Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 9., csütörtök

7.274 - Szomorú szimbólum - Lehet, hogy elkerülhetetlen lesz az MVSZ székházának eladása > Budapest, 2010. december 9.

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Szomorú szimbólum - Lehet, hogy elkerülhetetlen lesz az MVSZ székházának eladása

Sajnos, ez a helyzet szomorú szimbólumként is felfogató, hiszen a magyar társadalom jelentős része is most éli fel utolsó tartalékait...

A Magyarok Világszövetsége sajtótájékoztatón ismertette a szervezet pénzügyi helyzetét. Oláh István és Fuksz Sándor, mindketten az MVSZ Elnökségének tagjai ismertették az MVSZ legfőbb döntéshozó testületének, a Küldöttgyűlésnek határozatát, mely szerint a tíz éve tartó nincstelenségnek véget vetnek: az Országgyűléshez fordultak és kérték a költségvetési támogatás helyreállítását. Amennyiben az Országgyűlés a kérdést elutasítaná, a Magyarok Világszövetsége eladja székházát. Patrubány Miklós nem vesz részt a folyamatban. Eladás előtt a székházat felajánlják a magyar államnak.

A Küldöttgyűlés határozata nyomán az MVSZ vezetői levelet írtak valamennyi pártelnöknek, frakcióvezetőnek, valamint az Országgyűlés elnökének és alelnökeinek, és - ismertetve a Szövetség által a költségvetési megvonás ideje alatt végzett áldozatos munkát - kérték, hogy a 2011. évi költségvetésben állítsák helyre a Magyarok Világszövetségének támogatását. A Jobbik támogatta a kérést. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kategorikusan elutasította, Kövér László házelnök és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nem zárkózott el a kéréstől, annak teljesítését lehetségesnek tartotta. Orbán Viktor miniszterelnök még nem foglalt állást. A Jobbik országgyűlési képviselői, Novák Előd és Szávay István az MVSZ javára 474 millió Ft összegű költségvetési módosító indítványt terjesztettek elő.

A Küldöttgyűlés határozatát végrehajtva, az MVSZ Elnöksége részletes határozatot hozott arra az esetre nézve, ha a kormánypártok mégsem szavaznák meg az MVSZ költségvetési támogatását, és a szervezet emiatt mégis székházának eladására kényszerülne. (Határozat szövege mellékelve) Ennek előkészítésére az MVSZ Elnöksége Tárgyalóbizottságot hozott létre.

Oláh István, a Tárgyalóbizottság elnöke, ismertette a testület feladat- és hatáskörét. Elmondta, hogy a testületnek - kérésére - nem tagja Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke. A testület felbecsültette az MVSZ Benczúr utcai székházának piaci értékét. Amennyiben eladásra kerülne sor, akkor a majdani adás-vételi szerződés aláírásával, az MVSZ Elnöksége szakmai és politikai alapon Alakszainé dr. Oláh Annamáriát, a Kárpát-medence Régió ügyvivő elnökét bízta meg, aki civilben közgazdász és egy takarékszövetkezet elnöke. Oláh István elmondta, hogy az Országgyűlés költségvetési szavazása eredményeinek ismeretében, még az idén összehívja a Tárgyalóbizottságot. Amennyiben szükség lesz rá, az új év első napjaiban kezdődhetnek a céltárgyalások.

Kérdésre válaszolva tudatta, hogy amennyiben sikerülne a székházat bérbeadni, úgy annak eladása okafogyottá válik.

Fuksz Sándor, a Tárgyalóbizottság tagja, aki egyben az MVSZ Felvidéki Országos Tanácsának az elnöke, ismertette az MVSZ által az elmúlt évtizedben elért eredményeket, amelyeket tagjainak nagyvonalú támogatásával és tisztségviselőinek áldozatos, ingyenes munkájával, a költségvetési támogatás megvonása ellenére sikerült elérnie. Kiemelten szólt az MVSZ által a benesi dekrétumok hatályon kívül helyezéséért Strasbourgban és Brüsszelben, az Európai Parlamentben folytatott harcról akkor, amikor még nem voltak az EP-ben magyar képviselők.

Hangsúlyozta az MVSZ által ugyancsak költségvetési támogatás nélkül megszervezett Magyarok VI. és VII. Világkongresszusát, azok nemzetstratégiai jelentőségét. A hatodik világkongresszus - A magyarság és a Kelet - döntő módon ráirányította a magyar nemzet figyelmét keleti rokonainkra. Az utóbbi évek - különösen a világválság kirobbanása óta - messzemenően igazolták a világkongresszus döntését. A hetedik világkongresszus - A Fordulat - a Magyar Nemzet Önrendelkezési Nyilatkozatának elfogadásával, magasra helyezett erkölcsi mércéjével, tizenkét konferenciájával a Magyarországon ma zajló átalakulások előfutárának tekinthető.

A világ huszonnégy országában terjesztett HONLEVÉL újság és a folyamatosan növekvő érdeklődést kiváltó Magyarságtudományi Füzetek kiegészítik az MVSZ erkölcsi alapját, amely megkerülhetetlenné teszi a szervezet költségvetési támogatásának kérdését.

A Magyarok Világszövetsége mindent elkövetett és továbbra is elkövet annak érdekében, hogy ne kelljen eladnia székházát, ám tudomásul kell venni, hogy a gazdasági világválság elképesztő mértékben sújtotta az MVSZ önkéntességre és adakozásra épülő gazdálkodását. A laikusok is érzékelik ezt, hiszen a magyarországi pártok, amelyek évente milliárdos költségvetési támogatáshoz jutottak, és kormányzati szerepben ugyancsak bőséges forrásokkal rendelkeztek, kivétel nélkül székházaik eladására kényszerültek. Ráadásul a közjó érdekében kifejtett munkásságukat nem lehet az MVSZ ilyen jellegű tevékenységéhez mérni.

Az esetleges eladás előtt a Tárgyalóbizottság fel fogja ajánlani a székházat megvételre a magyar államnak azzal, hogy a Magyarok Világszövetsége vállalná annak a nemzet javára való üzemeltetését.

Sajnos, ez a helyzet szomorú szimbólumként is felfogató, hiszen a magyar társadalom jelentős része is most éli fel utolsó tartalékait...

Budapest, 2010. december 8.
MVSZ Sajtószolgálat