Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 23., vasárnap

8.149 - Már Győrött is önkéntes tartalékosok őrzik a laktanyát

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Már Győrött is önkéntes tartalékosok őrzik a laktanyát
Demeter Ferenc 2011-01-02 14:48:00 Honvédelem
   
Január 2-án Győrben, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél az önkéntes tartalékosok ünnepélyes keretek között, a sajtó jelenlétében vették át az őrzés-védelmi feladatokat. Az országos média képviselői a helyszínen tájékozódhattak az új rendszerről, az önkéntes tartalékosok felkészítésének helyzetéről és a feladataikról.

Fotó: A szerző felvételei

Az önkéntes tartalékosok a szolgálat ünnepélyes átadás-átvételére az őrszoba előtti alakuló téren sorakoztak fel. A laktanyában megjelenteket Bozsóki Attila mérnök alezredes, ezredparancsnok-helyettes köszöntötte. A Himnusz eléneklése után a régi őrparancsnok engedélyt kért a őrszolgálat átadás-átvételének a megkezdésére. A régi és az új őrség tagjaiból járőrcsoportok alakultak és megkezdték a procedúrát. A szolgálatba lépők közös járőrözéssel ellenőrizték a védett objektumok zártságát, valamint a zártságot bizonyító pecsétek épségét. A sajtó képviselői ez idő alatt megismerkedhettek az őrszobával, a készenléti, a pihenő, és az egyéb kiszolgáló helységekkel.

Az őrségváltást követően Bozsóki alezredes tájékoztatta a sajtó képviselőit a látottakról. Elmondta: "tartalék nélkül nincs hadsereg! Az új honvédelmi vezetés stratégiai célkitűzését valósította meg azzal, hogy megteremtette a működőképes önkéntes tartalékos rendszert."

A parancsnokhelyettes hozzátette: "az alapokat az országgyűlésben rakták le, amikor a honvédelmi miniszter előterjesztésére, a képviselők módosították a kétharmados többséget igénylő honvédelmi törvényt. Ezt követően, az első ütemben, november és december hónapokban sor került az önkéntes tartalékosok kiképzésére."

Az ezred parancsnokhelyettese hangsúlyozta azt is, hogy az önkéntes tartalékosok teljesítették a számukra előírt kiképzési követelményeket, és az előre meghatározott határidőben, január 1-jén átvették a laktanya őrzés-védelmét.

A tájékoztatóban elhangzott: "míg a tavalyi évben a Magyar Honvédség csak tizennyolc tartalékos katonával rendelkezett, addig 2011-ben már közel kettőezer önkéntes tartalékos teljesít szolgálatot."

Bozsóki ezredes megemlékezett az ezred 2010-es évéről is. Kiemelte: jelentős részt vállaltak az árvizek elleni védekezésben, valamint Devecser-Kolontár térségében a vörös iszap okozta károk felszámolásában. Leszögezte: ezeknél a katasztrófáknál szembesültek azzal, hogy milyen nagy szükség van a szervezett katonai erőre és ezen belül a tartalékosokra.

"Tartalékok nélkül az adott szintű parancsnok csak tehetetlen szemlélője lehet a kialakuló vészhelyzetnek, katasztrófának. A védelmi tartalék felállításával elsősorban a klasszikus területvédelmi, a katasztrófa védelmi feladatokat, illetve az úgynevezett honvédségi kritikus infrastruktúra védelmét tudjuk biztosítani" - mondta.

Az alezredes a továbbiakban az ezred sajátosságairól beszélt. Kiemelte: "a laktanya sok tekintetben eltérően működik a Magyar Honvédség többi kaszárnyájához képest. A nálunk rendszeresített technikai eszközök védelme, fokozott odafigyelést követel meg. Így a kapuban eddig is katonáink látták el a szolgálatot, mert a laktanyai beléptetést nem engedhettük át civil biztonsági szervezeteknek. Csak a lezárt, lepecsételt hangárak, valamint raktárak őrzését bíztuk a polgári őrségre. Január 1-től újra katonák, önkéntes tartalékosok őrzik a laktanyát" Ez a változás teszi lehetővé számukra azt is, hogy a hivatásos és a szerződéses állományuk még többet tudjon a kiképzéssel foglalkozni és ezzel az alapfeladatának, hivatásának még jobban meg tud majd felelni - tette hozzá a parancsnokhelyettes.