Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. április 15., csütörtök

5.499 - A Magyarok Országos Gyűlése első nyilvános beharangozója > Képek a kiállításról:

A Magyarok Országos Gyűlése első nyilvános beharangozója

Amint azt már jeleztük, 2010. április 9-10-én a MOGY-ot belföldi díszvendégként meghívták a nagy múltú kecskeméti Tourex utazási kiállításra.

Több hetes előkészítés után csütörtökön reggel elkezdtük a kiállító tér berendezését. Rengeteg segítő kéz akadt, így estére már minden készen állt. Ezt a munkát a terv megálmodói és kivitelezői, a 7. Dimenzió Építésziroda irányította. Ők tervezték és építették a Bösztörpusztán felállított Hétboldogasszony Hajlékát is, így most sem volt hiány ötletben, tervben, szakralitásban. A képeket tartó tablókat kettős-kereszt alakban állítottuk fel, közepre pedig egy hét törzsből kötött Életfa került a hét törzs fába rótt nevével. A kiállító tér tetejét a gelencei templom kazettás mennyezete borította a csillagos éggel Nimróddal a közepén, valamint mindezek fölé egy Turul madár tárta szét óvón és áldón a szárnyát, amit Simmer Sándor faragott még a tavalyi MOGY-ra.

A késő esti hazatérés után pénteken reggel 6-kor már a jurtát állítottuk. Igyekeznünk kellett, mert a kézművesek e köré települtek. Nyolc óra körül a munkába igyekvő járókelők már egy fellobogózott gyógyító jurtával találkoztak, amit egy kézművesekből álló gyűrű vett körül. Volt itt fafaragó, agyagmíves, bőr-, íj-, furulya-, dob-, fahangszerkészítő, népművészeti árus, valamint megérkeztek a kalocsai pingálóasszonyok is, akik népviseletben festettek (pingáltak) gyönyörű virágokat egy nagy táblára. Itt kapott helyet a Hírös Rovókör is, akik ősi kincsünkkel a rovásírással ismertették meg az érdeklődőket. A lovaskocsira épített kemence sajnos csak délután érkezett meg, de a kenyérsütés azért nem maradt el.

Igazi tavaszi napsütéssel ajándékozott meg bennünket a Jóisten. A téren átsiető embereket illetve a kiállításra betérő látogatókat egy nyüzsgő, élettel teli tér fogadta. Középen állt a történelmi zászlókkal fellobogózott jurta, ahol sokszor sorban álltak a népi gyógyászat után érdeklődők. Körben pedig a kézművesek szorgoskodtak, élőben mutatva meg mesterségük csínját-bínját. A friss szélben hol furulyaszó, hol pedig a tárogató hangja szállt. A kiállításnak otthont adó Művelődési Ház lépcsőjén egy kis színpadon a helyi dalkör énekelt citera kísérettel, majd Vesztergám Miklós tárogatójátékát hallhatták a látogatók. A szomszédos füves területen nagy érdeklődés közepette Baranta bemutató zajlott Molnár Pál irányításával.

A késő délutáni ünnepélyes megnyitóra minden díszvendég megérkezett. A MOGY házigazdájaként Kunszentmiklós polgármestere Bődi Szabolcs köszöntötte az egybegyűlteket, akit a megyei idegenforgalmi vezető követett. Végül Kecskemét polgármestere fejezte ki örömét, hogy ilyen nagy lélegzetű hagyományőrző, a nemzeti kultúránkat ápoló találkozót rendeznek a város közelében és mindenkit arra biztatott, hogy látogassa meg a nyári rendezvényt.

A megnyitó után díszvendégként egy kis fogadást adtunk a belső kiállítótéren. Itt akadt egy kis, néhány perces zökkenő, mert a tervezettnél előbb végződött a megnyitó, de a jó előkészítésből adódóan 1-2 perc alatt terülj-terülj asztal várta a vendégeket, pálinkával, borral, házikolbásszal kecskesajttal, libazsíros kenyérrel.
Érdekes színfoltja volt a kiállításnak az a jelképes pillanata, amikor a Szövetség asztalánál emelték poharukat a szebb jövőre a választáson ellenérdekelt országgyűlési képviselőjelöltek. Ebben az eseményben benne volt minden, amiért a Magyarok Szövetsége küzd. A terített asztalon háztáji finomságok, a fejünk felett a gelencei templom kazettás mennyezete a szárnyát kiterjesztő Turul madárral, a háttérben pedig a hét törzsből megkötött Életfa a rovásjelekkel belerótt hét törzs nevével. Térben és időben átívelve összeért itt minden, amit ma szövetségként nevezünk.

Még pénteken este látványos táncbemutatót tartott a Szent István szobor előtti téren a kunszentmiklósi Kiskun néptáncegyüttes. Ezt követően pedig egy nagy sikerű koncertet adott Szabó Andrea, aki elvarázsolta hangjával a kitartó közönséget. Egy sikeres, élményekkel teli nap volt mögöttünk. Minden, amit elterveztünk valóra vált.

Szombaton reggel borongós időre ébredtünk és dél körül sajnos eleredt az eső. Előtte azonban még a szombat délelőtti bevásárlásaikat intéző embereket be tudtuk csalogatni a kiállításra. Aznap délelőtt igazi moldvai zene szólt a Jászok együttes előadásában, őket a Tönköly zenekar követte. A gyógyító jurtában a Bárka programról is hallhattak az érdeklődők, illetve most már a kemencében sült friss kenyeret is megkóstolhatták a mozgó kemencét építő lajosmizseiek jóvoltából. A szűnni nem akaró eső miatt a kézművesek többsége hazaindult, néhányan azonban behúzódtak a belső kiállítótérbe. És ha már kint nem lehet, a belső térben a képkiállítás mellett folytatódott a zene, ahol egy falusi gazdaság berendezési tárgyaival díszített terület mellett néhányan táncra is perdültek.

Így ért véget ez a MOGY-ot bemutató két nap.

A tapasztalatokat összegezve elmondhatjuk, hogy nagyon sokan látogattak meg bennünket, folyamatos érdeklődés volt kint is, bent is. Az a szándék, hogy igazi minőséget kínáljunk, kézművesben, zenében, gyógyításban, Barantában-táncban, belső kiállító térben, meghozta a gyümölcsét. Rengeteg dicséretet kaptunk, a kézművesek előtt sokat elidőztek az emberek, a szabadtéri bemutatókat nagy érdeklődés övezte, a zenei programok pedig nagyon sikeresek voltak. Benis Miklós gyönyörű szűrét többen megcsodálták, valamint mindenki láthatta, hogy Szabados Péterrel egyetemben milyen szép szál magyar legények a Szövetség vezetői. Többen most döbbentek rá, hogy mi nem is azok vagyunk akikkel eddig összekevertek bennünket. Volt aki tréfásan megjegyezte, hogy ha ilyen a szélsőség, akkor ezt ő is vállalja...

A kiállítás zárása előtt a főszervezővel végigjártuk az idegenforgalmi kiállítókat. Arra kértük őket, ha tetszett nekik amit a Szövetség ezen a hétvégén bemutatott, akkor keressék meg a helyi MSZ-csoportokat akár Hévízen, akár Hajdúszoboszlón, vagy bárhol az országban, mert mindenhol van olyan csapat, akik megtudnak szervezni egy hasonló bemutatkozó kiállítást. Ez egy nagyon szerencsés együttműködés alapja lehet az idegenforgalmi szakemberek és a Szövetség között.

Természetesen több tanulsággal is szolgált ez a hétvége. Ezek jó része technikai jellegű és a szervezéssel kapcsolatos. Amire azonban sokkal jobban oda kell figyelnünk, az a tájékoztatás. Sajnos a helyi tudósítások pontatlanul és hiányosan számoltak be rólunk, és olyan is akadt, aki a személyes ígérete ellenére sem jött el. A jövőben ezt a területet is sokkal alaposabban elő kell készíteni, valamint a lehetőségekhez mérten ellenőrizni, hogy ne következzen be újra, hogy az újságíró szerint a kiállítás díszvendége a Magyarok Világszövetsége(!!!) volt. Ezt a hibát ugyan 5 perc alatt kijavították, miután megkértük rá őket, de amit meg lehet előzni, azt tegyük meg.

Összességében ez egy sikeres bemutatkozó esemény volt, aminek igazi csapatmunka állt a hátterében. Köszönet illet mindenkit, aki keveset vagy többet, de segített. Ismét bebizonyosodott, hogy a közös munkában egyszerűen verhetetlenek vagyunk. Ebben a pár napban is sokan beletették szívüket-lelküket, és ugyan alaposan elfáradtunk, de ennek ellenére mindenki feltöltődve tért haza.

Képek a kiállításról:

Előkészületek

Első képsorozat

Második képsorozat

Harmadik képsorozat

Petőfi Népe

Kecskeméti TV

Valamint az egyik idegenforgalmi kiállító (www.eszakmagyarorszag.hu) képei

Végezetül ne feledjük az Ismerős Arcok zenekar intelmét:
"...
Neked is tenned kell valamit azért,
Hogy magyarnak nevezhesd önmagad!"

Isten áldjon mindenkit, még sok ilyen napokat érjünk!

Sipos Sándor
Kecskeméti Csoport
sipisanyi@gmail.com
30 / 376-4707

  •