Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. július 6., csütörtök

22.356 - Vizi Szilveszter elnök úrnak, a Magyarország Barátai Alapitvány elnökének


Feladó: Liptakbela via Hungarian-Lobby
Dátum: 2017. július 6. 13:51
Tárgy: (Hungarian-Lobby,553) Vizi Szilveszter elnök úrnak, a Magyarország Barátai Alapítvány elnökének
Címzett:

​NYÍLT LEVÉL!


2017 július 6, Stamford

 

Vizi Szilveszter elnök úrnak

Magyarország Barátai Alapitvány elnökének

 

Kedves Szilveszer!

 

Köszönettel nyugtázom magazinotok júniusi számát és azt, hogy, mint a MOBA elnöke, május 7-én átadtad a Magyarország Barátai Dijakat, Renhard Olt ujságirónak, az AMSz vezetőinek és nekem, mint a Magyar Lobbi irányítójának. Nagy megtiszteltetés lobbink munkájának ezen elismerése, szépen köszönöm.

 

Ami viszont elszomorított az az előző lapon megjelent: "Paks II: se veled, se nélküled élni nem lehet?" című, névtelen irás, mely sok valótlanságot tartalmaz. Itt csak egyet említek meg: azt írja a névtelen szerző, hogy gigawattonként évente az olaj 4, az atom 0.1-0.3 halálesetet okoz, tehát az atom biztonságosabb az olajiparnál. Ez az információ a Paul Scherrer Intézettől származik, mely a World Nuclear Associationnak (az atomipar szervezete) lobbizik és köztudomásúan diszinformációt terjeszt. Scherrer úgy manipulálta elő a 0.1-0.3 halálesetet, hogy csak a azonnali haláleseteket számolta és elhanyagolta a rádióaktivitás okozta későbbi következményeket.

 

Példaként említem Chernobylt, mely 100 millió Curie rádióaktivitást bocsájtott a levegőbe. Itt a Nemzetközi Atomenergia ügynökség 56 közvetlen halálos áldozatot tart nyilván (47 munkást és 9 gyermeket), valamint úgy becsüli, hogy körülbelül 4,000 ember halt meg a későbbiekben a balesettel kapcsolatos betegségekben és e mellett 41,000 rákesetet okozott világszerte. Tehát az áldozatok száma nem 56, hanem 4,000 halálos és 41,000 rákesetet. ( International Journal of Cancer).  Forrás: "World Health Organization report explains the health impacts of the world's worst-ever civil nuclear accident". Tudnunk kell azt is, hogy az elmúlt 100 évben a rákesetek száma világszerte drasztikusan és egyenes arányban növekedett a rádióaktivitásával.  

 

Megjegyzem még, hogy a magazinotokban megjelent névtelen írás nem is említi, hogy Pakson 2003 április 10-én egy INES 3-as szintű és 2009 május 4-én egy INES 2-es szintű incidens következett be (Fukushima és Chernobyl INES-7 voltak) és azt sem tudjuk, hogy Paks környékén milyen a  rákos megbetegedések aránya az országos átlaghoz viszonyítva, mert fel sem mérték.  Nem szabadna ilyen cikket egy tekintélyes magazinban kinyomtatni! Sajnos sejtem, hogy ez a cikk a belpolitikai helyzet miatt olyan amilyen, pedig hát nincs jobb meg baloldali atomerőmű, hanem csak veszélyes meg biztonságos van és Paks II akkor is egy szörnyűség, ha újabban keletre orientálódik Magyarország  (míg a lengyelek nyugatra).

 

A Magyar Lobbi azért indított aláírásgyűjtést az erről való népszavazás kiirása érdekében (amit a Kuria nem utasíthat el, csak az Alkotmánybíróság!), mert a fent említetteken kivül, Paks II a következő okokból is elfogadhatatlan:

 

  • Mert nem akarunk Pakson új Fukushimát! Mert hiába cserélték le a teljes magyar "vezérkart" a Paks II. projekttársaságnál, az orosz tervek nem csak rosszak, de még meg sem érkeztek!
  • Mert a Kúria arra vonatkozó döntése, hogy lehet-e népszavazás nemzetközi szerződések felbontásáról nem csak alkotmányellenes, de a nemzetközi jogot is sérti, mert ilyen döntést csak az Alkotmánybíróság hozhat.

    Mert a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjába (MTA EK), a biztonsági tervek még meg sem érkeztek és ezért egyenlőre még nem is lehet modellezni, szimulálni az atomerőműben fellépő jelenségeket vagy azok biztonsági következményeit. Márpedig e nélkül az Országos Atomenergia Hivatal nem adhatja ki a működtetési engedélyt!
  • Mert veszélyes és elavult a tervezés: így például áramszünet esetén nincs más csak dizel "backup", nincs automatikus gravitációs hűtés, nincs kettős védő-épület és nincs nitrogén atmoszféra!
  • Mert nincs kibervédelem és igy kibertámadás esetén (mint a napokban történt Csernobilban), kézi kezelésre szorul az erőmű. (Úgy a 2003-as, mint a 2009-es paksi baleseteket a kézi kezelés okozta!)
  • Mert energia függetlenségünk legnagyobb ellensége Paks II, mert generációkra kiszolgáltatottá tenne bennünket az oroszoknak, gyermekeinket pedig félelmetes adóssággal terhelné!
  • Mert Paks II ára annyi, mint az évi költségvetésben a kutatásra és fejlesztésre (R&D) beütemezett összeg huszszorosa!
  • Mert az oroszok Euróban követelik tőlünk úgy a kamatot, mint a törlesztést és ezért kiszolgáltatottak vagyunk a valuta-árfolyam változásának.
  • Mert a világon nincs egyetlen 60 éve működő reaktor sem és Paks II-t annyira tervezik! (Kellene valakinek egy 60 éves gépkocsi?)
  • Mert a világon az atomerőművek átlag építkezési ideje 10.4 év és Paks II felépülését 5-re tervezik.
  • Mert a szerződés fontos tételeit titkosították. Nem hozták nyilvánosságra, hogy ha elhúzódik az pikkelyezés, akkor ki fizeti a költségeket, azt sem hozták nyilvánosságra hogy mikortól fizetjük a kamatokat, mit fizetünk az üzemanyagért és mit az atomszenny eltávolításáért, mi történik, ha a Rosatom tönkremegy (az S&P a szemét "junk" kategóriába sorolja a vállalat értékpapírjait), vagy mi történik, ha az Ukrajnán áthaladó szállítás engedélyét visszavonják, stb.
  • Mert az atomenergiával termelt áram drágább, mint a földgáz energia, és mert a saját geotermális energis készletünk (Európa legnagyobb készlete), ingyen van
    ​ ​
    ugyanúgy mint a nap vagy szél energiáink, melyek, kimeríthetetlenek, tiszták és nem teszik adóssá, kiszolgáltatottá népünket.

Javasolnám tehát az idézett cikk szerzőjének megnevezését és korrekció közlését. Rád, mint a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökére, remélem számíthatunk ebben és azt is remélem, hogy a Magyarország Barátai Alapítvány támogatja majd a népszavazási akciónkat.

Az alábbi könyvem részletesen ismerteti azt amit itt csak futólag említettem és remélem azt is, hogy meggyőz arról, hogy a következő Fukushimának nem szabad Pakson bekövetkeznie! Ezért küzdünk ma és remélem ugyanúgy sikeresek leszünk, mint 25 éve voltunk, amikor megakadályoztuk a betonmonstrum megépülését Nagymaroson.  

 

Őszinte tisztelettel,

​​
Lipták Béla