Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 6., hétfő

7.220 - Senki sem vizsgálja a botrányos adatgyűjtést - Újabb feljelentést tesznek (+videó) > 2010-12-05 19:08 hírTV

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Senki sem vizsgálja a botrányos adatgyűjtést - Újabb feljelentést tesznek (+videó)
2010-12-05 19:08 hírTV

A Legfelsőbb Bíróság elnöke nem vizsgálja ki, hogyan férhetett hozzá zárt periratokhoz az In-Kal Security az előző ciklusban. Az adatgyűjtési ügyet Papcsák Ferenc korábbi elszámoltatási kormánybiztos tárta fel két hónapja. A megfigyelt diplomata feljelentést tett, de a rendőrség nem találta megalapozottnak a gyanút, és nem rendelte el a nyomozást. A hatóság az elévülésre hivatkozott.

Videók: Senki sem vizsgálja a botrányos adatgyűjtést

B. Zsoltról, a hazai vállalkozások külföldi piacszerzését egyengető ITDH pekingi irodavezetőjéről az előző ciklusban állami megbízás alapján gyűjtött adatot az In-Kal. Az őrző-védő magáncég feltérképezte a férfi kapcsolatrendszerét, ellenőrizte a család banki megbízásait, és azt is megtudta, hogy milyen gyakran cserélnek ágyneműt. Erről a diplomata októberben beszélt a Célpontnak. A férfi elmondta, hogy felesége bíróként dolgozik.

Az In-Kal zárt peranyagokhoz is hozzájuthatott. Azt próbálta bebizonyítani, hogy a bírónő az általa vizsgált gazdasági ügyekben nem mindig döntött pártatlanul. Miután B. Zsolt a megfigyelésről tudomást szerzett Papcsák Ferenc akkori elszámoltatási kormánybiztostól, feljelentést tett, de a rendőrség nem rendelte el a nyomozást. A feljelentés elutasítása meglepte B. Zsolt jogi képviselőjét.

"Különböző bűncselekmények gyanúja merülhet fel: titkos információszerzés, magántitok jogosulatlan megismerése. Azonban mivel a rendőrség nem vizsgálta, még csak el sem rendelte a nyomozást, nem tudhatja, hogy tulajdonképpen mik történtek itt" - mondta el Futó Barnabás, a megfigyelt bírónő jogi képviselője.

Nem vizsgálódik a Legfelsőbb Bíróság elnöke sem. Baka Andrást Papcsák Ferenc kereste fel október elején, hogy személyesen tájékoztassa a bírónőt érintő adatgyűjtésről.

"Miután Papcsák Ferenc akkori kormánybiztos úr tájékoztatta elnök urat, Baka elnök úr is tájékozódott ebben az ügyben. De miután nem merült föl olyan adat vagy tény, ami indokolt volna egy átfogó belső vizsgálatot, ezért ilyen nem indult" - mondta el a hírTV-nek a Legfelsőbb Bíróság szóvivője, Szűcs Péter.

B. Zsolt és felesége a jövő héten újabb feljelentést tesz, ezúttal az ügyészségen. (lm)