Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 6., csütörtök

7.858 - Török Gábor szerint zsákutcába jutott a Fidesz

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Török Gábor szerint zsákutcába jutott a Fidesz
2011.01. 5. 09:12 Hír24

A politológus szerint nem lesz palotaforradalom, de már a pártnak is kínos a médiatörvény.

A Vision Consulting vezetője szerint csak látszólagos, hogy a médiatörvényt ért "példátlan nemzetközi kritikák" nem hatnak a Fidesz vezetőire, különösen a fiatalabb, nemzetközi kitekintéssel is bírókra.

Török Gábor szerint ebből ugyan semmi látványos nem következik, "nem lesz palotaforradalom", de a többség egyre kényelmetlenebbül érzi magát, látva "az elszabadult hajóágyúkat, amelyek a magyar jobboldal legrosszabb hagyományait hozzák vissza".

Legfrissebb blogbejegyzésében az elemző továbbra is úgy véli, hogy a médiatörvény "a politikai vakság és önsorsrontó politika, nem pedig a diktatúra építésének fontos állomása". Török Gábor szerint éppen ezért a külföldi bírálatok egy része valóban túlzás, félreértés vagy pánikkeltés.

Ennek ellenére olyan veszteségeket szenvedett és szenved el a kormány az amúgy fontos ügyekhez képest huszadrangú médiatörvény miatt, amelyeket egyáltalán nem kellett volna, s ezek alapvetően nehezíthetik meg a valóban lényeges célok érvényesülését.

A politológus szerint a köztársasági elnök komoly szolgálatot tehetett volna a Fidesznek, "ha mer önállóan gondolkozni és dönteni, de éppen a sokéves gyakorlat, az egyszerre lépés rutinja akadályozta meg, hogy a kormány kijöhessen ebből a kényelmetlenül szűk zsákutcából".

Ha a Fidesz engedi, hogy ebben a helyzetben a "szemben a világgal" heroizmusa hassa át és terelje a politikai irracionalizmus irányába a működését, "akkor sorsa nem nagyon lehet más, mint a biztos bukás. Lehetetlen, hogy ez megérje" - zárja blogbejegyzését az elemző.

Török Gábor elemzésében utal arra, milyen sokat árt a Fidesznek az olyan írás, mint a Fidesz-alapító Bayer Zsolté. A Magyar Hírlap publicistáját a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke már fel is jelentette, mivel a médiatörvény elleni tiltakozásokra utalva az 1919-es orgoványi politikai gyilkosságok befejezetlenségén sajnálkozott.

Kalmár Szilárd a Népszabadságnak azt mondta: "Ha a médiatörvény célja valóban az, hogy az uszító és sértő hangokat visszafogja a sajtóban, akkor feltételezhető, hogy Bayer Zsolt lesz az egyik első újságíró, akit a médiahatóság elmarasztal. Ha nem, akkor bebizonyosodik, hogy a törvény célja valami egészen más."