Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. július 9., péntek

5.941 - Kutasi József > A Székely Nemzeti Tanács elnöke Izsák Balázs > Székelyföld önkormányzataihoz!

From: Deli Árpád

Date: 2010/6/28
Subject: Székelyföld önkormányzataihoz.
To:  Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>


Székelyföld önkormányzataihoz!

Tisztelt Elnök Urak!

Tisztelt megyei és helyi önkormányzati képviselők!

Tisztelt Polgármester Urak!

           Románia miniszterelnöke kifejezte azt a szándékát, hogy Kovászna és Hargita megyét, az ott élők akaratának semmibevételével, elszakítva Marosszéktől egy olyan fejlesztési régióba sorolja be a román hatalom, amely nem felel meg a helyi közösség érdekeinek és hagyományainak, de ellentétesek Románia nemzetközi kötelezettségvállalásaival is.

            A Székely Nemzeti Tanács 2009 januárjában azzal a kifejezett szándékkal kezdeményezte a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés összehívását, illetve létrehozását állandó intézményként, hogy az elébe menjen a közigazgatási átalakításnak, és ne engedje meg, hogy Székelyföldet szétdarabolják, és idegen, más kultúrájú régiókba olvasszák. Sok magyar közszereplő, sok önkormányzati képviselő nem értette meg a lépés fontosságát, így a Székelyföld területi egységére vonatkozó elvi nyilatkozatot a másfélezer önkormányzati képviselőből csak négyszázan támogatták. Ezt a román miniszterelnök a gyengeség jeleként, a székelyek közötti konszenzus hiányaként értelmezhette, és ma messzebb mer elmenni a magyarellenességben, mint Nicolae Ceausescu az 1968-as közigazgatási reform idején.     

            Arra kérjük önöket, arra kérjük ezúton Kovászna és Hargita megye önkormányzatát, és a marosszéki helyi önkormányzatokat, hogy határozottan lépjenek fel választóik érdekeinek védelmében, lépjenek fel a központi hatalom jogsértő tervezete ellen, és akadályozzák meg annak kivitelezését a rendelkezésükre álló eszközzökkel.

            Elvi nyilatkozatban, tanácsülésen ítéljék el a miniszterelnök Székelyföld feldarabolására vonatkozó kijelentését, helyezzék kilátásba az együttműködés megtagadását a román kormánnyal amennyiben az nem áll el a jogsértő tervtől, készítsék fel a két megye lakosságát a tömeges tiltakozásra.

            A megyei és helyi önkormányzatok joga és lehetősége, hogy népszavazáson kérjék ki a helyi lakosság véleményét, a helyi lakosság joga és lehetősége, hogy népszavazáson mondjon véleményt akar-e a kormány tervének megfelelő régióhoz tartozni. 

            Kérjük önöket, hogy tanácsi határozattal csatlakozzanak a Székelyudvarhelyi Önkormányzati Nagygyűlésen elfogadott, Székelyföld egységére vonatkozó elvi nyilatkozathoz, és követeljék, hogy a régiók kialakítása során a román kormány vegye figyelembe a helyi közösség akaratát, és tartsa tiszteletbe Románia nemzetközi kötelezettségvállalásait.

            A felhíváshoz függelékben csatoljuk a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlésnek Székelyföld egységére vonatkozó nyilatkozatát.

Marosvásárhely 2010. június 28.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke

Izsák Balázs