Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. december 8., kedd

20.742 - Megzavarodott hangulat: gúny, gyűlölet, agresszivitás társadalmunkban!


Feladó: Daniel Kutasi
Dátum: 2015. december 8. 21:16
Tárgy:

​...​
megzavarodott hangulat: gúny, gyűlölet, agresszivitás társadalmunkban
​...​

Címzett: 



Valami megváltozott a múlthoz képest. 
Egy lopódzkodó folyamat volt, de az eredmény egyértelmű: A hangulat a társadalomban megzavarodott. 

A nagy politikai vitákat egy hosszú ideje nem tapasztalt érzelmességgel vezetik. Gúny és kárörvendés, sőt, gyűlölet és egy eddig ismeretlen agresszivitás alkotják a diskurzust. Sokszor akár demokratikus társadalomrendünk valamennyi alapvető vívmányait megkérdőjelezik. 

Ki tartozhat közösségünkhöz? Kinek milyen joga van? Ki szólhat hozzá és ki nem? A társadalmi közép széles részeinek repolitizálása kivehetően érezhető - de másképp hajtódott végre, mint reméltük volna. 

Nem esetleg több elkötelezettség vagy növekvő szavazási részvételek megfigyelhetőek. Hanem durva érzelmek, melyek sok visszhangra találnak az élőpolitikai térben, tehát olvasatokon és előadásokon, tüntetéseken és virrasztásokon, internet fórumokban és a közösségi médiában. 

Ott egy a jobb oldalról jövő embergyűlöletet lehet felismerni - mely mindenki ellen irányított, aki valahogyan "a rendszer" mellett áll vagy az által védett. 

Mindegy, hogy politikusról vagy újságíróról van szó, muzulmánról vagy zsidóról, külföldi szakemberről vagy menedékkérőkről - a brutalitás és nyitottság, melyekkel rendezvényeken és az interneten radikális pozíciókat képviselnek, megijeszt. 

Hasonlóan, mint az 1990-es évek elején a pogromok alatt Rostock-Lichtenhagen-ben vagy Hoyerswerda-ban, nem szégyenkeznek a gyűlöletükért, hanem ellenkezőleg. Úgy tűnik, mint ha nyilatkozataikkal még úgy érzik, hogy igazuk van.


​Szerző: static.xx.fbcdn.netNémetből magyarra fordította: Kutasi Daniel ​