Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 19., szerda

8.066 - Orbán azt javasolta: térjünk az ésszerű érvek talajára, ugyanis "Magyarországon éppen a jogállam újjáépítése folyik".

Orbán: Meg vagyok döbbenve
2011-01-19 13:18 hírTV

Meglepetten tapasztaltam, hogy annyi respektábilis ember, Schulz úrtól annyi mindenkin át, sokan komoly tárgyi tévedésekben vannak a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban - kezdte Orbán Viktor viszontválaszát az EP strasbourgi plenáris ülésén.

Rámutatott: a magyar médiatörvény alapján a kiegyensúlyozatlanságot nem lehet szankcionálni, és éppen ezért büntetést sem lehet kiszabni. "Sajnálom, hogy ilyen rútul rászedték önöket!" - fogalmazott Orbán Viktor, majd így folytatta: - Respektálom, hogy Schulz úr a teljesítmény és nem a program alapján kívánja majd lemérni a magyar EU-elnökség teljesítményét.

- Hogyan képzeli bárki, hogy a 21. században, az internet világában cenzúrázhatja bárki is az internetet? Mi az interneten és a Facebookon nyertünk választást. Hol élnek önök? Meg vagyok döbbenve - jelentette ki a magyar kormányfő, hozzátéve, hogy az eddig érvényben lévő médiatörvény alapján bármikor meg lehetett szüntetni egy lapot.

Orbán azt javasolta: térjünk az ésszerű érvek talajára, ugyanis "Magyarországon éppen a jogállam újjáépítése folyik". Emlékeztetett, hogy akik most annyira tiltakoznak, valami különleges okból nem emelték fel a szavukat, amikor a titkosszolgálatokat és a rendőrséget politikai célokra használták, és amikor közérdekű adatok eltitkolása miatt idáig jutott Magyarország. MNO

Orbán Viktor: Számunkra ez most egy történelmi igazságtétel

Megtiszteltetés, hogy itt állhatok önök között. Önök minden félévben látnak itt egy miniszterelnököt az Európai Unió soros elnökeként, de számunkra ez most egy történelmi igazságtétel - fogalmazott Strasbourgban Orbán Viktor kormányfő az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az ülés néhány képviselő performance-ával kezdődött, a honatyák a médiatörvénnyel kapcsolatos vitákra emlékeztetve ragasztót tettek a szájukra, amire Orbán úgy reagált: "otthon érzem magam".

A kormányfő kijelentette: Magyarország adta a legtöbb vért a szabadságért és a demokráciáért a huszadik században, és 1956-ban először szállt szembe fegyveresen a Szovjetunióval. Orbán emlékeztetett arra is, hogy hazánk felhívta a világ figyelmét, hogy a kommunizmus nem egyszerűen egy veszedelmes doktrína, hanem veszélyezteti az egész nyugati civilizációt.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország az európai egység ügyét fogja szolgálni. "Mi egységes Európában voltunk és vagyunk érdekeltek, ennek az egységnek a megtartásához viszont erő kell. Húsz évvel ezelőtt volt erő az újraegyesítéshez. Úgy vélem, ma ugyanolyan súlyú a kihívás, és egyben az unió legnehezebb éve előtt állunk" - fogalmazott a magyar miniszterelnök. Úgy gondolta, hogy Európának ezért egységesnek kell lennie, de a kontinens és persze Magyarország csak akkor lehet erős, ha az Európai Unió is erős.

A kulcsszó a munka

"De honnan merítheti az erejét Európa? Emellett az is roppant fontos kérdés, mi az, ami gyengíti ma Európát?" - tette fel a kérdést Orbán Viktor. "Gyakorlatias probléma a miénk, az angolban is egyszerű szó, úgy hívják: adósság. Európa számára ez jelenti ma a legnagyobb kockázatot. Ezt - véleményünk szerint - egyetlen erővel lehet legyőzni, ez a munka" - fogalmazott egyértelműen a magyar kormányfő. "Ha nincs munka, nem lesz pénz sem, akkor pedig jön az adósság, és persze jön a hitel" - tette hozzá. "A mi civilizációnkat a munkát megbecsülő mentalitás tette sikeressé. Nem tehetjük meg, hogy adóssággal terheljük gyermekeinket. El kell fogadnunk, hogy csak akkor juthatunk hozzá valamihez, ha megdolgoztunk érte."

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy az adósság diagnózisában mindenki egyetért, a terápia tekintetében viszont eltérőek a vélemények. Nincs azonban sok idő a vitára. - Bátorságra, dicsőségre van szükség, hogy úrrá tudjunk lenni az adósságon - vélte a miniszterelnök.

Parlamentbarát elnökségre készülhetnek

"A magyar elnökség munkájának középpontjában ezért a gazdasági kérdések állnak, ez a mi prioritásunk. Az irány helyes, de további erőfeszítések kellenek, emellett pedig az alapszerződés módosítására is szükség lesz".

A magyar miniszterelnök a gazdaságpolitikai koordinációt, és a fenntarthatóságot is a fontos elnökségi célok közé sorolta, ezek megvalósításához pedig hat jogszabály elfogadásához kért támogatást.

"A magyar elnökség parlamentbarát lesz. Az eddigieknél sokkal hatékonyabban kell majd összehangolni a strukturális irányítást" - szögezte le Orbán Viktor. - A szemeszter megkezdődött, és az ehhez nyújtott segítségért szeretnék köszönetet mondani Barroso elnök úrnak. Jó esélyünk van arra, hogy a korábban nagy deficittel küszködő országunk kilép a válságból, erre óriási szükség lesz kredibilitásunk megőrzéséhez".

"Európa hiába okos, ha nincsen szíve"

Orbán elmondta, a magyar elnökség kiemelt célja az energiapolitika és az innováció. Jól látható és átjárható energiapolitikát akarnak létrehozni, és az elmúlt 40 év gyakorlatától eltérve a kelet-nyugat vonalba bevonják az észak-déli irányt is.

A célok között említette a romastratégiát is, véleménye szerint "Európa hiába okos, ha nincsen szíve". Bár nem bocsátkozott részletekbe, elmondta, igyekeznek a szociális beilleszkedést megteremteni. Szerinte minden nemzet a tűzzel játszik, hiszen ha záros határidőn belül nem születik megnyugtató európai romastratégia, a már letelepedett romák újra a nomád életforma felé fordulnak.

Szólt még a bővítésről is. Úgy fogalmazott, tudja, hogy Európán "bővítési frász" uralkodik, hiszen mindenki a belső gondjaival van elfoglalva. Ugyanakkor úgy véli, ez a munka még nincs befejezve, hiszen nem minden európai nemzet tagja az uniónak. Példaként említette Horvátországot, akik jobb gazdasági mutatókat produkálnak, mint hazánk. Hangsúlyozta Orbán, mindent megtesznek azért, hogy a horvátok csatlakozása elnökségünk alatt már az aláírás fázisába jusson. A miniszterelnök szerint kontraverzális téma a schengeni övezet bővítése is, úgy véli, a csatlakozó országok jól felkészültek és ő mindig ki fog állni mellettük. Az idő rövidsége miatt már csak érintőlegesen tudta a további célokat megemlíteni, úgy mint a Duna-stratégiát, a klímaváltozás kérdését. Hangsúlyozta, meg kell vitatni a családpolitikát és a demográfiai helyzetet is, a vallásszabadság kérdését, valamint fel kell lépni a keresztényüldözés ellen.

Orbán Viktor beszédét úgy folytatta, tudja, mindannyian politikusok, akik a teremben helyet foglalnak, saját elvekkel, szempontokkal és érdekekkel. Ezek mellett viszont kérte: ne keverjék össze a magyar belpolitikai kérdéseket érintő kritikákat az európai uniós elnökséggel. Azt mondta, össze lehet, de akkor ő "készen áll a harcra", hogy megvédje országát, de a belpolitika és az uniós ügyek keverése az Európai Uniónak is árthat. Emlékeztetett, a médiatörvény kapcsán is a józan ész talajára terelődött a vita, Magyarország áll az uniós biztosok vizsgálata elé. "Ez nem szkander- vagy hiúsági kérdés" - vélte és hozzátette: a kommunizmus elnyomásával megküzdő hazánkra mindig lehet számítani a szabadságért vívott harcokban.

Európa a második világháború okozta romhalmaz felett is képes volt létrehozni a nemzetek közötti együttműködést, így Orbán véleménye szerint ez a mostani történelmi viszonyok közepette is sikerülni fog. "Közös célokat csak közös értékekre lehet alapozni. Meg kell adni a tiszteletet és alázattal fordulni a másikhoz" - zárta beszédét Orbán. (da) MNO

Kapcsolódó cikkek:
   Orbán: Támogatni fogják az elnökségi programunkat
   Orbán Viktor ismerteti az uniós elnökség program