Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 11., kedd

7.937 - Ha valami, akkor ez a dráma. Mellékszereplői a budapestiek. A főszereplőkről előbb írtunk. > barikad.hu 2011, január 11 - 14:02

www.nemzetihirhalo.hu *************
Dráma Budapesten
barikad.hu 2011, január 11 - 14:02

Ógörög drámákat megszégyenítő, a feszültséget végletekig fokozó mondatfüzéreket olvashatunk a főváros idei költségvetési koncepciójában: "A kisebbik problémát okozó, rövid távon azonban közvetlen és igen komoly mértékű súlyosbító tényező az ismert, illetve ismertté vált, valamint jelenleg még feltáratlan vagy csak sejthető kockázatok sokasága a legkülönbözőbb területeken. Összességében ezek nagyságrendje oly mértékben riasztó, hogy minimálisan is az eddigi költségvetési tartalékok többszörösét igényli fedezetként."

"A ciklus egészének gazdálkodási teljesíthetőségét tekintve tehát egyértelműen válsággal állunk szemben, válsággal kell megküzdeni." E sorokat Tarlós István, Budapest főpolgármestere jegyzi. Valójában nem is igazán kellene meglepődnünk a megállapításain, hiszen ahol Nokiás dobozban hordták szét a város vagyonát, nincs min csodálkozni. Ráadásul húsz évük volt rá. A halálhőrgés, siralom attól válik hiteltelenné, hogy Tarlós főpolgármester (Fidesz) pénzügyi tanácsadója Atkári János, volt főpolgármester-helyettes (SZDSZ). Egymásra találtak. Atkári 1990-től 2006-ig volt Budapest Bokros Lajosa. 16 évig kufárkodott a főváros vagyonával. Olyan apróságok körül bábáskodott, mint a vízművek, vagy a csatornázási művek privatizációja, illetve a 4-es metró építésének előkészítése. Meg is lett az eredménye. Miután pedig Demszkyvel elváltak útjaik, Bajnai Gordon (MSZP) tanácsadójának állt. És Tarlós Istvánénak. De más okok miatt is nevetséges előadni a királydrámát. Itt van mindjárt az elszámoltatás ügye, ami Budapesten a Jóistennek sem akar elkezdődni.

Sőt - emlékezhetünk rá - Tarlós már a választási kampányban kézzel-lábbal hadakozott ellene. Szinte a kampánya része volt, hogy "nem lesz csontváz keresés". Nyilván alapos oka volt ezt mantrázni, hiszen a Fidesz húsz évig úgy tett a közgyűlésben, mintha gőze sem lenne az ott zajló pénzforgalomról. Amikor pedig látványosan megszavazták a Margit híd felújítására szánt összegek megduplázását - ami miatt a rendőrség azóta is nyomoz - már tényleg értelmetlenné vált számonkérésről beszélni. (Saját magát mégsem jelentheti fel az ember.) A főváros kasszájából hiányzó pénzek viszont ott vannak a magánzsebekben. Nem is mindig lopásból eredően, hanem elképesztő összegű szerződések segítségével. Ezt azért fontos megemlíteni, mert a költségvetési koncepció leszögezi, hogy az érvényben lévő - értsd: az MSZP-SZDSZ által kötött - szerződéseket teljesíteni kell. De miért is? Felülvizsgálatról senki sem hallott? Közérdeket sértő megállapodást egyet sem kötöttek? Az ilyeneket ugyanis fel lehet, sőt fel is kell bontani.

Aztán itt van a Tarlós - Rogán párharc, természetesen a budapestiek kárára. Rogán Antal V. kerületi polgármester, fővárosi képviselő és parlamenti honatya, nem volt rest törvénymódosítást kezdeményezni arról, hogy a fővárost megillető idegenforgalmi adó átkerüljön a kerületi önkormányzatok feneketlen zsákjába. Tarlós minderre körülbelül annyit tudott mondani, hogy hát bizony ez nem illendő. A fővárosi költségvetés pedig bukott vagy kétmilliárd forintot. Mert két politikus nem bírja egymást elviselni és ott tesz be a másiknak, ahol csak lehetséges.

Mindezek végeredményeként Budapest polgárai 2011-re - és valószínűleg az egész választási ciklusra - olyan megszorító csomagot kapnak, amit még az IMF sem merne bevezetni. Üzemeltetési szintem egészségügyre a tavalyival megegyezően körülbelül 86 milliárd forintot szánnak, szociálpolitikai és oktatási feladatokra a múlt évinél 1-1 milliárddal kevesebbet, 14, illetve 41 milliárd forintot, míg kulturára kétmilliárddal kevesebbet, összesen 14,6 milliárdot. A tavalyinál ötmilliárddal kevesebb, 32 milliárd jutna tömegközlekedési feladatokra. Városrendezésre 631 millió helyett 294 milliót fordíthatnának, a lakásügyi feladatokra 564 millió helyett 60 milliót, a kisebbségek támogatására 121 millió helyett 42 milliót. Ezen kívül nem valósul meg több tömegközlekedési fejlesztés, leáll a kerékpárutak építése, a Városliget és a Nehru park rekonstrukciója, a Xantus János középiskola, két színház és egy kórház korszerűsítése.

Ha valami, akkor ez a dráma. Mellékszereplői a budapestiek. A főszereplőkről előbb írtunk.

Zsíros megbízások a kormánytól

A Blikk értesülései szerint a Nézőpont Intézet volt sajtófőnöke 1,7 milliós szakértői szerződést kapott a Közigazgatási Minisztériumtól (KIM), és a Nézőpont két elemzője is a KIM-hez került tavaly júniustól.

Az intézet egyik leányvállalata pályáztatás nélkül kapott 10 milliós szerződést négy hónapos sajtófigyelésre és elemzésre. A bulvárlap keddi számában felhívta a figyelmet arra tényre, hogy A leányvállalatot 2010. május 28-án jegyezték be és 3 hónappal később már el is nyerték a kormányzati szerződést. Ennél a leányvállalatnál dolgozott egyébként a KIM vezetőjének, Navracsics Tibornak az unokaöccse, az anyacégnél, a Nézőpont Intézetnél pedig a miniszter felesége volt munkatárs. FH