Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. december 10., csütörtök

20.747 - Itt a nagy átverős lista: weboldalak, melyeknek soha ne higgyen el semmit


 

Itt a nagy átverős lista: weboldalak, melyeknek soha ne higgyen el semmit

2015. január 19., hétfő, 11:33 Utolsó frissítés: 2015. november 30., hétfő, 17:12

Szerző: hvg.hu

Nem lesz kötelező munkanap a szombat, Koltai Róbert nem halt meg, és hiába klikkel, nem fogja megkapni a kómából felébredt Schumacher első videóinterjúját. Összegyűjtöttük azoknak az oldalaknak a listáját, amelyek rendre átverik a felhasználókat. Sőt, azt is megmutatjuk, hogyan szúrhatja ki, ha egy megbízhatónak tűnő oldalon lát kamugyanús cikket.

Az egyértelműen a felhasználók átverésére alapozó oldalból egyre több van a neten, ráadásul ezek egy része egyre komolyabb látogatottsággal rendelkezik. Időnként mi is beszámolunk a gyorsan terjedő kamu híreikről – ilyen volt például a sorkatonaság visszaállításának témája, a Facebook magyarországi bezárása, a kómából felébredt Schumacher videóinterjújavagy pár napja a kötelező szombati munkanap bevezetése –, de mindegyik átverésről nem tudunk, és nem is célunk írni. Összeállítottunk inkább egy listát, amin bárki bármikor ellenőrizni tudja, hogy megéri-e rákattintani a megosztott linkre, vagy csak átverésről van szó.

Az ilyen oldalak sajátja, hogy az ott járóktól még egy kattintást kérnek a tartalom megtekintéséhez, de aztán legtöbbször nem mutatják meg az ígért dolgokat, viszont a kattintással mi magunk is megosztjuk a hülyeséget saját facebookos üzenőfalunkon. Illetve néha tényleg megmutatják a tartalmat, de közben tudtunk nélkül azért spamelnek a falunkra. Vagy nem spamelnek, viszont cikkeikben jelentős részében teljesen hamis, áltudományos információkat állítanak be igazságként.

Hogy minél kevesebben, minél kevesebbszer dőljenek be az ilyen átveréseknek, máris mutatjuk az ilyen oldalak listáját. Fontos: az összeállítás sosem lehet teljes, de ha tudjuk, bővíteni fogjuk. Ha beleütközik egy ilyen átverős oldalba, küldje el nekünk a weboldal címét egy üzenetben a HVG Tech rovatának Facebook-oldalán.

És mi van akkor, ha egy megbízható oldalon lát kamugyanús cikket?

Az elmúlt héten mutattunk egyet azon szolgáltatások közül, amellyel bármilyen oldal bármelyik cikkét könnyedén át lehet alakítani álhírré. Ilyenkor a létrehozott klónoldal látványelemeinek jelentős része az eredeti oldalról származik, így az áloldal megszólalásig hasonlít az igazira. Nézze csak, például így.

Fotó: shrturl

Rengeteg ilyen szolgáltatás van, felismerni viszont mindegyiket pontosan ugyanolyan könnyen lehet. Elég, ha csak megnézi a böngészője címsávját, azt a mezőt ahova be szokta írni az elérni kívánt honlapok címét. Ha ott nem a látszólagos oldal domainje (fő webcíme) szerepel – a fenti példával élve nem a hvg.hu/(akármi) – akkor bármilyen megjelenést is lát maga előtt, azt nem az ön által jól ismert oldal írta.