Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 17., hétfő

8:025 - Rendkívüli ülést tart hétfő este Strasbourgban a magyar médiatörvény ügyében az Európai Parlament (EP)

www.nemzetihirhalo.hu *************
Rendkívüli EP-ülés hazánk miatt
FN.hu, MTI 2011. január 16. 17:11

Rendkívüli ülést tart hétfő este Strasbourgban a magyar médiatörvény ügyében az Európai Parlament (EP) polgári szabadságjogokkal, valamint igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE), a kulturális bizottság közreműködésével.

Az ülésre meghívták Neelie Kroes és Viviane Reding EU-biztost is. Előbbi a digitális kérdések, illetve a média ügyeiben illetékes, utóbbi az alapvető szabadságjogokkal foglalkozik. Kroes volt az, aki még közvetlenül karácsony előtt levélben kért tájékoztatást a magyar törvényről, mert értesülései szerint kérdések merülhetnek fel azzal kapcsolatban, mennyiben felel meg a jogszabály a média- és audiovizuális szolgáltatásokról szóló uniós irányelvnek.

A magyar hatóságok tájékoztatása nyomán Kroes hivatala jelenleg elemzi a médiatörvényt. Reding ugyanakkor - arra hivatkozva, hogy a törvény ügyében az uniós végrehajtó testület részéről Kroes jár el - szóvivője útján közölte az MTI-vel: nem utazik Strasbourgba a LIBE-ülésre. Redingnek az ügybe való bekapcsolódását azok szorgalmazzák, akik szerint a magyar médiatörvény az alapvető szabadságjogokról szóló, sarkalatos uniós elveket és szabályokat is sérti.

A LIBE-ülésen a magyar kormányt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter képviseli. Navracsics már korábban kifejtette - egyebek közt Neelie Kroes biztosnak küldött válaszában is -, hogy a magyar kormány álláspontja szerint a médiatörvény megfelel minden uniós előírásnak.

Az EP-frakciók eddigi megnyilatkozásai szerint a legnagyobb létszámú képviselőcsoport, a jobbközép és kereszténydemokrata irányzatú néppártiak csoportja - ide tartoznak a fideszes EP-képviselők is - úgy véli: meg kell várni, hogy az Európai Bizottság milyen következtetésre jut a magyar médiatörvény elemzése nyomán. A szocialisták azonban a törvény visszavonására szólították fel Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, a liberálisok, a zöldek és a radikális baloldaliak pedig azt szeretnék, ha az EP határozatban ítélné el a magyar jogszabályt.

Tekintettel arra, hogy a törvényt közvetlenül a magyar EU-elnökség január elsejei kezdete előtt fogadták el, az ügy árnyékot vetett a magyar elnökség indulására. Orbán szerdán terjeszti elő Strasbourgban az EP plenáris ülésén a magyar elnökségi munkatervet, és a liberálisok előre jelezték: frakcióvezetőjük, Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök a magyar kormányfő beszédét követő vitában "kihívást fog intézni" Orbánhoz "a média politikai függetlenségét aláásó" törvény miatt.

Orbán Viktor szerda reggel - az EP plenáris vitája előtt - megbeszélést folytat Strasbourgban José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, valamint Jerzy Buzek európai parlamenti elnökkel - derül ki Buzek interneten elérhető heti előjegyzési naptárából.


Itt található KUTASI JÓZSEF (4,5 MB): http://hirfutar.kutasi.eu/polhirfut.pdf