Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 4., kedd

7.815 - Brüsszelnek nincs joga beleszólni a magyarországi válságadók ügyébe - reagált Orbán Viktor

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Orbán Viktor is reagált a külföldi kritikákra
2011. január 4. | 17:15 Portfolio.hu
    
Brüsszelnek nincs joga beleszólni a magyarországi válságadók ügyébe - reagált Orbán Viktor a napokban felerősödött külföldi kritikákra a Deutsche Welle beszámolója szerint. A kormányfő elmondása szerint a Magyarországon működő nagyvállalatok sorsát össze kell kapcsolni az ország sorsával.

Nem számít, hogy melyik európai vezetővel találkozok, a Magyarországon működő vállalatok kapcsán biztosan elmondom nekik, hogy a vállalatokkal együtt sírunk és együtt nevetünk - magyarázta a miniszterelnök, hogy a gazdaság és a külföldi cégek nagy mértékben egymásra vannak utalva.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy a Magyarországon működő nagyvállalatok sorsát össze kell kapcsolni az ország sorsával. Nem folytatódhat az, hogy amikor mi sírunk, ők nevetnek, vagy amikor mi nevetünk, ők sírnak - emelte ki a miniszterelnök a a Deutsche Welle cikke szerint.

Brüsszelnek nincs joga beleszólni a magyarországi válságadók ügyébe - tette hozzá. A cikk ugyanakkor megjegyzi, hogy nem mindenki ért egyet ezzel a kijelentéssel.

Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője a Deutsche Welle-nek nyilatkozva kijelentette: nincs problémánk az egyes tagállamok költségvetési- és adóintézkedéseivel, ám a szabályoknak az egyenlőségre kell épülniük. Meglátása szerint nem járható az, hogy egyeseket jobban adóztassanak. Hasonló okokból kifolyólag korábban az Európai Bizottság már más uniós tagállamok ellen is indított eljárást - tette hozzá Bailly.

Nem külföldellenesek a válságadók

Győri Enikő európai ügyekért felelős államtitkár az MTI tudósítása szerint kedden visszautasította azt a véleményt, hogy azok diszkriminatívak és külföldellenesek lennének.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy mi a véleménye a 13 európai nagyvállalat Brüsszelnek címzett leveléről, amelyben kifogásolják az adókat, az államtitkár azt mondta: a problémákat itthon kell kezelni, "jó lenne, ha a gondjainkat, problémáinkat itthon beszélnénk meg".

2011.01.04 14:00
A kormány szerint nem külföldellenesek a válságadók

Támadás indult a kormány ellen külföldön

Mint ismert, az elmúlt napokban felerősödtek azok a külföldi hangok, amelyek élesen kritizálták a magyarországi válságadók bevezetését. A hétvégén a Die Welt című német lap online kiadása számolt be arról, hogy tizenhárom jelentős európai nagyvállalat elsőszámú vezetője szankciókat követel a magyar kormány ellen.

A német gazdasági miniszter ezek után hétfőn hivatalosan csatlakozott a bírálók táborához. A Süddeutsche Zeitung cikkében Rainer Brüderle úgy fogalmazott, hogy "az olyan adók, amelyek elsődlegesen külföldi vállalatokat sújtanak, alapjaiban problémásak az európai belső piacon". A német gazdasági miniszterhez hasonlóan osztrák kollégája, Reinhold Mitterlehner is osztja a magyar válságadókat érintő külföldi bírálatokat.

2011.01.03 15:33
Az osztrák miniszter is a válságadók bírálói között

Hétfőn jelent meg az a hír is, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a magyarországi különadókat. A Reuters tudósítása szerint Olivier Bailly szóvivő a tájékoztatón elmondta: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a távközlési, az energetikai és a kiskereskedelmi szektor különadói 2013 után is fennmaradnának.