Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 6., hétfő

7.288 - Prof. Dr. Bokor Imre: MOLDOVA KITŰNTETÉSÉHEZ!

From: Péteri Attila Árpád
Date: 2010. december 5.
Subject: Dr. Bokor I. prof. - MOLDOVA KITŰNTETÉSÉHEZ!
To: Kutasi József

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Príma Primissima Díjakat pénteken este Budapesten, a Művészetek Palotájában. A kategóriák díjazottjai  között volt  Moldova György is, aki sokkal többet is megérdemelt volna, mert  írói képességét és “népszerűségét”  felhasználva,  ügyesen  bálványozta (és bálványozza) a magyarság történelmének legaljasabb hazaárulóját, alattomos, gerinctelen és véreskezű diktátorát.

Moldova  György  mestere a csúsztatásnak és  az elfogultságnak. A díjátadás apropójából  - csatlakozván  a gratulálók csoportjához –,  az alábbi szerény kis gyűjteménnyel járulok hozzá, hogy Moldova  amnéziájából    fakadó “apró” hiányosságok pótlásával hitelesebbé tegyem szeretett Kádár elvtársáról készített slágerkönyvének tartalmát.   

 

KÁDÁR,  AZ ELVTÁRS ÉS A BARÁT

 

Közismert, hogy Kádár szoros elvtársi és baráti kapcsolatban volt Rajk Lászlóval, gyakran vendégeskedett a Rajk családnál, és térdén lovagoltatta a kis Rajk Lacikát.

Amikor az ÁVO ugrásra készen állt Rajk letartóztatására, Kádár vállalta, hogy bokros teendői ellenére, tiszteletét teszi Rajknál, majd sakkozással tereli el barátja figyelmét, nehogy észlelje a lefüggönyözött ablakú fekete kocsik rajzását lakása közelében, és (esetleg) akadályt gördítsen az ÁVO-sok felelősségteljes munkája elé.

Az összehangolt akció olyan sikeres volt, hogy akkor berregett fel a bejárati ajtó fölé szerelt csengő, amikor Rajk egy lépésre állt a parti vesztésétől, és Kádár a székéből felugorva,  diadalittasan felkiáltott: „sakk-matt Laci!”

Erre a hőstettére olyan büszke volt, hogy számos helyen elmesélte, többek között a Pártfőiskolán is (1949 májusában), amikor Rajk bűnösségét ecsetelte, egy pártaktíva vezérszónokaként.