Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 7., kedd

7.249 - Orbán Viktor: hamarosan "felminősítik" Magyarországot > 2010. december 7., kedd 12:19 InfoRádió / MTI

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Orbán Viktor: hamarosan "felminősítik" Magyarországot
2010. december 7., kedd 12:19 InfoRádió / MTI

Orbán Viktor szerint a magyar kormány nem a szokványos módszerekkel igyekszik fellendíteni a gazdaságot, és időre van szükség az eredményekhez, de arra számít, hogy a közeljövőben ismét "felminősítik" Magyarországot.

A miniszterelnök ezt újságírói kérdésre válaszolva mondta Stockholmban sajtótájékoztatón, miután tárgyalt a svéd kormányfővel a magyar EU-elnökségre való felkészülés jegyében.

Az eredmények a kormány munkáját fogják igazolni - jelentette ki a Moody's Magyarországot érintő leminősítésével kapcsolatos felvetésre.

Orbán Viktor a tájékoztatón szintén újságírói kérdésre beszélt a romastratégiáról is, amellyel kapcsolatban kiemelte: téves azt hinni, hogy speciális magyar, szlovák, vagy bolgár kérdésről lenne szó, ez ugyanis összeurópai kérdés. Orbán Viktor szerint a romastratégia kulcsszavai az oktatás és a munka.

Simor: Nem az euró van válságban, hanem egyes országok

A jegybank elnöke szerint fennmarad Magyarország sebezhetősége ebben az évtizedben a magas és lassan csökkenő államadósság miatt. Simor András úgy vélte: ahhoz, hogy az ország a régiós versenytársak átlagát elérje, a következő tíz évben nagyon fegyelmezett költségvetési politikára van szükség.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a GKI Gazdaságkutató budapesti konferenciáján úgy fogalmazott: a fiskális keresletélénkítés helyett csak a kínálat növelésével, a gazdasági növekedés gyorsításával lehet kinőni az államadósságot. Simor András szerint az előző és a mostani kormány munkaerőpiacra ható intézkedései kioltják egymást, így a növekedésre gyakorolt hatásuk nem jelentős. A jegybankelnök kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az eurót ma sem tartja kevésbé kívánatosnak, mint korábban, mivel nem az euró van válságban, hanem egyes országok.