Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 18., kedd

8.043 - Meghosszabbította az EU a földmoratóriumot > Semmi, de semmi köze nincs az EU-nak, mert a magyar föld NEM ELADÓ! - KJ

www.nemzetihirhalo.hu *************
Semmi, de semmi köze nincs az EU-nak, mert a magyar föld NEM ELADÓ! - KJ
Meghosszabbította az EU a földmoratóriumot
2011. január 17., hétfő kitekinto.hu

Az Európai Bizottság engedélyezte a külföldiek termőföldszerzésének korlátozására vonatkozó átmeneti időszak három évvel történő meghosszabbítását.

A Bizottság engedett a magyar kormány által szeptemberben beterjesztett kérésnek, amely a 2011 májusában lejáró magyar földvásárlási moratórium három évvel történő meghosszabbítását kérte. A kormány 2010. áprilisában elfogadta azt a részletes indoklást, melyben Magyarország a 2011. április 30-án lejáró földmoratórium meghosszabbítását kéri az EU-tól. A földmoratórium tiltja a külföldiek termőföldvásárlását a magyar piacon, ezáltal védve meg a magyar termőföldeket a külföldi spekulációktól.

A Bizottság a földmoratórium keretében átmenetileg korlátozza Magyarországon a tőkék szabad áramlásának, termőföldekre vonatkozó részét. A hatályos szabályozás értelmében - külföldi magán- és jogi személyek, illetve belföldi jogi személyek nem szerezhetnek földtulajdont Magyarországon 7 - illetve mostmár plusz 3 éves időtartamra, ez alól kivételt képeznek azok az EU-állampolgárok, akik legalább három éve nálunk telepedtek le és mezőgazdasági tevékenységet folytatnak.

Az átmeneti időszak meghosszabbítását a Magyarország által szolgáltatott információk alapján azért hagyták jóvá, mert rávilágítottak arra, hogy a meghosszabbítás nélkül fennáll annak a veszélye, hogy a mezőgazdasági földterületek piacán súlyos zavarok lépnek fel, ha a külföldiek számára engedélyezik a termőföld vásárlást.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt nyilatkozta, hogy "nagy agrárdiplomáciai sikernek" számít a döntés, szerinte a "három éves hosszabbítás időt ad a hazai földszabályozás végiggondolására".

A kérelmében Magyarország arra hivatkozott, hogy olyan jelentős különbségek állnak fenn e mezőgazdasági termelők jövedelemszintje és a magyar termőföldek alapján az egyes tagállamok között, hogy ez aránytalan előnyhöz juttatná a külföldi befektetőket a magyarokhoz képest. Hazánkban a termőföld ára körülbelül egyharmada-egynegyede az uniós átlagnak.

"A jelek szerint a globális válság az átlagnál súlyosabban érintette a magyar mezőgazdasági ágazatot" - vélekedett a Bizottság, amely példaként hozta fel a reáljövedelmek csökkenését a mezőgazdasági ágazatban, de az EU álláspontja szerint a helyzetet tovább súlyosbították a rendkívül rossz hitelfeltételek is.

Magyország helyzetének súlyosságát az EU szerint az váltotta ezenkívül ki, hogy a földtulajdonlás konszolidációja lassan haladt előre és a kárpótlás illetve a privatizáció is hosszú és befejezetlen folyamat maradt. Ezek alapján a Bizottság megállapapította, hogy a magyarországi mezőgazdasági földterületek piacán valóban fennáll a hivatkozott súlyos zavarok veszélye.

"Azért engedélyezzük Magyarország számára az átmeneti időszak további három évvel történő, egyszeri meghosszabbítását, mert hiszünk benne, hogy így képes lesz felkészülni a teljes körű liberalizációra, amelynek révén azután a magyar mezőgazdasági ágazat az Unió belső piacának minden előnyét élvezni tudja" - nyilatkozta Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos.

A Bizottság kérte Magyarországot, hogy a korlátozás fennmaradó idejére gondolja át a korlátozás fokozatos enyhítését, illetve felhívta Magyarország figyelmét arra, hogy jobban használja ki a hátralévő időt- mint az eddig rendelkezésre állót- a felzárkózásra.