Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. március 20., szombat

5.014 - Vukics Ferencről > 2008. február 6.

Forrás!
http://www.magyarokszovetsege.eoldal.hu/oldal/vukics-ferenc-

Bemutatkozás >> Vukics Ferenc
2008. február 6-án
Vukics Ferenc tart előadást a Barantáról a kecskeméti Magyarok Házában.

 A Barantáról

Szűkebb értelemben a Baranta a IX. század és a XX. század között élt magyarság harci kiképzési formáira épülő fegyveres- és pusztakezes harcművészeti irányzat. Jelentős szerep jut a Kárpát-medencei mozgásanyag mellett a feltételezett vándorlási területeken alkalmazott harci eljárások, a hasonló életmódközösségeket felépített népek (szkíták, hunok, avarok, türkök, onugorok, kazakok) harci és kiképzési kultúrájának is.

A Baranta Magyarország leggyorsabban fejlődő harcművészeti irányzata. Jelenleg 73 helyszínen kb. 2500 fő gyakorolja a régi magyar történelmi harci testkultúrából táplálkozó technikákat. Egyre több településen indítanak Baranta egyesületeket, amelyek a helyi ifjúság mellett az ott élő korosztályok mindegyikével foglalkoznak. A Baranta egyik fontos ismérve, hogy gyakorlása nem képzelhető el Baranta közössége nélkül.


Az önálló magyar harcművészeti irányzat a magyar harci testkultúra megmaradt és megőrzött elemeinek rendszerbe foglalását és továbbfejlesztését tűzte ki célul. Az anyag gyűjtése, rendszerezése, a kiképzésbe való beillesztése jelenleg is folyik. Jelenleg közel ezer tradicionális technikai megoldás alkotja a Baranta alapvázát. A különböző fogások, eljárások mintegy 60 %-a más harcművészetekben nem fordul elő, vagy feledésbe merült. A Barantát ezen elemek léte, sokrétűsége, a történeti magyar gondolkodásmódból származtatott életfilozófiája teszi igazán izgalmas, egyedülálló szellemi, lelki és fizikai alkotássá.

A Baranta nem egy, vagy több „mester” alkotása, hanem a magyar nép, mint kultúrkör összegzett tudásanyagának /életmód, közösségépítés, taktikai modell, technikai alapbázis, személyiségfejlesztési elv, filozófia/ tükröződése a sajátos harci testkultúrában. Az ország különböző területén működő csapatok egyik fontos feladata a helytörténet és a néprajz pontos megismerése, ezen belül pedig a magyar testkultúra még rejtett elemeinek összegyűjtése.

Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette. Egy barantázó nem valami ellen, hanem valamiért harcol. A magyar észjárás megismerése biztosítja az értékek mentén történő haladást és a megfelelő önvizsgálatot.

A Baranta harcművészet. Harcművészetekkel csak az foglalkozik eredményesen, aki életmódszerűen éli meg annak minden tartalmát. A Baranta segít életmódszerűen magyarul élni. Egyik legfontosabb feladata a hagyományos magyar értékek közvetítése az országon kívül és belül egyaránt. Középtávú tervei között szerepel, hogy az elkövetkező 10 évben legalább 3-400 magyar településen elérhető legyen és kialakításra kerüljenek azok a regionális oktatási centrumok, ahol az edzők, felkészítők képzése, az egyes csapatok edzőtáborai szervezett keretek között folyhatnak, illetve, hogy az arra alkalmas személyek számára biztosítsák a napi 6-8 óra elméleti és gyakorlati felkészülés lehetőségét. Későbbiekben a Baranta terjedése kapcsán a magyar nyelv és életszemlélet terjesztésével a világ „magyarabbá” tétele a cél.

Forrás: http://gportal.hu/portal/baranta/

Hetényvezér Baranta – Kecskemét: http://gportal.hu/portal/hetenyvezer/

Vukics Ferencről

- A Baranta mozgalom alapítója

- Zrínyi Baranta HMHSE elnöke

- A Baranta Szövetség gyalogos szakági elnöke

- A Baranta oktatói képzés vezetője

- Baranta magyar bajnok

- Magyar bajnok, Hadsereg bajnok több sportágban /1990, 1994, 1995, 1996, 1997,1999/

- Harcosok Napja győztes /2007/

- Edzései: Budapest XIII. ker Jász u. "A" terem Harcművészeti Központ

- Szemináriumai: Budapest, Felcsút, Kisgyőr, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Nyárádszereda, Jegenye, Kolozsvár, Marosvásárhely, Bánffyhunyad, Veszprém, Debrecen, Kocs, Aba ., Sárbogárd, Kecskemét, Révkomárom, Dunaszerdahely

- A Magyar Hadtudományi Társaság tagja

- A Hadtudományi Doktori Iskola doktorandusza

- A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanára

Tantárgyai: Harcászat, lövészeti felkészítés, túlélés speciális felkészítés, hegyi kiképzés, katonai humán ökológia, robbantás speciális felkészítés

Tudományszak: Hadtudomány- hadtörténelem

Tudományos témái: Történeti katonai felkészítés és kiképzés, a hagyományos magyar harci mozgások elméleti és gyakorlati rendszere, mesterlövész felkészítés, gyakorlati harci szimuláció, a magyar népi testkultúra, katonai hegyi kiképzés, fegyveres katonai közelharc, szükségeszközök a harc megvívása során, a katonai túlélés módszertana, a hagyományos magyar életmód nevelési- oktatási rendszere,

Tanulmányai:

- A bot magyar kézben – tájegységi botvívó rendszerek

- A magyar népi birkózások rendszer

- Az övbirkózás története

- A négypálcás rendszer használata a hagyományos vívástechnikák oktatása során

- Fegyveres táncok - harci és képességfejlesztő gyakorlatok

- A Baranta története

- Edzésvezetési segédlet Baranta oktatók számára

- Új típusú iraki ellenállók – Juba

- Válságtenger az olajmezők felett

- Öngyilkos civilizációk

- A mongol birkózás

- A kanári- szigeti botvívás

- Egy ősi testkultúra túlélése – Zurkhane

- Harci-, küzdelmi gyermekjátékok a magyar kultúrában

- A betyárság és a Baranta kapcsolata