, vagy épp a két világháború közti és az azt követő közel ötvenéves időszak - mondta a vásárhelyi honatya.

Mint fogalmazott, ma is nagyon fontos, a „hétköznapi patriotizmus" az egészséges „hétköznapi nacionalizmus", hogy a „magyarnak maradni" elvnek ma is érvényt szerezzünk, hogy jelentéssel töltsük meg a mindennapjaink apró gesztusaiban.

A város országgyűlési képviselője szerint a Csúcsi Olvasókör évek óta élen jár ebben; számos olyan kezdeményezésük volt az elmúlt évtizedekben, mely a magyar hősök emlékének megőrzését szolgálta,  ugyanakkor úgy látja, országos szinten még bőven van mit tenni ezen a téren.
Csúcsi OlvasókörForrás: Vásárhely24/Frankó Máté
A világháborús emlékév kapcsán jól látszik, hogy míg más országokban hatalmas tisztelet övezi a hősi halottakat, addig nálunk még az is nagy problémát okoz, hogy annak a 661 ezer embernek a nevét összeszedjük, aki katonaként 1914 és 1918 között az életét áldozta a hazájáért, hogy a sírhelyeiket egyáltalán megtaláljuk - mondta miniszter.

Hozzátette, közös felelősségünk és kötelességünk, hogy 2018-ig felkutassuk az összes magyar első világháborús áldozat sírját, és létrehozzunk egy olyan központi emlékhelyet Budapesten, ahová a hősi halottak nevét feljegyezhetjük. Épp úgy, ahogy ez minden más országban az elmúlt száz éveben megtörtént.

A két világháború, és az internacionalizmus nevében végzett társadalmi pusztítás miatt nem tudunk örömmel és vád nélkül gondolni a huszadik századra. Épp ezért el kell végeznünk az emlékezés munkáját. Addig nem lesz előre lépés amíg, meg nem adjuk meg a hőseinknek a nekik járó tiszteletet. Ehhez olyan körök kellenek, akik elvégzik, segítik ezt a munkát - zárta gondolatait a vásárhelyi honatya.
Csúcsi OlvasókörForrás: Vásárhely24/Frankó Máté
A miniszter beszédét követően a többi meghívott díszvendég is köszönetét és megbecsülését fejezte ki az olvasókör elmúlt huszonöt éves közösségépítő ténykedéséért.
A beszédek előtt, között és után versmondók, énekesek és táncosok szórakoztatták a megjelenteket.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=809513932472227&set=a.385351678221790.90419.100002408830300&type=1&theater