Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. március 13., szombat

4.940 - A Kurultaj főszervezője a Magyar- Turán Alapítvány!

Von: Hegedüs Endre
Gesendet: szombat, 2010. március 13. 17:06
An: Kutasi József

Betreff: A Nagy Kurultaj (Forrás: Nemzeti Hírháló)

 

Nagy-Kurultaj
   (Bugac 2010. Augusztus 6-7-8)


A Kurultaj (2008 augusztus 8-9-10) Magyarország eddigi legnagyobb hagyományőrző rendezvénye volt. A Kurultáj szertüzénél megfogadtuk 2010-ben megrendezzük a Nagy- Kurultajt amelyre a kazakisztáni Madjar törzs és a kazak delegáción kívül, további rokonnépeket is meghívunk. Az idő elérkezett, a nagy munkát megkezdtük...

A rendezvény alapjait tulajdonképpen Bíró András Zsolt magyar antropológus és humánbiológus (a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának kutatója) egyik kazakisztáni tudományos expedíciója rakta le. A 2006-os expedíción gyűjtött adatok és genetikai (DNS) minták tudományos elemzése során (Y-kromoszóma analízis) bizonyítást nyert, hogy a kazakisztáni Madjar törzs és a Kárpát-medencei magyarok között nem csak névhasonlóság (névegyezés) hanem genetikai kapcsolat is fennáll. A kutatások eredményeit a Világ egyik legrangosabb tudományos lapjában az American Journal of Physical Anthropology -ban publikálták. A tanulmány nemzetközileg is nagy feltűnést keltett és számos elismerést hozott a kutatócsoportnak. A kutatások eredményei Kazakisztánban és más Közép-ázsiai országokban is számos folyamatot indítottak el, és felhívták a figyelmet Magyarországra.

A Nagy-Kurultaj rendezvényei a 2007 évi első és a 2008 évi második Kurultaj szellemiségében folytatódnak. A Nagy-Kurultaj célja a magyar kultúra valamint a sztyeppei lovasnomád (rokon) kultúrák bemutatása, az összetartozás érzésének erősítése a nemzetrészekkel, a rokoni kapcsolatok erősítése a közép- és belső- ázsiai, anatóliai, kaukázus-vidéki rokon népekkel. Tisztelgés a magyar hagyományban és a rokon népek tudatában is élő nagy és tisztelt Ősök előtt, mint Attila, Baján kagán, Madjar baba, Karcig batir.

Az ünnepségen azokat a hagyományokat és értékeket jelenítik meg, amely a magyar kultúra és hagyomány szerves részeit képezik (hagyományos magyar mondák és legendák, népzene, néptánc). Olyan valós történelmi eseményeknek állít emléket, amelyeket szakmai alapon is bizonyítottak (történeti forráselemzés, régészet). A nemzetek közötti rokoni kapcsolatok esetében is azokat a szálakat próbálja erősíteni a rendezvény, amelyek tudományosan is megalapozottnak (antropológia, genetika) mondhatók.

A Kurultaj főszervezője a Magyar- Turán Alapítvány, mint közhasznú szervezet. Társszervező: Bugac település önkormányzata. A rendezvény hivatalos honlapja a
www.kurultaj.com.

A rendezvény hivatalos lapja a Kurultáj újság, amelyet a Magyar- Turán Alapítvány ad ki április hónaptól kezdve. A rendezvénnyel kapcsolatos, közlemények, felhívások, információk csak akkor hivatalosak, ha ezen (fent említett) fórumok valamelyikén is megjelennek.

A főszervezők és a Turán Szövetség semmilyen munkakapcsolatban nem áll a Magyarok Szövetségével. A Kurultaj szervezésében a Magyarok Szövetsége sem közvetlenül sem pedig közvetetten nem vesz részt.

A Kurultaj műsorában elsősorban a legkiválóbb hagyományőrzők színvonalas bemutatói kapnak helyet. A seregszemlékre, felvonulásokra és egyéb közösségi megmozdulásokra, versenyekre minden hagyományőrző csapatot (amely az öltözeti és viselkedési alap-elvárásoknak megfelel) szeretettel várunk.

Az ünnepségre felépül egy egyedi történelmi hangulatot árasztó, honfoglalás-kori tábor (szállás). A tábor felépítésében fontos hangsúlyt kap a történeti hűség. Az építkezések és a programok kialakítása szakemberek (régészek, történészek, antropológusok, etnográfusok) bevonásával történik.

A rendezvény helyszíne a Bugac (Bács- Kiskun Megye) település külterülete. A Kiskunsági Nemzeti Park határában az ország egyik legszebb, szikes pusztás (futóhomokkal és ősborókásokkal tarkított) vidéke ad otthont az ünnepnek, az előző bösztörpusztai helyszínnél két- és félszerer nagyobb területen. A területet gépjárművel, aszfaltozott úton, 3 irányból lehet megközelíteni.

A rendezvény időpontja: augusztus 6-7-8.


A háromnapos programban szerepel a delegációk fogadása ünnepélyes műsorral. A főszervezők, a főbb díszvendégek és a delegációk vezetőinek beszéde után, felvonulnak a látványos megnyitóhoz a hagyományőrző lovas és gyalogos hadak. A megnyitó után történelmi élőképeket mutatnak be a résztvevők a nagyszínpad előtti 'küzdőtéren". A nap további részében bemutatók, előadások, kiállítások, sport versenyek, vetélkedők, interaktív programok, zenei és táncprogramok zajlanak a tábor több részén is egy időben. A tábor területén hatalmas kézműves vásár is lesz (a részvétel csak szakmai minőségellenőrzés után lehetséges).

A második és harmadik napon a bemutatók és műsorok mellett a delegációk tanácskozására és szakrális programokra (szertűz, életfa szentelés) is sor kerül. A Kurultaj műsorrendjének vázlata áprilistól megtekinthető lesz a honlapon.

Eddig több mint 130 Kárpát-medencei magyar hagyományőrző és kulturális csoport jelezte a részvételi szándékát. Eddig soha nem látott méretű lovas bemutatók, gyalogos harci bemutatók, valamint ügyességi és gyorsasági lovasversenyek teszik egyedülállóvá ezt a három napot. Ez lesz a hagyományőrzők legnagyobb Kárpát-medencei seregszemléje, melyre Erdély saját haddal készül.

A Kurultaj néhány napra a Türk- Hun világ központjává teszi hazánkat.
A számos Kárpát-medencei díszvendég mellett az ünnepségre további 11 országból érkezik küldöttség:
Kazakisztán, Üzbegisztán, Törökország, Azerbajdzsán, Kirgízia, Türkmenisztán,
Ujgurisztán /Kína/, Baskíria /Or.f./, Tatársztán /Or.f./, Csuvasföld /Or.f./, Tuva /Or.f./, Karacsáj- Balkárföld /Or.f./, Dagesztán /Or.f./, Csecsenföld /Or.f./, Jakutia /Or.f./, Mongólia, Gagauzia /Moldávia/ és Bulgária.

Delegációnként is több magas rangú személy jelezte részvételét.

A küldöttségek többsége saját műsorral is készül (lovasbemutató, harci bemutató, előadások, zene és tánc programok)
A Kurultaj nem csak egy néhány napos ünnep, hanem egy hosszú út első lépése. egy nagy közös építő munka, amelyben az azonos értékeket valló közösségek együtt dolgoznak, küzdenek és "összekovácsolódnak".
A hosszú munka és szervezés bevégeztével, pedig örömteli szívvel ünnepelhetnek a magyarok és a távoli vidékekről érkezett rokonok, példát mutatva, országnak-világnak és a jövő nemzedékeknek!

Szeretettel: a Kurultaj szervezői

2010. kikelet hava 12. napján