Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 22., szerda

7.515 - Az egész magyar önkormányzati rendszer recseg-ropog, s ezen belül tény, hogy a megyerendszer a legsérülékenyebb > barikad.hu 2010, december 21 - 16:55

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Recsegnek-ropognak, majd bedőlnek a megyék?
barikad.hu 2010, december 21 - 16:55

A kormánynak jövőre nem lesz más választása, mint a megyei önkormányzatok állami finanszírozásáról szóló törvény gyökeres módosítása. El kell érni, hogy a kötelező feladatellátásokról szóló rendelkezések módosuljanak, különben az egész rendszer bedől, mint egy liszteszsák.


A kormánynak jövőre nem lesz más választása, mint a megyei önkormányzatok állami finanszírozásáról szóló törvény gyökeres módosítása. El kell érni, hogy a kötelező feladatellátásokról szóló rendelkezések módosuljanak, különben az egész rendszer bedől, mint egy liszteszsák - mondta a Népszabadságnak Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, fideszes parlamenti képviselő, de a jövőről több megyei közgyűlési elnök is hasonlóan vélekedik.


Heves és Baranya megyében a megyei kórház fenntartása okoz súlyos anyagi terhet. Csongrádban a működési kiadások visszafogásával számolnak: felülvizsgálják a feladatellátáshoz szükséges dolgozói létszámot, és folytatják ingatlanjaik eladását. A fideszes megyei elnök vélekedéséről megkérdeztük Ifj. Hegedűs Lórántnét, a Jobbik országgyűlési képviselő csoportjának önkormányzati szakértőjét, aki az alábbiakat mondta:


Az egész magyar önkormányzati rendszer recseg-ropog, s ezen belül tény, hogy a megyerendszer a legsérülékenyebb. Amely feladatot a települési önkormányzatok nem tudnak ellátni, amely intézményt nem tudnak fenntartani, azt kötelezően átvettek a megyék, holott pénzügyi mozgásterük sokkal szűkebb, mint az előbbieké. A megyei önkormányzatok a legeladósodottabbak, s több esetben csak azért vettek fel újabb és újabb hiteleket, hogy a korábbi adósságaik kamatait egyáltalán fizetni tudják. A legkézenfekvőbbként emlegetett megoldást, a feladat elvonást, csak a probléma elodázásának tartjuk, az ügy súlyosságához képest csak kozmetikai kezelésnek. Véleményünk szerint az önkormányzatokat konszolidálni kell. Nemcsak a bankokat, mint ahogy az már a rendszerváltás óta sok alkalommal megtörtént. S ezután - de csak ezután - természetesen a önkormányzati rendszer teljes revíziójára van szükség, finanszírozási, feladat-ellátási és vagyonfenntartási értelemben egyaránt. Végeredményben önfenntartó, önellátó és a környező tájjal harmonikus egyensúlyban lévő települések megvalósítása a cél.


FH-ATV-barikad.hu