Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 9., csütörtök

7.275 - Vádat emeltek Szilvásy, Tóth, Dávid Ibolya és Herényi Károly ellen! > MTI - barikad.hu


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Vádat emeltek Szilvásy, Tóth, Dávid Ibolya és Herényi Károly ellen!

Személyes adattal visszaélés miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Szilvásy György volt titokminiszter, Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság volt alelnöke, Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és Herényi Károly volt MDF-es frakcióvezető ellen.

Keresztes Imre főügyész csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: múlt pénteken, december 3-án emelt vádat a főügyészség a volt titokminiszter és három volt országgyűlési képviselő ellen.

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője közleményében nem írta le a politikusok nevét, de azt közölte: a volt titokminisztert egy rendbeli, folytatólagosan, hivatalos személyként elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel vádolják, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának volt alelnökét egy rendbeli, hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel vádolják.

A közleményből kiderül: Dávid Ibolya volt pártelnököt kétrendbeli személyes adattal visszaéléssel - ezek közül az egyik bűncselekményt társtettesként elkövetett - valamint egy rendbeli kényszerítéssel, Herényi Károlyt pedig egy rendbeli társtettesként elkövetett személyes adattal visszaéléssel vádolja a főügyészség.

"A Központi Nyomozó Főügyészség 24 oldalas vádiratának lényege a terheltekkel korábban közölt megalapozott gyanúk tartalmát tükrözi" - közölte a főügyész, hozzátéve, hogy a nyomozás végén sem a terheltek száma, sem pedig a velük közölt bűncselekmények minősítése nem változott. A gyanúsítottak bár a nyomozás során bizonyos részcselekményeket elismertek, tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését.

Szilvásy Györgyöt 2009. májusában gyanúsította meg a főügyészség. A gyanú szerint Szilvásy jogtalanul sokszorosította és osztotta szét többek között a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjainak az UD Zrt. ügyvezetőjének Demeter Ervinnel és Kövér Lászlóval folytatott telefonbeszélgetését. Ennek során a gyanú szerint a valóságtól eltérően azt állította, hogy az érintett országgyűlési képviselők intenzív, rendszeres kapcsolatot tartottak az UD Zrt. ügyvezetőjével, amely szervezetet árnyék-titkosszolgálatként jellemzett.

Tóth Károlyt 2010. júniusában gyanúsították meg. Vele szemben az a gyanú, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottságának alelnökeként 2008. szeptember 25-én arra bírta rá Szilvásy Györgyöt, hogy a bizottság tagjainak bocsássa rendelkezésére a Nemzetbiztonsági Hivatal UD Zrt.-vel kapcsolatos, titkos információgyűjtésen alapuló feljelentéséhez mellékelt telefonbeszélgetésének adatait. Mindezt a szocialista politikus - a gyanú szerint - azért tette, hogy "a Fidesz vezető politikusainak érintettségét" bemutató bizonyítékok megismerhetőek legyenek.

Az MDF-es politikusokkal közölt bűncselekmények lényege szerint "az UD Zrt. ügyvezetőit is érintő, 2008. szeptemberében tett büntetőfeljelentés mellékleteként két telefonbeszélgetés is szerepelt. A telefonbeszélgetéseket az NBH titkos információgyűjtés keretében rögzítette. Ezen hanganyagok CD lemezre másolva - ismeretlen körülmények között - 2008. szeptember 10-én Dávid Ibolya birtokába kerültek" - olvasható a Keresztes Imre főügyész által még a gyanúsítás közlésekor kiadott közleményben.

Mint írta, e felvételek - amelyeken az UD Zrt. ügyvezetői és más személyek beszélgetései, személyes adatai voltak - felhasználásával 2008. szeptember 12-én Dávid Ibolya és Herényi Károly arra próbálta meg - közvetítő személyeken keresztül - Almássy Kornélt rábírni, hogy lépjen vissza a pártjukban az elnökjelöltségtől. Közölték, hogy amennyiben ezt nem teszi, nyilvánosságra hozzák a személyes adatokat tartalmazó hanganyagot. Almássy Kornél erre először nem volt hajlandó.

Ugyanezen a napon Dávid Ibolya az általa vezetett párt frakciója előtt lejátszotta a hangfelvételt - amelyből a beszélők személye is ismertté vált -, majd sajtótájékoztatót tartott e tárgyban. Másnap, szeptember 13-án Dávid Ibolya Almássy Kornél képviselőjével újabb feltételeket közölt, amelynek a teljesítéséhez kötötte, hogy további hangfelvételt ne hozzon nyilvánosságra. Almássy Kornél a fenyegetés hatására arra kényszerült, hogy az elnökjelöltségről lemondjon, illetve teljesítse az őt, illetve egyes támogatóit hátrányosan érintő feltételeket - tartalmazza a főügyészség által az ügyben korábban kiadott közlemény.

A gyanúsítottak cselekménye Almássy Kornél politikai előmenetelét, karrierjét, társadalmi megítélését hátrányosan érintette, ennek eredményeként Almássy Kornél, mint közszereplő társadalmi, politikai, közéleti elfogadottsága megrendült, ezzel neki jelentős érdeksérelmet okoztak. Dávid Ibolya a hangfelvételen szereplő személyeknek ugyancsak jelentős érdeksérelmet okozott, mivel közmegítélésükben azt a látszatot keltette, hogy törvényellenes adatgyűjtésben működtek közre - írta korábban a főügyészség vezetője.