Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 12., szerda

7.952 - Az Amerikai Magyar Szövetség óv az elhamarkodott véleményalkotástól > 2011. január 12., 17:41 MTI-fidesz.hu


Az Amerikai Magyar Szövetség óv az elhamarkodott véleményalkotástól
2011. január 12., 17:41 MTI-fidesz.hu

Objektív, tisztességes, kiegyensúlyozott és tényeken alapuló értékelést sürgetett Magyarországgal - így a médiatörvénnyel - kapcsolatban az Amerikai Magyar Szövetség a Koszorús Ferenc elnök és Lipták Béla, a Yale Egyetem volt professzora által jegyzett, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A dokumentum példátlannak nevezte azt a sietséget, amellyel az új magyar médiatörvényt megítélték és maró sajtóvisszhangban részesítették. A közlemény szerint a törvénnyel kapcsolatos vélemények a legjobb esetben is a törvény részleges ismeretén alapulnak, s néhány esetben úgy tűnik, hogy elfogultság vagy politikai megfontolás motiválta őket.

A közlemény szerint a negatív sajtójelentések elhamarkodottak, és hamis képet festenek Magyarországról, amely a szovjetek által rákényszerített több mint 40 évi kommunista uralom után csatlakozott a nemzetek demokrata közösségéhez. "A magyar kormány támogatja, hogy az Európai Unió teljes egészében felülvizsgálja a médiatörvényt és kifejezte, hogy változtat rajta, ha szükséges" - hangoztatta a dokumentum, rámutatva, hogy az illetékes minisztérium január 3-án közzétette a törvény angol fordítását.

A szerzők szerint a véleménynyilvánítással várni kellene a törvény teljes felülvizsgálásáig. A közlemény emlékeztetett rá: a magyar kormány kitart amellett, hogy az új médiatörvény olyan médiatörvények elemein alapul, amelyek már érvényben vannak Európában. "Miután elhangzott az a vád, hogy a médiatörvény megsérti az Európai Unió normáit, az alapvető tisztesség azt követeli, hogy a törvényt összevessék azokkal a törvényekkel, amelyek más nyugat-európai országokban szabályozzák a médiát" - hangzik a közlemény.

A szerzők hangsúlyozták: egyetlen európai médiatörvény sem váltott ki olyan ellenséges reakciókat, mint a magyar, s hogy Tony Blairt a 2006-os brit, a faj- és vallási gyűlölet elleni törvény elfogadtatása után nem hasonlították diktátorokhoz, mint Magyarország demokratikusan megválasztott miniszterelnökét.

A dokumentum emlékeztet, hogy a Freedom House 2010-es sajtószabadság-rangsorolása szerint Magyarország egyike annak a 8, korábban a szovjet blokkhoz tartozó országnak, amelynek sajtója a "szabad" minősítést kapta. A közlemény rámutatott, hogy sok hagyományos nyugati demokrácia, köztük Nagy-Britannia nem fért be az első 25 ország közé. Magyarországot Franciaországgal együtt a 40. helyre sorolták. Olaszország, amelyet a 72. helyre rangsoroltak, a "részben szabad" minősítést kapta.

Az Amerikai Magyar Szövetség - amely az Egyesült Államokban élő magyarok egyik legfontosabb szervezete - ezért úgy hiszi, hogy az összetett kérdés inkább mélyreható és objektív elemzést érdemelne, mintsem túlzó véleménynyilvánításokat.