Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 20., hétfő

7.457 - Elindult az Amerikai Népszava új website-ja 2010. december 20. hétfő 7:25 | AN

Feladó: Olivia Media & Publishing Corp.
Dátum: 2010. december 20. 18:01
Tárgy: Elindult az Amerikai Népszava
Címzett: jozsef@kutasi.eu


Elindult az Amerikai Népszava online

 

New York, 2010. december 20. - Az Amerikai Magyar Népszava Szabadság hetilap Amerikai Népszava néven elindította új, magyar nyelvu" internetes hírportálját, amely a magyarországi olvasókat is célközönségének tekinti. Az Amerikai Népszava nem tartozik a magyarországi médiatörvény alá. A honlap www.nepszava.com internetes címen érhető el.

 

Elindult az Amerikai Népszava új website-ja 2010. december 20. hétfő 7:25 | AN

Nincs még hozzászólás

New York – 2010. december 20-án délután, azonos napon és csaknem egy időben a médiatörvény budapesti megszavazásával, megkezdte működését az amerikai joghatóság alá tartozó, szabad és független, az egész világ magyarságához szóló Amerikai Népszava website, az Amerikai Magyar Népszava Szabadság című újság online kiadása.

A sajtószabadság mélyen magyar érték, a reformkor szimbolikus eszméje, a márciusi ifjak kívánságlistájának éllovasa. Mi is ezzel kezdjük: „Kivánjuk a’ sajtó szabadságát…”. Kívánjuk, mert az Amerikai Népszava a liberális demokrácia, a többpártrendszer, a szabad gazdasági és politikai verseny elkötelezett híve. Kívánjuk, mert ahol a sajtó szabadságát korlátozzák, ott a világot jobbá, élhetőbbé tévő polgári értékek elől szívják el a levegőt. Az Amerikai Népszava ugyan amerikai újság, de amerikai magyarok lapja, akiknek soha nem volt közömbös az, hogy mi történik az óhazában. Nem csak a sajtó a tét, a történet korántsem csak a sajtóról szól. Szívünk és lelkünk, érzelmünk és értelmünk tiltakozik a liberális demokrácia magyarországi legyilkolása láttán, s a tapasztalatok cselekvésre ösztönöznek.

Különleges ízt ad az online Amerikai Népszava indulásának a véletlen, hogy az a médiatörvény elfogadásának órájára esik. A törvényt megszavazó képviselők a politikai kérdéseket egy „nagy centrális erőtérben rendezni kívánó”, a politikai versenyt hatályon kívül helyezni óhajtó „kötcsei doktrina” szellemében cselekednek. Mi pedig pontosan látjuk, hogy a politikai kizárólagosságra, dominanciára való törekvés, és a sajtószabadság, fogalmilag kizárja egymást. Ez nekünk nem tetszik. A sajtószabadság számunkra nem azt jelenti, hogy szabad üres címlappal megjelenni. Mint ahogy a kapitalizmus szabadsága sem abban áll, hogy szabad a híd alatt aludni.

Az Amerikai Népszava magyar nyelven megjelenő amerikai újság, szabad és független médium. Amerikában alapították 1891-ben, Amerikában bejegyezett amerikai cég a tulajdonosa, amerikai a székhelye, bankszámlája, amerikai szerveren fut, az Egyesült Államokban fizet adót, az amerikai törvények alá tartozik. A döntéseket New Yorkban hozzák, a munkatársak Amerikában élnek, és vannak tudósítói a világ számos részén, így Magyarországon is. Az Amerikai Népszava kívül áll a magyarországi struktúrákon. 120 éves története alatt, soha egyetlen diktatúra sem tudta az akaratát rákényszeríteni, ehhez nincs is törvényes eszköze. Helyzeténél fogva magyarországi pártok és kormányzati szervek számára legális módon nem elérhető, nem befolyásolható, nem zsarolható és nem korlátozható. Sajnálatos, hogy ez a tény ma különleges érték. Sajnálatos az is, hogy a pozsonyi Új Szó publicistája okkal kezdhette így írását: „Nem szeretnék most újságíró lenni Magyarországon” (http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2010/12/13/mindenhato-sajtobirosag). Az Amerikai Népszava arra törekszik, hogy a nehéz időkben hiányt pótoljon, áttörje a cenzúra falát, megszólalási lehetőséget nyújtson azoknak, akiket megpróbálnak elhallgattatni. A nehéz idők elmúltával pedig csak a dolgát tegye: magas színvonalon tájékoztassa a világ bármely részén élő, magyarul beszélő olvasóit.

VN:F [1.9.3_1094]