Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. július 7., kedd

20.316 - Hódmezővásárhely ​> Aratási ünnepség, > ​​Csúcsi Olvasókör 2015. július 4., szombat


Dátum: 2015. július 6. 15:30
Tárgy: ​​Aratási ünnepség, Csúcsi Olvasókör 2015> Hódmezővásárhely​
Címzett: jozsef <jozsef@kutasi.eu>


  • Hódmezővásárhely ​> Aratási ünnepség, > ​​Csúcsi ...

    kutasi.blogspot.com/.../20316-hodmezovasarhely-aratasi-unnepseg.html

    2 napja - Németh László atya áldását követően vette kezdetét az őszi búza aratása a Csúcsi Olvasókör és a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület ...


  • Kutasi József Antal

    kutasi.blogspot.com/

    2015. júl. 1. - Hódmezővásárhely ​> Aratási ünnepség, > ​​Csúcsi Olvasókör 2015. ... 2015. július 06. meg aratóünnepét, ahol a kézi aratás hagyományait ...
  • Hódmezővásárhely ​> Aratási ünnepség, >  ​​Csúcsi Olvasókör 2015. július 4., szombat

    A Csúcsi Olvasókör aratóünnep szervezett

    Vásárhelyi Televízió

    2015. július 06. meg aratóünnepét, ahol a kézi aratás hagyományait elevenítik fel.


    „Legyen áldott mindazoknak keze, akik ezt lehetővé tették, elvetették, gondozták és most learatták. Mindenki, aki a maga munkájával hozzájárul ahhoz, hogy a kenyér, mint az emberi testet tápláló eledel mindenki számára elérhető legyen."
    ​​
    „Legyen áldott mindazoknak keze, akik ezt lehetővé tették, elvetették, gondozták és most learatták. Mindenki, aki a maga munkájával hozzájárul ahhoz, hogy a kenyér, mint az emberi testet tápláló eledel mindenki számára elérhető legyen."
    Németh László atya áldását követően vette kezdetét az őszi búza aratása a Csúcsi Olvasókör és a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület közös szervezésében rendezett ünnepélyen. A rendezvény a hagyományokhoz hűen a városon keresztül haladó zenés lovas felvonulással indult. Ezt követően kezdődött meg a tényleges munka, amikor is a régi idők emléke előtt tisztelegve a kézi aratással járó munkát ismerhették meg az érdeklődők.

    - Az olvasókörnek ez egy induló rendezvénye volt, már a megalakulásakor ez volt az első rendezvény, mivel az olvasókörnek az alapító tagjai nagy része a valamikori paraszti rétegből kerültek ki és tulajdonképpen ezzel őseink, apáink, nagyapáink keserves és nehéz munkájára kívánunk emlékezni. - mondta Gila István, szervező.
    Hódmezővásárhely történetében a mezőgazdaság és így a betakarítás mindig fontos szerepet játszott.

    - Az aratásnak mindig kiemelt jelentősége volt, ilyenkor az a termés, amiért fohászkodtak bekerült a gazdák terménytárolóiba és ez a mai világban is rendkívül fontos. Vásárhelyen sok ezer hektáron kezdődött meg az elmúlt héten az őszi árpa és az őszi káposztarepce aratása, illetve megkezdődött úgy gondolom ezen a hétvégén az őszi búza aratása is. A következő 2-3 hétben folyamatosan zajlik ez annak érdekében, hogy a termény bekerüljön a terménytárolókba, és hogy a gazdák le tudják aratni ennek hasznát. – mondta Benkő Zsolt önkormányzati képviselő, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület elnöke.
    A néphagyomány szerint Péter, Pál napjával kezdődő aratási munkák így a héten megindultak. Az idei évben nem csak Vásárhelyen, de országosan is a belvíz okozta a legnagyobb károkat a termésben.

    További képek »
    Tudósító | 2015-07-04 13:31:05

    Sarlós Boldogasszony és kaszás boldog ember - Galériával!

    Hagyományos kézi aratást szervezett a Csúcsi Olvasókör és a Gazdasági Egyesület, a hagyományőrzés jegyében.
    Szombaton délelőtt egy feltűnő csapat kocsizott körbe Hódmezővásárhelyen.
    Tették mindezt azért, hogy felhívják a figyelmet, na nem elsősorban magukra, inkább csak magukkal, arra a tevékenységre, amelyet őseink űztek. Kőkemény munkával, a nyár kellős közepén arattak, de nem kombájnnal, hanem kaszával, kézzel, marokszedőkkel. Ennek hagyományát őrzik, persze itt már inkább csak szimbolikus tevékenységről van szó, azonban Kis Imréné – a Csúcsi Olvasókör elnöke – úgy emlékezett, hogy 1990 óta egyetlen egyszer maradt el az olvasókör szervezése alatt zajló kézi aratás.
    12 lovas kocsival érkeztek ki az aratók a Rárósi út mellé. Sokan voltak kíváncsiak, autókkal, lovakon, kocsikon, biciklivel követték a menetet.
    Köszöntötték a megjelenteket, közös Himnusz éneklését követően az aratás hagyományaival ismerkedhettek meg az érdeklődők, majd László atya (Németh László) megszentelte a megérett búzát. Kiemelte a július 2-i jeles napot – az aratás szempontjából –, a Sarlós Boldogasszony napot. Magyarországon ezt a napot tartják az aratás kezdőnapjának. A Sarlós Boldogasszony nap elnevezést azért kapta, mert régen az asszonyok az aratást sarlóval végezték. A gabona, amiből majd a kenyér készül rendkívül fontos szerepet töltött (és tölt be ma is) a közösség életében.
    Ezt követően alkudozni kezdtek azon, hogy a hét aratópár „mennyiért" is végzi el a tábla kaszálását. A gazda szerepébe Molnár Ernő, a Sóshalmi Olvasókör elnöke bújt. Miután ez megtörtént, a képzeletbeli szerződésre egy kupica pálinka nyomta rá a pecsétet.
    Az első kaszavágásokat Benkő Zsolt (FIDESZ-KDNP) önkormányzati képviselő végezte el. Énekszóval, nagyon jó hangulatban telt az aratás, dacolva a nagy hőséggel is.
    Berkecz Istvánné Bozóki Piroska Gabriella, hódmezővásárhelyi lakos is kilátogatott családjával. Érdeklődtek a kézi aratás iránt, ugyansi a férje, István, még nem látott ilyet, ezért jöttek ki. A fiatalasszony édesapja, Bozóki Imre, tanyai lakos pedig elmesélte, hogy ő bizony aratott így még annak idején az édesapjával, meg is jegyezte: "Nagyon szép, nagyon jó, azonban nincs gyakorlatuk, nem szokták így csinálni." Majd Piroska vette vissza a szót, és szeretettel emlékezett az ő gyermekkorára, sok ló volt a környezetében, még a legelső talapra állását is egy ló alatt tette meg: "Volt egy 22 éves lovunk, én hat hónapos voltam, szépen ki volt ganézva az istálló, én bemásztam, és az öreg ló alatt én felálltam. Megkapaszkodtam a két hátsó lába alatt, a ló meg sem mozdult, én meg onnan vigyorogtam ki a farka alól".
    További fotók:
    Képgaléria
    Csúcsi Olvasókör - kézi aratás

    Lovas felvezetéssel, rengeteg fogattal indultak az aratók a földekre Péter-Pál napja alkalmából, hogy az első kaszasuhintással hivatalossá tegyék a betakarítás kezdetét. 
    Szombaton Vásárhelyen a Jókai utcán a Csúcsi olvasókör épületétől indult menet a városszéli földekre









    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=829189290504691&set=ms.c.eJxFz8kRgDAMA8COGNmOr~%3B4bA3zAcyMlmgQnRTJJSED4ijIAxXHGmPO1Ja2l~_1~%3BunctYUDmvoU7~_bOx94c7X1P0z~%3Beeg~_qmTn96j3TunjFx79eV35zbW1575WduxjvbuGdd~%3BdHOzep9xA8chPi0~-.bps.&type=1&theater


    A Csúcsi Olvasókör aratóünnep szervezett

    2015. július 07.


    A hétvégén megkezdődött az őszi búza betakarítása is. A Csúcsi Olvasókör és a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület évek óta közösen rendezi meg aratóünnepét, ahol a kézi aratás hagyományait elevenítik fel.


    Kutasi József Antal írja: Az aratási ünnepségen én is részt vettem és pár felvételen, 
    ​látható vagyok.

    http://static.promenad.hu/gallery/00/28/77/fcccefd2ba4b7de3637edb14763c9c10_normal.jpg