Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. április 8., csütörtök

5.341 - Kecskemét Város > ORSZÁGZÁSZLÓ

From: Vörös László
Date: 2010. április 07.
Subject: Országzászló - sajtóközlemény
To: Kutasi József
 

ORSZÁGZÁSZLÓ - SAJTÓKÖZLEMÉNY

Kezdeményezők: Honvéd Hagyományőrző Egyesület, Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon, Kecskeméti Református Egyházközség, Bács-Kiskun Megyei Történelmi Igazságtétel Bizottság, Kecskeméti Lokálpatrióták Egyesülete, Porta Közhasznú Egyesület, Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A magyar identitást és összetartozást jelképező országzászlók a Trianoni békediktátum utáni években, majd a rendszerváltozást követően sorra kerültek felállításra országszerte. Kecskemét város vezetése már 1940-ben írt ki pályázatot hősi emlékmű és országzászló elhelyezésére a főtéren, ez azonban nem valósulhatott meg.

A trianoni szerződés 90. évfordulójára 2010. június 4-én emlékezünk, ezen a napon kerül felavatásra a leendő emlékmű.

Az Országzászlóval szemben támasztott művészi igények, elvárások megfogalmazásához külön szakértői csoport alakult. A szakmai előkészítés során több helyszín vizsgálatára került sor, a koncepciótervek egyszerű meghívásos pályázat útján kerültek elkészítésre 6 építőművész-közösség megkeresésével.

A több hónapos előkészítő munka eredményeképpen Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. február 4-i ülésén döntött az Országzászló elhelyezéséről:

       A felkért szakértői munkacsoport és a kezdeményező civil szervezetek által javasolt – a Kecskeméti Építészek Környezetvédő Egyesülete által készített – pályamunkában a Lestár térre helyezett és a történelmi Magyarország kontúrjait ábrázoló nagyméretű terméskő alapzat – bronz zászlótartó rúd együttese kerüljön megépítésre.

       Az Országzászló központi üzenetéül Vörösmarty Mihály Szózat című költeményének első két sora kerüljön a talapzatra: Hazádnak rendületlenül/Légy híve, oh magyar.

·        A felállítás körülményeit megfogalmazó felirat szövege:

A trianoni döntés 90. évfordulóján

állította

Kecskemét Város

történelmi múltunk tiszteletétől indíttatva,

a magyar nemzeti összetartozásba

és a reményteljes jövőbe vetett hittel

2010. június 4.

 

       Döntés közadakozásra történő felhívás közzétételéről az emlékmű megvalósítása érdekében.

 

Fentiek értelmében az Országzászlót Babinszky Tünde, Vásárhelyi Dániel és Katkics Tamás építészek, valamint Balanyi Károly grafikus és Balanyi Zoltán szobrász tervezik és készítik.

Az elkészült terv fő motívuma egy mészkőből készült – Magyarországot a trianoni döntést megelőző állapotában ábrázoló – térkép, mely eltérő szintkülönbségű részekre tagolódik. A térképen a megjelenített városokat bronz korongok jelzik, melyek LED-es megvilágítást kapnak, Kecskemétet nagyobb fényerő emeli ki. A város közelében kap helyet az országzászló 2 db bronz zászlórúddal, a rudak fogják közre a mészkőtömböt, melyen a Szózat első két sora olvasható, felette két bronz angyal tartja a trianoni döntés előtti Magyarország címerét.

 

A tervezett Országzászló helyén jelenleg Fritz János Lestár Pétert ábrázoló mellszobra áll, gondoskodni kell tehát annak a jelenlegivel legalább azonos színvonalú új, végleges elhelyezési helyéről, amelyet előzetesen a szobor szerzői jogtulajdonosa elfogad. Ideiglenes elhelyezése a Közgyűlés március 25-i döntése értelmében a Városháza Díszudvarán történik. 

 

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szakvéleménye a tervekkel kapcsolatban múlt héten megérkezett, a koncepciót a lektorátus jónak találja.

Múlt héten megérkezett az építési engedély is, így április közepén megkezdődhetnek a kivitelezési munkák.


 FELHÍVÁS KÖZADAKOZÁSRA

Városunk képviselő-testülete 2010 februárjában - egy régi kecskeméti szándékot felelevenítve – döntött arról, hogy országzászlót kíván felállítani.

A Trianon-emlékművet a békediktátum aláírásának 90. évfordulójára a Lestár téren kívánjuk felállítani. Az egyszerűségében is impozáns országzászló 29 millió forintos költsége mellett a környezet rendezését is célul tűztük ki.

Ezért Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése felhatalmazásával

közadakozásra

kérem fel városunk polgárait.

 Adományaikat a 11732002-15337544-10020016 számú, „Kecskemét Országzászló elhelyezése" elnevezésű elkülönített bankszámlaszámra fizethetik be, vagy a Polgármesteri Hivatal aulájában elhelyezett perselybe dobhatják. Az arra igényt tartó adományozók nevét az Adományozók Emlékkönyvében örökítjük meg.

   Dr. Zombor Gábor polgármester