Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 15., szombat

7.999 - Tovább arat a fagyhalál - az MSZF szerint a kormány mulasztása emberéleteket követel

Tovább arat a fagyhalál - az MSZF szerint a kormány mulasztása emberéleteket követel
Budapest, 2011. január 14. péntek

Péntekig 127-en fagytak meg szeptember vége óta a szabad ég alatt, illetve otthonukban. Ötvenegyen közterületeken lelték a halálukat, hetvenhatan pedig magánházakban. Az áldozatok túlnyomó többsége ötven év fölötti - jelentette a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal (MSZF SZK) pénteken.

Az adat nem tartalmazza a kihűlés miatt kórházban elhunytak létszámát. A kórházakban 120-130 fő halt meg végzetesnek bizonyult kihűlésben. Velük együtt eddig 240-260 embertársunk szenvedett fagyhalált - fűzte hozzá az MSZF.

A Szociális Fórum Kerekasztala egy héttel az után hozta nyilvánosságra a legfrissebb adatokat, hogy "elsőrendű
politikai kérdésnek" minősítette az emberéletek védelmét, és azonnali szükségintézkedésekre szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt. "Fagyhalál, a szegények holokausztja" címmel január 7-én megtartott rendkívüli sajtóértekezletükön arra szólították fel a kormányt, hogy mivel a többség saját otthonában hűl ki, azonnali kormányrendelettel kötelezzék a hatóságokat a veszélyeztetett emberek rendszeres látogatására és ellátására; tegyék kötelezővé az energiaszolgáltatást azok számára is, akik fizetésképtelenek, és életük kerül veszélybe, ha kikapcsolják otthonukból a villanyt és a gázt; részesítsék természetbeni támogatásban a veszélyeztetett családokat, és egyedülállókat; azonnal juttassák fedélhez azokat a hajléktalanokat, akiket a menhelyeken kialakult túlzsúfoltság és embertelen állapotok miatt már nem tudnak befogadni.

Az MSZF fűtött középületek megnyitását, vasúti szerelvények, hálókocsik rendelkezésükre bocsátását követelte, és leszögezte, hogy nem kitiltani kell őket a vasúti várókból és az aluljárókból, hanem segíteni kell nekik abban, hogy olyan helyet találjanak, ahol reményük van az életben maradásra! Az MSZF kényszerítő eszközök igénybe vételét is kezdeményezte az életek védelmében, hogy a veszélyeztetett embereket biztonságba helyezzék.

A miniszterelnöki hivatal faxszámára múlt pénteken elküldött azonnali intézkedési csomagra mindmáig nem kaptak választ. Simó Endre, az MSZF szervezője szerint nem tették meg a helyzet súlyosságának megfelelő, és emberileg elvárható lépéseket, ez a mulasztás pedig további emberéletekbe kerül, mint azt az adatok is mutatják. Ilyen körülmények között a Magyar Szociális Fórum arra kéri a lakosságot, hogy még jobban figyeljen oda veszélyeztetett embertársainkra. Törődjön velük, segítsen nekik befűteni, meleg helyre jutni, meleg ételhez jutni, a helyzetnek megfelelően gondoskodni róluk. Messze még a tél vége, tettekben megnyilvánuló törődéssel, emberséggel és szolidaritással életeket menthetünk meg! Ne mondjunk le mások életéről - mondta a szervező.



--