Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 8., szombat

7.893 - Ma Budapest az EU központja > 2011. január 07., péntek, 10:15 hvg.hu/MTI


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Ma Budapest az EU központja
2011. január 07., péntek, 10:15 hvg.hu/MTI

Ma Budapesten tanácskozik az Európai Bizottság (EB), amely az EU soros elnökségének tegnap esti hivatalos átadása után az Orbán-kormánnyal tart közös ülést. Catherine Ashton külügyi főképviselő reggel Martonyi Jánossal tárgyalt, Orbán Viktor és José Manuel Barroso bizottsági elnök négyszemközti megbeszélést is tart, a parlament főlépcsőjén pedig családi fotó készül a magyar kormány és a bizottság tagjaival.

Az Európai Unió soros elnökségét tegnap este a Parlamentben rendezett ünnepség keretében vette át Orbán Viktor az előző soros elnök, Belgium miniszterelnökétől, ma pedig Budapesten közös ülést tart az Európai Bizottság és a magyar kormány.

Reggel a belga és a magyar miniszterelnök közös munkareggelit tartott, ezalatt Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Martonyi János külügyminiszterrel tárgyalt, majd kilenc óra előtt közös sajtótájékoztatót tartottak. A főképviselő sikeres EU-elnökséget kívánt Magyarországnak és elmondta, hogy a magyar külügyminiszterrel kinevezése óta szorosan együttműködött kül- és biztonságpolitikai kérdésekben, és az a cél, hogy ez a kooperáció folytatódjon a magyar EU-elnökség idején a közös uniós célok megvalósításáért.


Ashton és Martonyi Fotó: MTI

Délelőtt a kormány és a bizottság képviselői többek között a gazdasági kormányzásról tárgyalnak majd a Parlamentben, ezután családi fotó készül az Országház főlépcsőjén. Orbán Viktor és José Manuel Barroso ezt követően négyszemközt tárgyalnak majd a miniszterelnöki dolgozószobában, majd együtt lépnek a külföldi és magyar újságírók elé egy közös sajtótájékoztatón.

A miniszterek és államtitkárok és az illetékes biztosok déltől tárgyalnak a legfontosabb uniós támákról öt témakörben (gazdaság, energiapolitika és környezetvédelem, egészségügy, kultúra és sport, kereskedelempolitika és külügyek, illetve igazságügy és belügy), majd a parlamenti programot közös munkaebéd zárja. Délután Orbán és Barroso is részt vesz és beszédet mond az Európai Unió Házának felavatásán a Millenáris Parkban.

Szigorú biztonsági intézkedések

A megbeszéléseket szigorú biztonsági intézkedések között rendezik, a Parlamentnél csütörtök reggel rengeteg rendőrt lehetett látni, az Alkotmány utcában tucatnyi rendőrautó állt. A magas rangú vendégek számára megnyitották a Parlament főkapuját, a lépcsőre vörös szőnyeget terítettek, a bejárat mellett a díszőrség tagjai álltak. A külföldi és magyar újságírók számára a Néprajzi Múzemban rendeztek be sajtóközpontot, ahol kivetítőn követhetik az eseményeket, illetve az akkreditált újságírókat egy csoportban kísérik át a szemközti Parlamentben zajló sajtótájékoztatókra.

A külföldi újságírókat fogadta Schmitt Pál köztársasági elnök is a Sándor-palotában. Az államfő szerint az EU-elnökség óriási feladat, óriási lehetőség Magyarországnak. A köztársasági elnök azt is hangsúlyozta, Magyarországon sajtószabadság van, teljes és maradéktalan. Schmitt Pál kiemelte: bár az elnökség idején a kormányé a főszerep, ő maga is szeretne aktív szerepet vállalni az eseményekben.

Tegnap vettük át a stafétabotot

Magyarország tegnap kora este, a Parlamentben vette át hivatalosan az EU-elnökséget Belgiumtól, 270 vendég jelenlétében kisebb ünnepséget tartottak az Országház kupolacsarnokában, ahol a belga és a magyar kormányfő is rövid beszédet mondott. Yves Leterme hangsúlyozta: Magyarország a történelem során már többször bizonyította erős kötődését a szabadsághoz, ezért bizakodva adja át a stafétát. Bár Belgium eredményeket ért el elnöksége alatt, még sok teendő vár a magyar elnökségre is - tette hozzá.


Átadták a stafétát Fotó: Stiller Ákos

Orbán Viktor arról beszélt, hogy Magyarország a megújulás időszakát éli, a magyarok úgy tekintenek 2011-re, mint az ország megújulásának évére. A miniszterelnök az úgy fogalmazott: "csodát nem tud tenni a magyar elnökség, de képes lehet megdörzsölni a palackot, amelyből ismét előbújhat a szellem, amelyet úgy hívnak, Európa megújulása".

Újabb kritika a luxemburgi külügyminisztertől

Közben nem csitulnak a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos, karácsony óta egyre hangosabb külföldi kritikák: A magyar miniszterelnök tovább provokál címmel közölt brüsszeli tudósítást például pénteki számában a Die Welt, megszólaltatva a luxemburgi külügyminisztert is, aki a médiatörvény kapcsán cselekvésre hívta fel az Európai Bizottságot.

Jean Asselborn szerint a testületnek "érvényt kell szereznie a sajtószabadságnak és a szabad véleménynyilvánítás jogának. Nyilvánvaló, hogy a magyar médiatörvény alapvető demokratikus szabályokat sért, elsősorban az Európai Unió alapjogi chartájának 11. cikkét." A luxemburgi politikus szerint a tét az EU szavahihetősége. A közösség csak akkor lehet szavahihető, ha kifelé azt képviseli, amit belülről átél. A sajtónak kell a kormányt ellenőriznie, nem pedig a kormánynak a sajtót" - jelentette ki, hozzáfűzve: ennek során természetesen be kell tartani alapvető szabályokat, ám azok meghatározása "a törvényhozás feladata, nem pedig egy pártpolitikai dominancia alatt álló médiatanácsé".