Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 23., csütörtök

7.547 - Gulyás: Nem akarjuk megkerülni a társadalmi vitát > 2010. december 22., 15:16 dunatv.hu-fidesz.hu >

De mégis megteszik... a társadalom csak vitatkozzon! - KJ
Gulyás: Nem akarjuk megkerülni a társadalmi vitát
2010. december 22., 15:16 dunatv.hu-fidesz.hu

Az alkotmánymódosítások sora véget ért, az új alaptörvény kidolgozásában pedig szeretnék érdemi munkára bevonni az ellenzéki pártokat - nyilatkozta Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti képviselője, frakcióvezető-helyettese a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában szerda reggel. A nyár eleje óta kétharmaddal kormányozó Fidesz politikusa egyes esetekben és részlegesen elismerte a munkájukat ért kritikák jogosságát, de úgy látja: az eddig elfogadott jogszabályok kiállják majd az idő próbáját.

A médiatörvénnyel kapcsolatban nagy viták vannak, de amennyire meg tudom ítélni, az általánosság szintjén mozognak. Azt jó szívvel lehet mondani, hogy az előző törvényhez hasonlítva a mostani szabályozást, az új törvényt elfogadó kormánytöbbségnek nem kell szégyenkeznie - szögezte le Gulyás Gergely.

A konkrét kritikákkal érdemes foglalkozni, de azt is érdemes leszögezni, hogy a médiahatóság valamennyi intézkedésével szemben teljes körű bírósági felülvizsgálat biztosított, ráadásul ennek bírságok esetén még halasztó hatálya is van. Ezért úgy gondolom, hogy önkényről beszélni nem lehet, a sajtószabadság a jövőben is érvényesülni fog. Természetesen, ha korrekcióra van szükség, akkor ezt meg kell tenni - szögezte le Gulyás Gergely. a politikus úgy véli, hogy egy év múlva - a gyakorlat és a tapasztalatok ismeretében - elhalkulnak majd a ma még hangos kritikák.

Az ellenzék szerint el akarják kerülni a vitát és az egyeztetéseket azzal, hogy sok javaslatot egyéni képviselői indítványként terjesztenek elő a Fidesz-képviselők. Mi a véleménye ezekről a kritikákról? - kérdezte a Hattól nyolcig a kormánypárti politikust.

Az elfogadott törvényjavaslatok egyharmadát nyújtották be képviselői indítványként a Fidesz-frakció tagjai, ennek az egyharmadnak a fele a kormány megalakulása előtt került a Parlament elé. A társadalmi vitát nem akarjuk megkerülni. Egyes esetekben el kellett fogadni úgy törvényeket, hogy a gyorsaság még a teljesen precíz és pontos szabályozásnál is fontosabb érdek volt. Korrekcióra itt is nyitottak vagyunk, ha szükséges, de úgy látom, az eddig elfogadott törvények kiállják az idő próbáját - mondta Gulyás Gergely.

A kétharmaduk birtokában az alkotmányt is több ízben módosították - ennek kapcsán is sokan bírálták a kormányzó többséget azzal, hogy veszélyeztetik a demokráciát e gyakorlatukkal - vetette fel a Hattól nyolcig.

Úgy látom, hogy az elmúlt nyolc év gyakorlatához képest a jogállami működés erősödött. Az a cél, hogy az új alkotmány elfogadását követően ezekre az alkotmánymódosításokra ne kerüljön sor; több alkotmánymódosítás már nem lesz, ezek sora lezárult, de ahhoz, hogy megszorítások nélkül lehessen helyreállítani a gazdasági egyensúlyt, ahhoz sok esetben alkotmánymódosításokra volt szükség - szögezte le a kormánypárti politikus.

Az új alkotmány előkészítésére vonatkozóan elismerte a kritikákat annyiban, hogy "valóban vitatható módon" akarták két egymást követő Országgyűlés kétharmadához kötni az újonnan elfogadandó alaptörvény majdani módosítását. Elég a kétharmad, és az is egyértelmű, hogy nem tesz jót egy alaptörvénynek, ha túl gyakran módosítják - hangzott a beszélgetésben.

Gulyás Gergely leszögezte: egyértelmű, hogy a jövő év első félévének legnagyobb feladata az új alkotmány megalkotása és elfogadás lesz. Szeretnénk, ha ezt egy széles körű társadalmi vita is övezné, és azt szeretnénk, ha az ellenzéki pártok mind a koncepció, mind a törvénytervezet megtárgyalásában érdemben részt vennének - nyilatkozta a kormánypárti politikus a Duna Televízió reggeli műsorában.