Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 4., kedd

7:813 - A ljubljanai Delo és a prágai Mlada Fronta Dnes szerint még nincs itt az idő Orbán megbüntetésének.



Nemzeti Hírháló


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Fordulat: külföldi lapok Orbán Viktor mellett
Heti Válasz 2011.01.04. - 19:37

A ljubljanai Delo és a prágai Mlada Fronta Dnes szerint még nincs itt az idő Orbán megbüntetésének. A Rzeczpospolita szerint más politikusnak lehet azt, ami Orbánnak tilos.

Miközben a ZDF főszerkesztője, Peter Frey cenzornak nevezi Orbánt, s televíziós jegyzetében voltaképpen azt követeli, hogy az európai állam- és kormányfők a gödöllői csúcson ne mutatkozzanak közösen Orbánnal, a szlovén és a cseh média hűvösebben szemléli a magyar sajtószabadság körüli küzdelmet.

A ljubljanai Delo persze elismeri, hogy nagyon oda kell figyelni a budapesti kormányra - ám jelzi: a probléma abban áll, hogy a kormányt kritizáló média többsége a szocialistákhoz van bekötve, ahhoz a párthoz, amely az elmúlt időszakban az országot majdnem romokba döntötte". Mindazonáltal még ennek a médiának is kijárna a szabadság, elvégre még mindig jobb a rossz minőségű kritika, mint a semmilyen.

A Delo szerint Brüsszelnek ugyan fel kell lépnie Orbán ellen, de mindenképpen hiteltelen lesz az Európai Unió, hiszen a brüsszeli vezetés évek óta tétlenül nézi végig, amint Silvio Berlusconi felszámolja a médiapluralizmust, és Vlagyimir Putyin megítélésénél is háttérbe szorítják az elveket a gazdasági érdekek.

Megértőbbnek mutatkozik a prágai Mlada fronta Dnes, amely szerint Orbán a politikájával tipikusan a hazai választóinak szokott üzenni. Amint 1998 és 2002 között, most is bizonyosan másképp fog viselkedni Orbán kifelé, mint befelé - és a sajtót érintő fenyegetésből is majd visszavesz. Mindazonáltal a régi szereposztás most is érvényesül: míg Orbán otthon keménykedik, az ebből származó diplomáciai bonyodalmak elsimítása Martonyi János külügyminiszterre vár majd.

A liberális cseh napilap szerint egyelőre értelmetlen bevezetni Magyarországgal szemben szankciókat, ugyanis a törvény tényleges hatása csak az alkalmazása során derülhet ki. Így a prágai újság türelmet javasol minden kritikusnak.

Mindeközben a magyar kormányfő védelmére kelt a Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap - adta hírül kedden a dpa német hírügynökségre hivatkozva a hirado.hu.

A portál szerint a hírszolgálati iroda "Rzeczpospolita: Európa igazságtalan Orbánnal szemben" címmel ismertette a lengyel újság cikkét. Ebből azt idézte, hogy"Orbán meg akarja változtatni Magyarországot, és ebben konzervatív eszmék vezérlik. Új alkotmányt akar adni az országának, és abban Magyarország keresztény örökségének, valamint az emberi élet értékének a tiszteletét írnák elő".

A lengyel lap felhívta a figyelmet arra, hogy hasonló lépéseket tesz José Luis Zapatero, Spanyolország szocialista kormányfője, aki úgy véli, hogy a választók támogatása feljogosítja arra, hogy erkölcsi forradalmat hajtson végre.

A Rzeczpospolita szerint "Európa Spanyolország belügyének tekinti a Zapatero által követett politikát, míg a nyugati baloldalt sokkos állapotba hozta Orbán konzervatív forradalma". - Orbánnak nem szabad elfelejtenie, hogy Európa - még ha igazságtalanul is - a jobboldalnak még jobban a körmére néz - idézte a dpa a lengyel napilapot.

*************