Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 4., szombat

7.197 - Viszlát szólásszabadság! - Több tízmilliós büntetések, szankciók, cenzúra. Ez a magyar média jövője

From: Dr. Somogyfoki György
Date: 2010. december 4.
Subject: „az alkotmányba nem kerülhet be a kereszténység, mert az megosztja a társadalmat.” Pálinkás József, az MTA elnöke!!!
To: jozsef@kutasi.eu


Viszlát szólásszabadság! - Több tízmilliós büntetések, szankciók, cenzúra. Ez a magyar média jövője
2010, december 3
 
Pörzse Sándor és Novák Előd, jobbikos képviselők a médiatörvény aggályairól tartottak sajtótájékoztatót Budapesten. 

Pörzse Sándor, jobbikos országgyűlési képviselő és a Barikád magazin főszerkesztője a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályok közül egyet különösen kiemelt: amennyiben törvénysértést valósítanak meg a különböző médiumok, most már anélkül, hogy a bírósági tárgyalás megkezdődne vagy egyáltalán véget érne, az illetékes hatóság igen kemény büntetéseket szab ki. Például egy hetilapot 10 millió forintra, a főszerkesztőjét pedig külön 3 millió forintra bírságolhatják meg.

A nemzeti radikális politikus példaként említette, ha megbüntetik a Barikád magazint egy hónapon belül négyszer, azaz 50 millió forintra, a lap tönkremegy. Pörzse szerint nem csak az előbb említett újság, de ilyen esetben több hetilap is elvérezne. A főszerkesztő hangsúlyozta: napilapok esetében ez az összeg még nagyobb, de a legjelentősebb a televíziók és rádiók esetében kiszabható 200 millió forint. „Meg lehet fellebbezni a bíróságon, de a magyar joggyakorlat szerint legalább 2-3 év mire azt mondják, hogy ez jogtalan volt. Akkor meg már mindegy. Ez finoman szólva aggályos és alkalmas arra, hogy öncenzúrát alkalmazzon vagy cenzúrával éljenek a feje felett”- mondta Pörzse Sándor.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke hozzátette, hogy pártja 40 módosító javaslatot adott be a médiatörvénnyel kapcsolatban. Kiemelte: míg az ORTT-ben minden pártnak volt képviselete, a média ellenőrzésében csak fideszesek lesznek. A koalíció ellenére még KDNP-s tagot sem választottak. A politikus rávilágított arra, hogy olyan fajta a fideszes túlhatalom a média tanácsban, mely visszaköszön a média területén is. Ezt célozza meg a Jobbik számos módosító javaslata. Novák Előd számára legfájóbb pont, hogy a médiatörvény eltörli a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét.  A jövőben ez a szabályozás a közmédiumok mellett csak a két legnagyobb kereskedelmi csatornára, az RTL Klubra és a Tv2-re vonatkozik. A politikus szerint minden más televíziótól elvárható lenne, hogy minden politikai csoportot megszólaltassanak.
http://www.barikad.hu/viszl%C3%A1t_sz%C3%B3l%C3%A1sszabads%C3%A1g_-_t%C3%B6bb_t%C3%ADzmilli%C3%B3s_b%C3%BCntet%C3%A9sek_szankci%C3%B3k_cenz%C3%BAra_ez_magyar_m%C3%A9dia_j%C3%B6v%C5%91je-201012