Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 4., szombat

7.188 - Török Zsolt azt mondta, a Heti Válasz tulajdonosa, Lantos Csaba csak az elmúlt két évben legalább négy esetben volt tulajdonosa offshore cégeknek, vagy adta el társaságait ilyen vállalkozásoknak.

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Offshore háttér a Magyar Nemzet, a HírTV és a Heti Válasz tulajdonosainál
NOL - MTI 2009. május 8.

Több, a Fideszhez hű média tulajdonosának is van offshore cége, miközben a legnagyobb ellenzéki párt átkozza politikai ellenfelei hasonló vállalkozásait - mondta Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő.


Az MSZP-s politikus egy sajtótájékoztatón közölte: a Magyar Nemzet tulajdonosa, Liszkay Gábor több mint három évig képviselt egy Amerikában bejegyzett offshore céget, amely egyik ingatlanhasznosító vállalkozásának is társtulajdonosa volt.

Hozzátette, hogy a HírTV-t birtokló Töröcskei István egyik pénzügyi cégének társtulajdonosa egy libériai bejegyzésű társaság. Ennek a társaságnak a kézbesítési megbízottja nem más, mint Boros Imre, az Orbán-kormány egykori minisztere - jegyezte meg.

Török Zsolt azt mondta, a Heti Válasz tulajdonosa, Lantos Csaba csak az elmúlt két évben legalább négy esetben volt tulajdonosa offshore cégeknek, vagy adta el társaságait ilyen vállalkozásoknak.

Elmondta: sokan azért jegyzik be a cégüket adóparadicsomokban, mert ott kedvezőbbek az adózás feltételei. "Ez az adóenyhítésnek olyan törvényes formája, amelyet az Európai Unió minden országában alkalmaznak" - vélekedett, megjegyezve, hogy a pénzek adóparadicsomba menekítése nem törvénytelen, de előnytelen Magyarország számára.

A Fidesz az elmúlt időszakban többször is ostorozta ezeket a cégeket, és az azok megszüntetésére tett javaslatokat várta el - fűzte hozzá. Az MSZP politikusa szerint joggal adódik a kérdés, hogy a Fidesz "a jobboldali médiacézárokat támogatja, vagy az embereket". Török Zsolt azt mondta, a jövőben mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az offshore cégek ne tudják kivinni a pénzt Magyarországról adózatlanul.

Bajnai Gordon miniszterelnök április közepén beszélt arról, a kormány tervei között szerepel, hogy jövőre az "adóparadicsomba menekített jövedelmet és vagyont" bevonnák az adóalapba.

Cser-Palkovics András: az emberekben joggal merül fel a kérdés

Csodálatra méltó bátorságról tett tanúbizonyságot Török Zsolt akkor, amikor az adófizetési kötelezettségeiket offshore cégeken keresztül megkerülő emberekről beszélt, hiszen Bajnai Gordon éveken keresztül volt egy offshore cég kézbesítési megbízottja, és az Oszkó Péter által vezetett cég tulajdonosa is egy Cipruson bejegyzett vállalkozás - fogalmazott közleményében Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. Az emberekben joggal merül fel a kérdés, jegyezte meg, hogy a jelenlegi kormány tagjainak offshore tevékenysége nyomán hány százmillió forintnyi adóbevételtől esett el a magyar költségvetés?