Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 9., csütörtök

7.270 - Magyarok Szövetsége > Vukics Ferenc: Állásfoglalás a pártok állami támogatásáról

Állásfoglalás a pártok állami támogatásáról
2010, december 8 - 18:47 MSZ

A pártok állami támogatását a nyáron csökkentette 15 százalékkal a parlament. Az elmúlt hónapokban azonban lényegesen megváltozott a kezdeményezők véleménye. Lázár János (Fidesz) és Nyikos László (Jobbik) módosító javaslata szerint a 2010. évi, csökkentés előtti szintre állítanák vissza a pártok támogatását, annak ellenére, hogy a költségcsökkentés Orbán Viktor első akciótervének 21. pontjaként lett meghirdetve.


A Magyarok Szövetsége nem ért egyet a pártok állami finanszírozásának elvével. A parlamenti pártok demokratikus működése sok kívánnivalót hagy maga után. Amíg egy magyar társadalmi szervezet "kénytelen" a célokkal egyetértő tagok tagdíjaiból finanszírozni a működését és a programjait, addig a pártok olyan emberek adóforintjaiból is kaphatnak támogatást, akik semmilyen módon sem tudnak azonosulni az adott politikai csoportosulás tetteivel és gondolatvilágával. A pártok állami finanszírozása mellett - a pártok által létrehozott civil szervezeteken, alapítványokon, pártközeli vállalkozásokon keresztül - további rejtett pártfinanszírozás folyik, miközben az önálló vélemény luxusával élő civil szervezetek tagjai az adó 1%-át sem tudták eljuttatni a kívánt szervezetekhez. Az illetékes hivatalok hol mondvacsinált adminisztrációs hibára hivatkoztak, hol pedig egyszerűen zárolták az így összegyűjtött pénzeket. Úgy látjuk, hogy a pártok tisztességtelen anyagi előnyökkel folytatják közéleti tevékenységüket. A pártoknak nyújtott állami támogatás megszüntetése az első lépés lehetne a párt- és kampányfinanszírozás "kifehérítésére", és lehetőséget adna arra, hogy valóságos képet kapjunk a pártok taglétszámairól.

A Magyarok Szövetsége határozott álláspontja szerint tehát a pártoknak saját tagdíjaikból kell fedezniük működésüket. Ezáltal lesznek arra késztetve, hogy a társadalom minél szélesebb körét szolgálják!

Vukics Ferenc
alapító elnök
Magyarok Szövetsége